Tom Van Griekens Twitterpagina werd vorige week geblokkeerd.
Volledig scherm
Tom Van Griekens Twitterpagina werd vorige week geblokkeerd. © Photo News

Vlaams Belang dient wetsvoorstel in dat censuur op sociale media moet verhinderen

Het Vlaams Belang heeft een wetsvoorstel ingediend dat sociale media zoals Facebook en Twitter moet verhinderen om willekeurig gebruikers en ‘posts’ te verwijderen. De partij doet dat nadat vorige week de Twitterpagina van voorzitter Tom Van Grieken werd geblokkeerd. “Enkel wat illegaal is volgens onze wetten mag worden verwijderd op sociale media, niet zomaar dat wat die bedrijven niet aanstaat”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid en juriste Marijke Dillen, die het voorstel indiende. 

48 reacties

 • Catherine MISTIAEN

  1 maand geleden
  Niets is zo plezant als eens uw ei kwijtkunnen in een reactie. Humor is hierbij een lekkere saus, maar spot is erover: het is altijd beledigend. Denk aan de joodse spotprenten vroeger. Op 1 of andere manier weet elk mens wanneer het fatsoen overschreden is. Zelfcensuur is beter dan externe censuur. Op de grens balanceren, is natuurlijk verleidelijk, maar kan erover zijn, waardoor externe censuur nodig is.
 • Paul Jansen

  1 maand geleden
  De sociale media en de media in het algemeen worden meer en meer woke, overcorrect. Enkelen gaan besluiten hoe we moet denken en vooral dat we ons moeten verontschuldigen. Het Westen zit met een verontschuldigingscultuur opgezadeld. Afrika, Azië en Zuid Amerika lachen met ons.
 • Peter Dewaele

  1 maand geleden
  Of verbied meteen sociale media. Ik verkies sociale mensen.
 • Jozef Van Mellaert

  1 maand geleden
  Twitter vergrendeld de account niet omdat deze haatdragend of beledigend zouden zijn maar omdat de beelden "privaatmateriaal" zijn van SP voorzitter district A . Men kan zich afvragen of beelden nog privaatmateriaal zijn wanneer de voorzitter deze daarvoor zelf publiek heeft gepost. Twitter oordeelt hier dat het dan privaatmateriaal blijft. Twitter moet wel consequent zijn en heel wat accounts om die reden blokkeren. Twitter is hier partijdig. Een wet hiertegen zal er nooit komen.
 • GERARD de pelecijn

  1 maand geleden
  Groot gelijk want iedereen gelijk voor de wet en niemand uitsluiten ook eigen volk!
 1. HET DEBAT. Hebt u begrip voor de keuze om grote tuinfeesten enkel mogelijk te maken met cateraar?
  114

  HET DEBAT. Hebt u begrip voor de keuze om grote tuinfees­ten enkel mogelijk te maken met cateraar?

  Tijdens het vorige Overlegcomité werden de regels voor evenementen in de buitenlucht versoepeld, maar privé-bijeenkomsten buiten blijven beperkt tot 10 personen. Die beperking geldt ook voor tuinfeesten deze zomer, tenzij die worden georganiseerd met een professionele cateraar. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon aan ATV. Wat denk jij? Heb jij begrip voor de beslissing om een tuinfeest met meer dan tien mensen enkel mogelijk te maken met een cateraar erbij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat onze experts en enkele politici ervan vinden.
 2. Professor Devroey pleit voor meer testcapaciteit: “Mensen gaan anders niet op reis kunnen vertrekken”
  Play

  Professor Devroey pleit voor vernieuwde teststrate­gie: “Mensen gaan anders niet op reis kunnen vertrekken”

  Nu er meer mensen op vakantie vertrekken, wordt het ook drukker in de testcentra. En daar maakt professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) zich zorgen over: “Als we iedereen die op vakantie gaat, moeten testen bij vertrek en terugkomst, dan zitten we met een groot capaciteitstekort. We weten niet waar we nog artsen en verpleegkundigen moeten halen om nog meer te testen.” Als de testcapaciteit niet wordt opgeschaald, vreest Devroey langere wachttijden: “Mensen gaan ongeduldig worden en misschien niet op reis kunnen vertrekken”
 1. Hond bungelt in lucht met halsband aan poort
  Play

  Hond bungelt in lucht met halsband aan poort

 2. Luikse locatie met clowns lijkt op filmset van horrorfilm
  Play

  Luikse locatie met clowns lijkt op filmset van horrorfilm