Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele.
Volledig scherm
Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele. © BELGA

Vlaams Parlement keurt begrotingscontrole goed

Het Vlaams Parlement heeft gisteren het licht op groen gezet voor de begrotingscontrole 2021. De stemming verliep meerderheid tegen oppositie. Na een tekort van 6 miljard in 2020 stevent de begroting voor 2021 af op een tekort van 5,3 miljard euro. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil zo snel als mogelijk aanknopen met een "gezond financieel beleid". In september volgt daarom een belangrijke volgende stap. Dan buigt de regering zich over de begroting 2022 en over de ambitie om tegen 2024 het tekort te halveren.

 1. INTERVIEW. Minister van Financiën Van Peteghem over zijn grote fiscale hervorming: “Als u mij de nieuwe Dehaene wil noemen, is dat voor mij goed”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Minister van Financiën Van Peteghem over zijn grote fiscale hervorming: “Als u mij de nieuwe Dehaene wil noemen, is dat voor mij goed”

  Hij is niet de bekendste, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is wel de grootste minister van de regering. Letterlijk dan, met zijn 2 meter en 5. Al heeft hij ook grootse plannen: hij wil meer doen dan op papier een grondige fiscale hervorming voorbereiden, waarover pas na de verkiezingen beslist wordt. “We moeten het gaspedaal durven indrukken. Ik wil dat mensen over 20 jaar kunnen zeggen: die regering heeft tenminste keuzes durven maken waardoor wij het vandaag beter hebben.”
 2. Onze Opinie. Als de overheid een sector het brood uit de mond haalt, moet ze bijspringen. Maar het is tijd om de realiteit te trotseren
  PREMIUM

  Onze Opinie. Als de overheid een sector het brood uit de mond haalt, moet ze bijsprin­gen. Maar het is tijd om de realiteit te trotseren

  “De begroting is belangrijk, maar we mogen niemand achterlaten.” Hoed u voor politici die A zeggen en er via een ‘maar’ meteen B aan toevoegen. Wat ze werkelijk bedoelen, schuilt achter die ‘maar’. Dat geldt ook voor Thomas Dermine, PS-staatssecretaris voor Relance, die het dom zou vinden om nu de coronasteun op te heffen. Meer zelfs: “iedereen moet uit de crisis zijn, voor we die steun stoppen.”