Viroloog Emmanuel André mengt zich in debat over mondmaskers in tv-studio’s: “Concentratie CO2 zegt weinig over ventilatie”
Viroloog Emmanuel André heeft zich gemengd in de discussie over het al dan niet dragen van een mondmasker in televisiestudio’s. Nadat presentator Bart Schols van De afspraak op Canvas tweette dat het CO2-gehalte in de studio vergelijkbaar was met dat in de buitenlucht - als argument om mondmaskers tijdens interviews achterwege te laten - repliceerde André dat de concentratie CO2 in een grote ruimte weinig zegt over de ventilatie ervan.
Delen per e-mail
Het debat werd op gang gebracht door het nieuwe advies van de Risk Assessment Group rond mondmaskers. Daarin worden onder meer sjaals en bandana’s niet langer beschouwd als voldoende beschermend en worden mondkapjes voortaan sterk aangeraden op de werkvloer. “In het bijzonder wanneer we lange tijd in die ruimtes verblijven, wanneer daar veel gepraat wordt en de verluchting ontoereikend is of niet gecontroleerd kan worden”, aldus viroloog Steven Van Gucht op de briefing van het Nationaal Crisiscentrum dinsdag.
VTM NIEUWS besliste daarop dat er voortaan een mondmasker gedragen moest worden als er meer dan één persoon in de studio zit. Dat werd meteen in de praktijk gebracht. Anker Freek Braeckman en Maarten Breckx van de sportredactie zetten allebei een kapje op toen die laatste er voor het sportnieuws kwam bijzitten tijdens het middagnieuws. En in de uitzending van 19 uur verwelkomde Stef Wauters de kijker eerst zonder mondmasker, maar toen viroloog Steven Van Gucht er kwam bijzitten, zetten ze allebei een mondkapje op.
Verstaanbaarheid
Bij de openbare omroep varen ze een andere koers. Daar worden mondmaskers niet verplicht in de studio “met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten”. Als motivatie haalt de vrt aan dat uit herhaalde controles blijkt dat de studio’s zeer goed verlucht zijn en dat alle veiligheidsmaatregelen worden nageleefd.
Dat herhaalde presentator Bart Schols in De afspraak én op Twitter. Tijdens de uitzending dinsdagavond vertelde hij dat de redactie informatie had ingewonnen bij virologen Steven Van Gucht en Marc Van Ranst en dat die gezegd hadden dat de nieuwe aanbeveling niet geldt voor ruimtes die voldoende verlucht zijn. “Gesprekken in tv-studio’s – met verscheidene mensen op afstand aan een tafel – duren meestal niet zo lang”, was de reactie van Van Gucht volgens een persbericht van de vrt. “Mijn ervaring is dat tv-studio’s zeer grote en goed ventileerde ruimtes zijn, met heel hoge plafonds. De afstand tussen de deelnemers is meestal twee meter, dus op zich is dit oké omdat de gesprekspersonen geen hele dag doorbrengen met elkaar.”
Marc Van Ranst - die studiogast was - beaamde dat. “Ik ben hier al gepasseerd met mijn CO2-metertje en er is hier ongeveer 520 ppm of parts per million CO2. Dat is exact wat je meet in de buitenlucht. Dit is ook een enorm grote studio. Een paar mensen erin zal de zaak niet maken.”
Veilig
Eerder gaf de viroloog wel aan dat zowel het dragen als het niet-dragen van een mondkapje verdedigbaar is in een studio. “Als ik me niet veilig voel in een tv-studio, zal ik een mondmasker dragen. Als alle maatregelen gerespecteerd worden, is het risico verwaarloosbaar klein en dan kan het mondmasker af voor de tijd van het interview.”
Schols herhaalde dat op Twitter. “CO2-gehalte in de studio tijdens opname #deafspraak: gemiddeld ca. 500 ppm (parts per million). Vergelijkbaar met buitenlucht. In combinatie met mondmaskers tot we op onze plaats zitten + van zodra we opstaan, plus > 2 meter afstand tussen elke positie plus ontsmetting tafel, stoelen en studiomateriaal, blijven wij ervan overtuigd dat dit de beste, duidelijkste manier is om iedereen te informeren. Op een veilige manier.”
Viroloog Emmanuel André plaatste daar evenwel een kanttekening bij. “Ter informatie: gassen zoals CO2 verspreiden zich over het volledige volume van een ruimte. Dat is veel minder het geval voor druppeltjes en aerosols. In een afgesloten ruimte met hoge plafonds zoals een studio, is de concentratie van CO2 dus weinig representatief voor de hoeveelheid ventilatie.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuw mondmaskeradvies: welk masker mag ik nog dragen? Waarom moet het nu ook op de werkvloer? En is het ook verplicht?
Sjaals en bandana’s zijn geen mondmaskers. Zo luidt het nieuwe advies van de Risk Assessment Group. Bovendien worden mondkapjes voortaan ook sterk aanbevolen op de werkvloer, zelfs als u achter uw bureau zit. Maar waarom net nu? En welke maskers beschermen wél nog genoeg? Uw vragen beantwoord. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
124
Demir wil capaciteitstarief uitstellen: “De mensen hebben het gehad”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) pleit in een interview met De Tijd voor een uitstel van de invoering van het capaciteitstarief. “Na alles wat we hebben meegemaakt met het arrest van het Grondwettelijk Hof over de zonnepanelen en de terugdraaiende teller denk ik niet dat we er klaar voor zijn.” -
-
OVERZICHT. Hospitalisaties blijven op plateau, besmettingen dalen licht
Elke dag komen er gemiddeld 147 nieuwe patiënten met Covid-19 bij in de Belgische ziekenhuizen, zo blijkt uit de nieuwste update van de coronacijfers van Sciensano. Dat zijn er amper nog 2 procent meer dan het gemiddelde van de week voordien. Het aantal besmettingen daalt dan weer met 3 procent. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
51
Deze vijf beroepen mogen vanaf morgen heropenen
Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist om vijf beroepsgroepen opnieuw te laten opstarten vanaf morgen. Dat heeft minister van Zelfstandigen en KMO's David Clarinval (MR) zaterdag verduidelijkt. Het gaat om kappers aan huis, privésauna’s, fotografen, ambulante verkopers van voedingsmiddelen en professionele kappersscholen. -
PREMIUM12
“Barbecueën met 10 in iemands tuin mag, maar niet om schouder aan schouder pintjes te drinken”
Wat vorige vrijdag nog te vroeg was, kan nu wel: de regel van vier wordt uitgebreid. Vanaf maandag mogen we in de openlucht met tien samenkomen. In het bos of park dus, maar ook in iemands tuin. Al is één ding heel belangrijk om te onthouden: “Het is niet om schouder aan schouder een pint te drinken en intussen een babbeltje te slaan.”
4 reacties
pieter arons
Luc Peeters
Bart Leroy
Mark Vandebroucke