Viroloog Van Gucht: “Men moet boosterprik ter beschikking stellen voor jongeren die het willen”
Viroloog Steven Van Gucht denkt dat we mogelijk in februari naar code oranje gaan, aangezien het gemiddeld aantal coronabesmettingen momenteel lichtjes daalt. Vandaag zit ook de Taskforce Vaccinatie samen over een boosterprik voor jongeren. Vanuit virologisch oogpunt vindt Van Gucht een boosterprik niet nodig voor tieners. “Maar je zit wel met een praktisch probleem, namelijk de reizen naar het buitenland. Sommige landen vragen een booster als voorwaarde. We moeten daarvoor wel een oplossing bieden”, aldus Van Gucht bij HLN LIVE.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
“Het gemiddeld aantal besmettingen is lichtjes afgenomen. Vorige week dinsdag zaten we gemiddeld op 52.000 besmettingen per dag, nu is dat 50.000. Het is al een tijdje geleden dat we die parameter hebben zien dalen”, zegt Van Gucht bij HLN Live. “Je moet wel een beetje opletten, want dat cijfer hangt af van het testbeleid. Dat is veranderlijk. Meer en meer mensen testen zichzelf, wat niet noodzakelijk in onze statistieken terechtkomt.”
“Veel mensen hebben intussen immuniteit opgebouwd”, gaat de viroloog verder. “Als je naar de voorspellingen kijkt, dan zou het mogelijk zijn om in februari onder de 300 patiënten op intensieve zorg te duiken. Dat is een voorwaarde in de coronabarometer om naar code oranje te kunnen gaan. De drempel van 300 patiënten zouden we in februari kunnen bereiken.”
Toch vindt Van Gucht het geen goed idee om nu al onmiddellijk, zoals in Denemarken, alles open te gooien. “Je wacht best eerst de daling verder af. De druk op het systeem is heel hoog, niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in andere sectoren.”
Booster voor tieners
De Taskforce Vaccinatie zit vandaag samen over een boosterprik voor jongeren. “Het is een moeilijke zaak. Jongeren lopen sowieso al relatief weinig risico op ernstige complicaties”, zegt Van Gucht. “Met de basisvaccinatie hebben ze al een goede bescherming. Een boosterdosis kan helpen om de verspreiding van het virus verder te onderdrukken, ook in de middelbare scholen”, klinkt het.
“Is een boosterprik echt cruciaal? Ik wacht het advies van de Hoge Gezondheidsraad af. Je zit wel met iets heel praktisch, namelijk de reizen naar het buitenland. Sommige landen vragen een booster als voorwaarde. We moeten daarvoor wel een oplossing bieden. Het is niet oké dat tieners daarvan het slachtoffer moeten zijn”, luidt het.
Volgens Van Gucht zijn er twee oplossingen mogelijk. “Men moet afspraken maken met die landen of men moet de boosterdosis ter beschikking stellen voor diegenen die het willen, zonder ze actief te promoten. Maar louter vanuit virologisch oogpunt ben ik niet helemaal overtuigd dat het cruciaal is.”
Lees ook:
Bekijk hieronder het volledige gesprek met Steven Van Gucht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
INTERVIEW. Deense topviroloog houdt zijn hart vast voor eigen land: "Doe ons niet na. Dan loopt het mis”
“Of dit goed afloopt? Daar vrees ik heel hard voor. Onbegrijpelijk dat mijn eigen Deense regering deze beslissing heeft genomen. Het aantal besmettingen zal de komende weken niet te overzien zijn.” Aldus de Deense topviroloog Jørgen Eskild Petersen over het eerste ‘rijk der vrijheid’ in de Europese Unie. Gisteren kondigde de Deense regering trots aan dat daar vanaf 1 februari weer alles mag én niets nog hoeft: “Maar wacht toch nog maar even met ons na te bootsen”, waarschuwt professor Petersen. -
Griep weer onder epidemische drempel
Het aantal huisartsraadplegingen voor griep is in de week van 13 tot 19 maart weer onder de epidemische drempel gedaald, zo meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Dat betekent nog niet het einde van de epidemie: daarvoor moet de indicator twee weken onder de drempel blijven. -
“Heel hard bedankt, iedereen”: crowdfunding voor opgelichte François bracht al 6.250 euro op
De teller van de crowdfunding die werd opgestart voor de opgelichte François Vissers (89) uit Turnhout staat al op 6.250 euro. “We konden daarmee al een deel van de dringende betalingen doen”, klinkt het bij François’ schoonzoon Rudi.Turnhout -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Politiek
Onderzoek pensioenextra’s topambtenaren naar federaal parket
De Kamer zal alle informatie over de pensioenextra’s van haar ambtenaren overmaken aan het federaal parket. Dat staat te lezen in een brief van Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) aan de Bureauleden. Het is de Federale Pensioendienst die de zaak heeft aangegeven bij het federaal parket. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
2
Kleine giraf geboren in Pairi Daiza: dit zijn de eerste beelden van het jong
In dierenpark Pairi Daiza is vanmorgen een giraf geboren. Het kleintje kwam om 4.09 uur ter wereld, meet 150 centimeter en is ongeveer 70 kilogram zwaar. Het geslacht is nog niet vastgesteld, maar volgens Pairi Daiza eet het jong alvast goed.