"Wanneer u een snotneus heeft met keelpijn, dan is dat reden om toch ongerust te zijn”, stelt viroloog Steven Van Gucht. "Een snotneus zonder andere symptomen is meestal geen teken van Covid.”
Volledig scherm
"Wanneer u een snotneus heeft met keelpijn, dan is dat reden om toch ongerust te zijn”, stelt viroloog Steven Van Gucht. "Een snotneus zonder andere symptomen is meestal geen teken van Covid.” © thinkstock

Viroloog Van Gucht herhaalt symptomen van Covid-19 en waarschuwt: “Er circuleert nu geen griepvirus. Kans dat uw symptomen te wijten zijn aan coronavirus, is dus reëel”

Een snotneus, kriebelhoestje, hoofdpijn: op een moment dat ons land met een zorgwekkende stijging van de coronacijfers kampt, kan dat voor stress zorgen. Heb ik een verkoudheid, griep, Covid-19, iets anders? En moet ik nu in isolatie? Voor de goede orde lijst viroloog Steven Van Gucht de meest typische symptomen van Covid op, en de combinaties van symptomen die de alarmbel moeten doen afgaan. De viroloog legt ook uit dat er momenteel géén griep circuleert en dat er ook mensen zijn die wel besmet zijn, maar geen enkel symptoom vertonen. “Dit maakt dat het virus zeer geniepig kan verspreiden”, zei hij op de persconferentie van het Crisiscentrum maandag.

 1. Coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op smartphone en bankbiljetten

  Coronavi­rus kan 28 dagen besmette­lijk blijven op smartphone en bankbiljet­ten

  Het coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op onder meer bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De bevindingen van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO) suggereren dat het virus "extreem robuust" is. Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd gedacht, meldt de Britse omroep BBC.
 1. Maak kennis met Woppie, het konijn dat het kerkhof van Wellen onkruidvrij houdt
  Play

  Maak kennis met Woppie, het konijn dat het kerkhof van Wellen onkruid­vrij houdt

 2. Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond
  Play

  Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond