"Wanneer u een snotneus heeft met keelpijn, dan is dat reden om toch ongerust te zijn”, stelt viroloog Steven Van Gucht. "Een snotneus zonder andere symptomen is meestal geen teken van Covid.”
Volledig scherm
"Wanneer u een snotneus heeft met keelpijn, dan is dat reden om toch ongerust te zijn”, stelt viroloog Steven Van Gucht. "Een snotneus zonder andere symptomen is meestal geen teken van Covid.” © thinkstock

Viroloog Van Gucht herhaalt symptomen van Covid-19 en waarschuwt: “Er circuleert nu geen griepvirus. Kans dat uw symptomen te wijten zijn aan coronavirus, is dus reëel”

Een snotneus, kriebelhoestje, hoofdpijn: op een moment dat ons land met een zorgwekkende stijging van de coronacijfers kampt, kan dat voor stress zorgen. Heb ik een verkoudheid, griep, Covid-19, iets anders? En moet ik nu in isolatie? Voor de goede orde lijst viroloog Steven Van Gucht de meest typische symptomen van Covid op, en de combinaties van symptomen die de alarmbel moeten doen afgaan. De viroloog legt ook uit dat er momenteel géén griep circuleert en dat er ook mensen zijn die wel besmet zijn, maar geen enkel symptoom vertonen. “Dit maakt dat het virus zeer geniepig kan verspreiden”, zei hij op de persconferentie van het Crisiscentrum maandag.

30 reacties

 • HUGO COOLSAET

  5 maanden geleden
  Dat is het advies van de groep Veiligheidsraad, die einde mei, toen de pandemie onder controle was, toeliet om de bubbel uit te breiden van 5 naar 10 en vervolgens 15 per individu en wekelijks te veranderen. Men heeft nu het resultaat van de beslissing van toen. Wat is het probleem? Dat niemand nog naar u luistert en nog minder aandacht zal schenken aan uw adviezen.
 • Christian Deckers

  5 maanden geleden
  Nog een paar dagen en dan krijgen we 4x per dag een nieuw verhaaltje. Na een half jaar alle expertenraad- en praat zonder 1 resultaat, mag dezelfde falende club de dienst blijven bepalen. Onvoorstelbaar dat er niet gewoon een nieuw team wordt gevraagd, met vakmensen die een resultaatsverbintenis durven aangaan. Er zijn er genoeg die dat willen, maar onbekwaamheid is vereiste nummer 1 om bij de overheid in beeld te geraken. Dus we staan waar we staan.
 • Franky Van Hassel

  5 maanden geleden
  Wie neemt dit nog serieus? Geen griep momenteel? De cijfers op de website van sciensano zeggen toch iets anders hoor.
 • Chris Devlaeminck

  5 maanden geleden
  Ik ben niet bang van het coronavirus. Liever nooit besmet raken natuurlijk. Maar ik hou er rekening mee dat het me kan overkomen. Als het gebeurt dan is maar zo. Wanneer wordt er Van Gucht en Van Ranst verboden uitspraken te doen in de media? Ze zorgen voor paniek onder een deel van de bevolking. De andere specialisten komen toch ook niet om de haverklap vertellen hoe zij het zien?
 • Veerle De cock

  5 maanden geleden
  Griep is wel degelijk .zelfs binnen mijn familie .en dat is door een dokter bevestigd dus stop met te zeggen dat er alleen Corona is want dat is hetgeen ze nu willen hebben en ons onder controle houden !!!
 1. Coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op smartphone en bankbiljetten

  Coronavi­rus kan 28 dagen besmette­lijk blijven op smartphone en bankbiljet­ten

  Het coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op onder meer bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De bevindingen van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO) suggereren dat het virus "extreem robuust" is. Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd gedacht, meldt de Britse omroep BBC.
 1. Angela stampt gluurder buiten die haar wil bepotelen
  Play
  bizar

  Angela stampt gluurder buiten die haar wil bepotelen

 2. Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag
  Play

  Nomi gaat uit de kleren tegen seksueel grensover­schrij­dend gedrag