Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) fluit Agentschap Wegen en Verkeer terug: "Kan niet dat fietsers voorrang verliezen"
VerkeerMinister Weyts corrigeert het AWV over de voorrangsregel voor fietsers. Voor hem kan het niet dat fietsers de voorrang die ze hadden, verliezen.
Afgelopen dagen was discussie ontstaan over de beslissing van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om fietsers niet langer voorrang te verlenen als ze een drukke gewestweg kruisen. Nochtans was volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) die beslissing niet zomaar genomen. "Het principe wordt al sinds een jaar uitgerold, in samenspraak met het kenniscentrum Fietsberaad. We kiezen hierbij voor uniformiteit omwille van de verkeersveiligheid", had Anton De Coster van AWV gereageerd.
Vlaams minister Ben Weyts maakt vandaag echter bekend dat hij het AWV zal corrigeren. Het kan niet dat fietsers de voorrang die ze hadden, verliezen, zegt hij. "Ik ben bij terugkomst uit vakantie zelf geschrokken van de interpretatie die men blijkbaar gegeven heeft aan het dienstorder van de leidend ambtenaar van AWV. Die kan voor mij niet door de beugel", zegt hij. "Daar waar fietsers vandaag voorrang hebben, blijven ze die houden. Punt. Ik investeer geen historisch hoge bedragen in nieuwe fietspaden, -bruggen en - tunnels om de fietsers dan mínder belangrijk te maken in het verkeer."
"Onduidelijkheid"
Volgens de minister is een en ander te wijten aan een dienstorder dat het Agentschap Wegen en Verkeer vorig jaar uitvaardigde en dat voor uniformiteit moest zorgen op de fietsoversteken. "Er bestond en bestaat immers veel onduidelijkheid. Allerhande kleuren en markeringen worden door elkaar gebruikt voor fietsstroken of fietssuggestiestroken waarbij niemand nog weet wie waar voorrang heeft." Het dienstorder moest daar duidelijkheid over scheppen. Zo voorziet het bijvoorbeeld een rode kleurmarkering wanneer fietsers bij een oversteek voorrang hebben op auto's en een gele voor fietssuggestiestroken. Waar fietsers geen voorrang hebben, introduceert het dienstorder de fietsgeleiding met een onderbroken witte lijn.
"Bij de toepassing van het dienstorder werd op enkele plaatsen echter de voorrang die fietsers eerder hadden, ongedaan gemaakt. In de reacties die er op volgden gingen sommigen zo ver om te stellen dat op Vlaamse wegen voortaan enkel maar voorrang zou gelden voor auto's en niet meer voor fietsers." Dat klopt volgens minister Weyts niet. "Het dienstorder is absoluut nuttig maar kan er absoluut niet toe leiden dat we op plaatsen waar fietsers vandaag wél voorrang hebben, we die gaan afschaffen", zegt hij.
De beslissing om fietsers niet langer voorrang te verlenen als ze een drukke gewestweg kruisen, kon deze week op heel wat kritiek rekenen van onder meer steden en gemeenten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verdedigde de maatregel en zei dat de beslissing niet zomaar genomen werd.
"Voor interpretatie vatbaar"
Ook de Gentse schepen Filip Watteeuw (Groen) vindt dat moet gewerkt worden naar meer duidelijkheid in de wegcode. "De wegcode is nu vaak nog voor interpretatie vatbaar."
Watteeuw vindt het in eerste instantie belangrijk dat minister Weyts duidelijk maakt dat waar fietsers voorrang hadden, die hun voorrang blijven behouden. "Het is goed dat hij daar nu duidelijkheid in schept." Maar volgens Watteeuw blijven ook nog veel onduidelijkheden over. "De wegcode is vaak nog onduidelijk en voor interpretatie vatbaar. We moeten werken naar een duidelijkere wegcode waarin fietsers, voetgangers én automobilisten weten wat ze moeten doen. Want dat is nu in sommige gevallen nog niet het geval."
Fietsersbond blij
De fietsersbond reageert verheugd op het nieuws dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts de maatregel over de voorrang voor fietsers bij het kruisen van gewestwegen terugdraait. "Wij zijn blij", zegt Wies Callens van de Fietsersbond. "Het Agentschap Wegen en Verkeer moet nu zo snel mogelijk evalueren, in samenspraak met ons en Fietsberaad, hoe het verder moet."
"Het is positief dat minister Weyts tot inzicht komt voor wat betreft de voorrang van fietsers op gewestwegen", vindt ook Björn Rzoska, Vlaams parlementslid voor Groen. "Maar het is niet netjes dat hij zijn administratie -het Agentschap Wegen en Verkeer- vol in de wind zet", zegt hij.
"Zwak van Weyts"
De andere oppositiepartij sp.a meent dat Weyts zelf heel goed op de hoogte was van de maatregel. "Het is pas nadat er commotie uitbrak dat hij zijn staart intrekt", betreurt parlementslid Rob Beenders. "Echt zwak om altijd de fout op iemand anders te steken."
