De Nederlandse virologe Marion Koopmans bij haar aankomst in Wuhan in februari.
Volledig scherm
De Nederlandse virologe Marion Koopmans bij haar aankomst in Wuhan in februari. © AP

Virologe relativeert in sterke bewoordingen risico trombose nu Nederland AstraZeneca-vaccinatie stopzet

Nu Nederland opnieuw tijdelijk gestopt is met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan personen onder de zestig jaar, relativeert de vooraanstaande virologe Marion Koopmans het risico op het krijgen van een bloedstolsel na AZ-vaccinatie. De Nederlandse overheid nam gisteren de beslissing na vijf nieuwe meldingen over ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

73 reacties

 • Thomas Vandevelde

  2 weken geleden
  Ik begrijp niet dat mensen iets in hun lijf spuiten waarvan men de lange termijn effecten niet van weet. Do overheid probeert ons schrik te laten krijgen door met cijfers te gooien maar over alle positieve zaken zwijgt men. Halve voetbalclubs die besmet zijn en waarvan niet 1 speler of medewerker naar de dokter hoeft? Heel die covid onzin is pure marktmanipulatie, men kiest welke winkels open blijven en wanneer en welk vaccin men aankoopt
 • Gino Denil

  2 weken geleden
  Het aantal doden door corona ligt voor besmette personen veel hoger, Lucas Van de paer. Maar voor griep is het 0,02%. Alleen weten we niet hoe juist dat cijfer is voor het AZ vaccin. Kan men voorstellen dat men niet altijd (wil) de link leggen met het vaccin. En bij ouderen zal men dat nog minder doen en overlijden toeschrijven aan ouderdom of onderliggende oorzaken. Zoals men in veel landen ook deed met corona. En over de lange termijneffecten weten we al helemaal niets.
 • walther truyens

  2 weken geleden
  Zolang dat het hen zelf niet treft zijn de virologen nogal ruimdenkend over AZ , zij hebben allemaal pfizer gekregen nietwaar .
 • Mirelle Vandenbroucke

  2 weken geleden
  Maar we kunnen gewoon zonder AZ, want Pfizer produceert in België (Puurs) 100 miljoen vaccins per maand (!!) en binnenkort zelfs nog meer. Dus van de productie van slechts 2 dagen, kan men alle resterende Belgen een Pfizer geven. Als erkenning voor de vestiging en fiscale voordelen in België, moet ons land van Pfizer toch kunnen bekomen dat ze 2 dagen van hun productie voor ons reserveren. Waarom hier dan AstraZeneca opdringen, dat maar 10 tot 20% effectief is tegen de Zuid-Afrikaanse variant?
 • Lisette Nelissen

  2 weken geleden
  Ik begrijp dat men verder wil gaan met Astrazeneca te gebruiken maar dat zou enkel op vrijwillige basis moeten zijn. Het zou mij overigens niet verbazen dat jonge.vrouwen dit vaccin zouden weigeren want dat zou ik in hun plaats ook doen.
 1. Autobestuurders zien een wel heel bijzonder voertuig voorbijrijden
  Play

  Autobe­stuur­ders zien een wel heel bijzonder voertuig voorbijrij­den

 2. "Shame on you", voetbalsupporters uiten ongenoegen over Super League
  Play

  "Shame on you", voetbalsup­por­ters uiten ongenoegen over Super League