Vlaams Belang klaagt fraude en belangenvermenging bij lokale besturen aan
BinnenlandSinds 1 januari 2019 werden 13 klachten ingediend tegen lokale besturen over fraude en maar liefst een 100-tal klachten geregistreerd over belangenvermenging. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Lokale Besturen Bart Somers (Open Vld) op een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Politiek is dus nog steeds in hetzelfde bedje ziek, ook op lokaal vlak”, klaagt Vlaams Belang aan in een persbericht.
Delen per e-mail
“Sinds het begin van deze legislatuur werden verschillende gemeentes en provincies ettelijke malen beklaagd over fraude en/of belangenvermenging. De klachten gaan over aanwervingen, aanstellingen en bevorderingen, vergunningen, bestellingen en overheidsopdrachten, alsook het deelnemen aan de bespreking en stemming over zaken waarin raadsleden belang hebben”, meldt Vlaams Belang.
Volgens de partij kon minister Somers daarvan wegens het ‘privaatrechtelijk aspect’ echter geen lijst overmaken aan parlementslid Kristof Slagmulder. “Somers liet weten dat klachten door zijn administratie ‘contentieus’ en volgens het ‘decreet lokaal bestuur’ onderzocht worden”, klinkt het.
“De Vlaming heeft recht op bekwame en onbesproken bestuurders”, reageert Slagmulder. “Politici die veroordeeld werden wegens fraude en/of belangenvermenging, zouden geen openbaar ambt meer mogen uitoefenen. Maar als de minister werd gevraagd hoeveel lokale politici voor deze feiten een veroordeling kregen, liet hij weten dat dit de bevoegdheid van de strafrechtbank is en dat hij daar niet in tussen komt noch hierover cijfers kan meedelen.”
“Levenslang verbod”
“Volgens het Vlaams Belang moeten corrupte politici naast de veroordeling van de rechtbank ook een levenslang verbod krijgen om een publieke functie te bekleden. Zo stelt ook de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) dat uitvoerende mandatarissen die veroordeeld worden voor zulke feiten, levenslang hun politiek mandaat niet meer mogen uitoefenen. Minister Somers moet dit als toezichthouder over de Lokale Besturen opvolgen en vooral voorkomen dat lokale politici zich bezondigen aan fraude en/of belangenvermenging.”
“Maar met de verwijzing naar het decreet ‘lokale besturen’ en de theoretische opsomming van enkele onverenigbaarheden komt hij er niet”, vervolgt Slagmulder. “Hij durft bovendien zelfs nog zeggen dat hij vertrouwt op de lokale besturen en de deontologische code die zij voor hun lokale mandatarissen moeten vaststellen. De minister moet extra beleidsinitiatieven ter zake nemen, want er moet een einde komen aan omkooppraktijken op kosten van onze Vlaamse belastingbetaler.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
COLUMN. ‘Oliver Naesen heeft de benen om morgen de Omloop te winnen. Helaas niet het hoofd. Hij is zo lief, meneer’
-
9
Nog geen akkoord over pandemiewet binnen de regering: “Vooral MR doet moeilijk”
Het kernkabinet is het vanmorgen niet eens geraakt over het ontwerp van een pandemiewet. De tijd dringt nochtans: volgende week wordt de tekst in de Kamer verwacht voor een eerste toelichting en debat, daarna wordt het advies van de Raad van State gevraagd. -
5
Ook steinerscholen naar Grondwettelijk Hof tegen nieuwe eindtermen
Na Katholiek Onderwijs Vlaanderen stappen ook de steinerscholen naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Dat schrijft De Standaard en bevestigt Werner Govaerts van de Federatie Steinerscholen aan persbureau Belga. -
-
34
HET DEBAT. Waar moet er eerst versoepeld worden? Dit is jullie mening
Morgen staat er een nieuw Overlegcomité op de agenda. Hoewel de coronacijfers in ons land opnieuw in stijgende lijn zijn, gaan er steeds meer stemmen op om toch versoepelingen door te voeren. Van een grotere buitenbubbel, meer mogelijkheden voor jongeren tot een heropening van terrasjes. Verschillende politici gooiden de voorbije dagen een aantal voorstellen op tafel. Wat denk jij? Mag er versoepeld worden? En waar dan? Eerder vandaag lieten we experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
59
Coördinator Antwerps vaccinatiedorp verbaasd dat niet alle geleverde vaccins gezet worden: “Onze agenda voor volgende week is leeg”
Meer dan 130.000 doses van het AstraZeneca-vaccin liggen nog in de koelkast en zijn niet verdeeld aan ziekenhuizen of woonzorgcentra, terwijl er iets meer dan 200.000 wel al zijn geleverd aan ons land. Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen, reageert daar met verbazing op. “Wij zitten te wachten op vaccins. Voor volgende week is onze agenda leeg”, zei hij op Radio 1. Volgens Stroobants kan de doorlooptijd ook van twee naar één week worden teruggebracht.
7 reacties
Cor Dierckx
ROGER DEPREZ
Guy Soetewey
Gino Denil
Rik Bogaert