Het Vlaams parlement houdt een minuut stilte voor de slachtoffers en reddingswerkers van de overstromingen in Wallonië afgelopen zomer. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Het Vlaams parlement houdt een minuut stilte voor de slachtoffers en reddingswerkers van de overstromingen in Wallonië afgelopen zomer. Archiefbeeld. © BELGA

Vlaams parlement keurt interfederale klimaatresolutie goed

Het Vlaams parlement heeft een interfederale klimaatresolutie goedgekeurd. De resolutie dringt er bij de regeringen onder meer op aan om liefst nog voor de start van de klimaatconferentie in Glasgow volgende maand een akkoord te sluiten over de intra-Belgische lastenverdeling en de internationale klimaatfinanciering. De resolutie kreeg de steun van de indienende partijen (N-VA, Open Vld, CD&V, Groen en Vooruit). PVDA onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen.

 1. Chemiebedrijf 3M geeft schoorvoetend PFOS-emissies via lucht toe
  12

  Chemiebe­drijf 3M geeft schoorvoe­tend PFOS-emis­sies via lucht toe

  De chemische stof PFOS is bij 3M in Zwijndrecht in het verleden ook via de lucht uitgestoten. Dat heeft het bedrijf na lang aarzelen toegegeven tijdens de Vlaamse parlementaire onderzoekscommissie PFOS/PFAS. Nadat een voormalig werknemer die verklaring had afgelegd, bevestigde ook vicevoorzitter Rebecca Teeters voor het eerst dat er “onder andere” via de lucht emissies waren. Meer nog, volgens de huidige EHS-manager (environment, health & safety) van het bedrijf werden ook overheidsdiensten als OVAM en Vito daarvan op de hoogte gebracht.
 2. Belgische minister reist samen met delegatie en activisten per trein naar klimaattop in Glasgow

  Belgische minister reist samen met delegatie en activisten per trein naar klimaattop in Glasgow

  Een ‘klimaattrein’ met ongeveer 500 Europese passagiers vertrekt op 30 oktober vanuit de Nederlandse hoofdstad Amsterdam naar de klimaattop in Glasgow. Dat melden de organisatoren in een persbericht. Ook de vertegenwoordiging van de Belgische delegatie, minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi (Groen) en activisten Anuna De Wever en Adelaide Charlier rijden mee met de trein.
 3. Eén week extra kerstvakantie: kan ik als ouder extra vakantie nemen? En hoeveel loon verlies ik door tijdelijke werkloosheid?
  Play

  Eén week extra kerstvakan­tie: kan ik als ouder extra vakantie nemen? En hoeveel loon verlies ik door tijdelijke werkloos­heid?

  De kerstvakantie in de kleuter- en lagere school duurt een week langer dit jaar en gaat al in op 20 december. Dat heeft het Overlegcomité vandaag beslist. Dat betekent dat veel werkende mama’s en papa’s een oplossing moeten zoeken, en opvang moeten regelen voor hun kroost. Wat kan je aan je werkgever vragen? We vroegen het aan Nele Mertens, juridisch experte bij dienstenbedrijf Acerta.