In het Vlaams Parlement is vandaag het debat over de begrotingscijfers hervat.
Volledig scherm
In het Vlaams Parlement is vandaag het debat over de begrotingscijfers hervat. © BELGA

Vlaams Parlement hervat debat over begrotingscijfers: “Als je meer geeft, moet je het elders gaan halen”

In het Vlaams Parlement is vandaag het debat over de begrotingscijfers hervat. Dat debat moest dinsdag stopgezet worden na een bommelding, die uiteindelijk geen bommelding bleek. “Natuurlijk had het meer moeten zijn voor onderwijs, welzijn en onderzoek. Ik sta aan de kant van de mensen die zeggen dat het meer had moeten zijn”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Maar wat deze regering niet wilde doen, is schulden bij creëren. Dat is een politieke keuze die we niet wilden maken.”

28 reacties

 • Marco Maerten

  2 jaar geleden
  'We moeten het ergens halen'..maar niet bij mijn rijke vriendjes..zo blijkt,deze krijgen er nog geld bovenop.
 • Michel De Wael

  2 jaar geleden
  Voor de verkiezingen zei Bourgeois en Tommelein dat de volgende Vlaamse regering 1miljard € kon investeren en ineens na de verkiezingen was er een tekort.
 • raf peeters

  2 jaar geleden
  Wat de NVA ervan gebakken heeft moet niet nader verklaard ,niks gewoon niks wel allerhande belastingen ingevoerd maar in de consumptie die geen steek houden want we gaan winkelen in buitenland.Nva moet geld halen waar zit ,begin met loon-wagenbezitters de sociale zekerheid en belasting betalen op waarde v de wagen ,goed voor pak miljoenen,nu dubbel verlies,weigeren te innen en de burger die de factuur kan betalen die geen hebben.Nu weet men al dat weer 5 jaar verder er niks zal veranderd zijn.
 • Tom Faes

  2 jaar geleden
  Zou deze regering niet beter wat minder meer of meer minder voor hun zelf begroot hebben ? Ik hoor de nva familie al roepen in koor " Ah nee want wij moeten al zo hard werken , kijk maar eens na Koen Kennis die man heeft 37 mandaten hoor en er worden er amper achttien van betaald en De Wever ja dat zijn wel drie ful-time betrekkingen ,weet je dat hij zelfs geen tijd meer heeft om te eten? Dus van ons niks afpakken . Doe dat maar van de middenklassers die hebben nog genoeg!
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Nog meer van hetzelfde met deze regering en nog asocialer en rechtser. Alhoewel de Vlaming sociaal links gestemd heeft. Die zal meer kopen door het elders te gaan halen. Links in Frankrijk en rechts in Nederland.
 1. Oppositie: “Nu weten we waarom de Vlaamse regering de cijfers heeft achtergehouden”

  Oppositie: “Nu weten we waarom de Vlaamse regering de cijfers heeft achterge­hou­den”

  "De cijfers bevestigen wat we vreesden: er wordt bespaard op kinderen, de wachtlijsten in de zorg zullen alleen maar langer worden en een huis kopen wordt duurder", zegt sp.a-fractieleider Conner Rousseau in reactie op de begrotingscijfers van de Vlaamse regering. “Nu weten we waarom de regering de cijfers de voorbije dagen heeft achtergehouden", aldus Rousseau. Voor Vlaams Belang bevestigen de documenten dat er van een echte ommezwaai in het Vlaamse beleid geen sprake is. “De hardwerkende Vlaming wordt koud gepakt”, klinkt het. Bovendien zijn de oppositiepartijen misnoegd dat de discussie over de begrotingscijfers van de Vlaamse regering dan toch niet zal plaatsvinden in de plenaire zaal (Koepelzaal), maar in een commissiezaal.
 1. Kunstenaar Wim Tellier dropt gigantisch beschermpak in Koning Boudewijnstadion: “Alsof hem niets kan overkomen, maar schijn bedriegt”
  Brussel

  Kunstenaar Wim Tellier dropt gigantisch bescherm­pak in Koning Boudewijn­sta­di­on: “Alsof hem niets kan overkomen, maar schijn bedriegt”

  Schijn bedriegt. Dat weet kunstenaar-fotograaf Wim Tellier als geen ander. Voor zijn nieuwste worp ‘Closer' dropte de creatieveling vandaag een gigantische installatie van een man in een beschermpak in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Maar binnenkort wordt de schijnbaar onaantastbare brandweerman overweldigd door moeder natuur. We namen een kijkje vanop 90 meter hoogte. “Denk maar aan hoe we corona aan het begin nog onderschat hebben. Wel, we weten hoe het is verlopen.
 2. Hierop bespaart regering-Jambon: 1.440 ambtenaren minder, 107 miljoen minder kinderbijslag

  Hierop bespaart regering-Jam­bon: 1.440 ambtenaren minder, 107 miljoen minder kinderbij­slag

  De Vlaamse regering heeft het parlement na lang aandringen de begrotingsdocumenten bezorgd. Uit de cijfers blijkt dat de begroting volgend jaar voor 436 miljoen euro in het rood gaat. Nadien is er een begrotingsevenwicht en in 2024 tonen de cijfers een licht overschot van bijna 75 miljoen euro. De vrijgegeven cijfers geven ook een overzicht van de meer dan 2,2 miljard euro aan besparingen die de Vlaamse regering de komende jaren plant. Zo moet de Vlaamse overheid het binnenkort met 1.440 minder ambtenaren doen.