De oppositie wijst er nog op dat deze maatregel al een jaar geleden werd beslist. Op meerdere gewestwegen kwamen er al aanpassingen aan de verkeersinfrastructuur. "We hebben er in de commissie mobiliteit al meerdere malen over gediscussieerd", zegt Rzoska. "De minister moet zich dus niet wegsteken achter zijn administratie. Die handelt in samenspraak met zijn kabinet."
Sp.a-collega Rob Beenders noemt het symptomatisch voor deze Vlaamse regering om terug te komen op beslissingen waarover commotie ontstaat. "Dat was zo met de boskaart en met het verbod op stookolieketels. En opnieuw is het de fout van iemand anders. Dit wijst eerder op geklungel dan op goed bestuur."
"Verstandig"
De Leuvense schepen Dirk Robbeets (sp.a) bestempelt het initiatief van minister Weyts om de voorrangsregel voor fietsers op kruispunten terug te herstellen "als een zeer verstandige maatregel". Het was Robbeets die afgelopen donderdag over deze problematiek de kat de bel aanbond en erop wees dat het Agentschap Wegen en Verkeer door de nieuwe wegmarkeringen op de Leuvense ring 'levensgevaarlijke' situaties creëerde.
"De maatregel van AWV was onbegrijpelijk want totaal in strijd met een veilig, leefbaar en duurzaam mobiliteitsbeleid dat het STOP-principe hanteert. Dat principe, waar prioriteit eerst naar Stappen dan Trappen, vervolgens Openbaar Vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat is ook de leidraad voor het Vlaamse mobiliteitsbeleid. Autodoorstroming leek voor het AWV echter eens te meer belangrijker dan de veiligheid van fietsers, terwijl we in Leuven net heel hard werken aan een leefbare, veilige en bereikbare stad", aldus Robbeets.
Naamsepoort
De Leuvense schepen hoopt dat Weyts het stadsbestuur ook ondersteunt in zijn vraag om op de Naamsepoort, waar tijdens het academiejaar dagelijks duizenden fietsende studenten passeren, een verkeersregeling te creëren die alle wachtende fietsers en voetgangers tegelijk een tijd groen geeft. "In Nederland wordt dit principe al op vele plaatsen toegepast. Het moet de doorstroming van fietsers op de Naamsepoort ten goede komen. Er is momenteel overigens geen plaats om veel fietsers te laten wachten", aldus Robbeets. Leuven wil een groen vierkant ook elders op de ring zoals aan de Blauwputbrug. "AWV heeft echter al laten weten dat dat op die plaats onmogelijk is", aldus de schepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietsers
Fietsers verliezen voorrang als ze drukke gewestweg kruisen: "Wat een zootje"
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
PREMIUM6
Onze vrouw over eerste dag van proces Ilse Uyttersprot: “Ilse lag te snikken in bed. Een gouden romance heeft ze niet beleefd”
Welbespraakt, zelfzeker en klaar ‘om aan zichzelf te werken’. Op het assisenproces in Gent moesten de woorden niet bepaald uit Jürgen D. worden getrokken. Veel mooie praatjes, afgewisseld met vulgariteiten als ‘teef’ en ‘rammen’. Beschuldigde moest toegeven: “Het niveau van Ilse, dat was voor mij te hoog gegrepen. We waren misschien beter vrienden gebleven.” Tegelijk beweert hij dat zij zijn strafblad kénde. Dit is ons verslag van de eerste dag van het assisenproces over de moord op Ilse Uyttersprot. -
-
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
-
Ouders Natacha de Crombrugghe hebben nog steeds geen zekerheid over haar doodsoorzaak: “In mijn hoofd is er nog een kleine kans dat ze is aangevallen”
De ouders van Natacha de Crombrugghe, de 28-jarige toeriste uit Linkebeek die in januari 2022 vermist raakte in Peru, hebben nog steeds geen zekerheid over haar doodsoorzaak. Het lichaam van De Crombrugghe werd in september in de Peruviaanse Colcarivier gevonden. Uit onderzoek bleek dat ze naar alle waarschijnlijkheid om het leven kwam na een val, maar daarover is nog altijd geen uitsluitsel. “In mijn hoofd is er nog steeds een kleine mogelijkheid dat ze is aangevallen en in de rivier is gegooid”, vertelt vader Eric bij ‘La Dernière Heure’. -
PREMIUM218
EXCLUSIEF. Premier De Croo: “Er zitten in de politiek te veel mensen die niet geloven in ons land”
Hoewel het nog een jaar is voor de verkiezingen, is de campagne al volop losgebarsten. Toch liggen er nog enkele zware hervormingen op de plank. Komt er nog een fiscale hervorming? En wat met de pensioenen? Premier Alexander De Croo (Open Vld) blijft - als enige, zo lijkt het soms - optimistisch, al verliest ook hij soms eens zijn geduld. “Als u al weet wat er gaat gebeuren, kan u ook uzelf interviewen hé.” -
Antiwitwascel onderschept amper drugsgeld, ondanks recordaantal van bijna 54.000 meldingen
606 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWerner Ansoms
Tom Faes
Eric Vanovermeire
Jan Van Rompaey
Robert DE REU