animal testing beagle
Volledig scherm
animal testing beagle © belga

Vlaams Parlement dringt aan op "toekomst zonder dierproeven”

Het Vlaams Parlement dringt er bij de Vlaamse regering op aan om werk te maken van een “toekomst zonder dierproeven”. Dat staat in een voorstel van resolutie van parlementsleden Gwenny De Vroe (Open VLD), Sofie Joosen (N-VA) en Tinne Rombouts (CD&V) die woensdag is goedgekeurd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement.

5 reacties

 • Jean Petermans

  2 maanden geleden
  Zegt eigenlijk niets,, het is slechts " aandringen op een toekomst". Zachter kan je het niet verwoorden indien je de voorstanders/tegenstanders ervan niet voor het hoofd wil stoten.
 • Fatima Dirkx

  2 maanden geleden
  Elk levend wezen heeft recht op een waardig bestaan. En mensen hebben niet het recht om over een andere aardbewoner te beslissen of hij meer of minderwaardig is. Je bent maar pas mens als je dat begrip hebt.
 • Bart Timperman

  2 maanden geleden
  Het word eindelijk eens tijd, er zijn genoeg alternatieven maar met dieren was het goedkoper, alsof de pharma industrie nog geen geld genoeg verdient
 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Er zijn al lang alternatieven voor dierproeven, maar dat kost te veel en de 'belastingbetaler' wilt dat niet. De 'belastingbetaler' wilt in feite geen enkele vooruitgang. Want dat kost te veel. In Frankrijk worden meer en meer laboratorium honden en katten en apen opgevangen in asiels. Via overdrachtcontracten. Heel kleinschalig; het gros van de beesten wordt geëuthanaseerd. De belastingbetaler wilt ook nog eens de beste medicatie, niet waar ? Maar het mag niet te veel kosten, hé.
 • Vic Bellemans

  2 maanden geleden
  Hopelijk komt er snel een eind aan deze mishandeling. De ontwikkelde geneesmiddelen zijn héél dikwijls peperduur (lees onbetaalbaar voor de meesten) en vullen de zakken van de pharmagiganten.
 1. Animal Rights protesteert aan poorten Janssen Pharmaceutica: “Stop met dierenproeven en zeker die op honden”
  Beerse

  Animal Rights protes­teert aan poorten Janssen Pharmaceu­ti­ca: “Stop met dierenproe­ven en zeker die op honden”

  Dierenrechtenorganisatie Animal Rights voert woensdagnamiddag actie aan de poorten van Janssen Pharmaceutica. Ze protesteren tegen het feit dat de geneesmiddelenontwikkelaar de komende vijf jaar 80.000 dierproeven mag doen. “We willen met Janssen Pharmaceutica in debat gaan over dierproeven. Ons standpunt is helder: dierproeven stopzetten en vervangen door dierproefvrije technieken”, klinkt het bij Jen Hochmuth van Animal Rights. Janssen Pharmaceutica nuanceert. “Het aantal dierproeven is met 80 procent gedaald én we zetten fors in op alternatieven, maar het is ook nog altijd wettelijk verplicht.”
 2. INTERVIEW. Jonas Spruyt (33), de nieuwe dierenarts van de Zoo: “Je stapt niet zomaar op een leeuw af om te kijken wat er scheelt”
  PREMIUM
  2

  INTERVIEW. Jonas Spruyt (33), de nieuwe dierenarts van de Zoo: “Je stapt niet zomaar op een leeuw af om te kijken wat er scheelt”

  Twee jaar was Jonas Spruyt toen hij met zijn ouders voor het eerst de dierentuin van Antwerpen bezocht. Vandaag, ruim dertig jaar en tientallen bezoekjes later, mag hij zich de nieuwe dierenarts van Zoo Antwerpen en Planckendael noemen. Hij volgt ‘levende legende’ Francis Vercammen op, die eind mei definitief op pensioen gaat. “Ik heb me de voorbije jaren gespecialiseerd in verdoving, maar ik hoop toch dat de 7.000 dieren in beide parken me niet louter zullen zien als ‘de man met de spuit’.”
 1. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  6

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 2. Vier Franse vrienden fietsen samen grootste Strava-tekening ooit: dinosaurus van 1.025 kilometer

  Vier Franse vrienden fietsen samen grootste Stra­va-tekening ooit: dinosaurus van 1.025 kilometer

  Vier Franse vrienden hebben samen de grootste Strava-tekening ooit gemaakt. Hiervoor heeft het viertal een fietsroute gemaakt van zo’n 1.025 kilometer en zat voor dit record maar liefst 44 uur op de fiets. De Fransmannen maakten deze rit eind vorig jaar in het centrum van Frankrijk, maar hun ‘velociraptor’ wordt nu ook officieel erkend als grootste Strava-tekening door Guinness World Records.