Vijftien ministers en vijf staatssecretarissen: dit is de volledige regering-De Croo
Ons land heeft eindelijk een nieuwe regering. Die zal geleid worden door Alexander De Croo (Open Vld) en telt heel wat nieuwe gezichten. Er komen in totaal vijftien ministers en vijf staatssecretarissen. Hieronder vindt u hen allemaal.
Delen per e-mail
Open Vld
Vincent van Quickenborne (47): minister van Justitie. Na het uiteenvallen van de VU en ID21 koos ‘Quickie’ voor Spirit. Toen die partij in 2002 echter in kartel ging met sp.a stapte Van Quickenborne over naar de toenmalige liberalen van de Vld. Daar werd hij de spitsbroeder van Jean-Marie Dedecker. Als minister werd hij in 2008 bevoegd voor economie, innovatie, administratieve vereenvoudiging, ICT en telecommunicatie. Drie jaar later schopte hij het tot minister van Pensioenen. Sinds 2013 mag hij zich de burgervader van Kortrijk noemen. Bij de verkiezingen in 2019 haalde hij 40.292 voorkeurstemmen in de kieskring West-Vlaanderen. “Ik zal veel kunnen doen met mijn ervaring”, zegt Van Quickenborne zelf in het interview hieronder:
Eva De Bleeker (46): staatssecretaris van Begroting. De vooralsnog vrij onbekende De Bleeker moet streng bewaken of de begroting niet ontspoort. De Vlaams-Brabantse zetelt sinds kort in het partijbestuur en is al een paar jaar voorzitter van Open Vld-vrouwen. Ze was eerste opvolger op de Europese lijst van de partij en was ook een van de running mates in de campagne van Egbert Lachaert om partijvoorzitter te worden.
In 2013 werd ze schepen voor Sport, Onderwijs, Kinderopvang & Gezin, Wonen, Energie en Integratie in Hoeilaart. Drie jaar later nam ze deel aan de Senaatsverkiezingen, maar raakte niet verkozen.
Lees hier (+) het portret van Eva De Bleeker.
Bekijk hier het eerste interview met staatssecretaris De Bleeker aan het Paleis:
Sp.a
Frank Vandenbroucke (64): minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken. Vanderbroucke is een gewezen sp.a-politicus. Hij was in het verleden al minister Buitenlandse Zaken (1994-1995), Sociale Zaken (1999-2003) en minister van Pensioenen (1999-2004). Van 2003 tot 2009 was Vandenbroucke minister van Werk.
In 2011 stapte hij uit de politiek om meer tijd vrij te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Datzelfde jaar werd hij hoogleraar aan de KU Leuven, de Universiteit Antwerpen en de Universiteit van Amsterdam. Sp.a draagt hem nu voor als vicepremier en minister voor Volksgezondheid en Sociale Zaken. “Sterke mens op sterke post”, aldus sp.a-voorzitter Conner Rousseau, die terugkeer van Vandenbroucke naar de politiek aankondigde op Instagram.
Bekijk hier de eerste reactie van Frank Vandenbroucke op zijn ministerschap:
Meryame Kitir (40): minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. De Limburgse met Marokkaanse roots zetelt al meer dan 15 jaar in de Kamer en combineerde dat een tijd met een job als vakbondsverantwoordelijke bij Ford Genk tot hun sluiting. Bij de laatste federale verkiezingen trok Kitir de Limburgse sp.a-lijst voor de Kamer. Ze behaalde 31.816 voorkeursstemmen.
Lees hier (+) het portret van Meryame Kitir.
Bekijk hieronder hoe Kitir haar ministerschap voor Ontwikkelingssamenwerking wil invullen:
CD&V
Vincent Van Peteghem (39): minister van Financiën. Vlaams parlementslid en populaire burgemeester van De Pinte. Hij zetelde tussen 2016 en 2019 al eens in de Kamer. Bij de federale verkiezingen in 2019 rijfde hij 12.650 voorkeurstemmen binnen. Van Peteghem maakte na de zware verkiezingsnederlaag van CD&V vorig jaar deel uit van de Twaalf Apostelen, een werkgroep binnen de partij die moest analyseren wat er fout was gegaan. Hij was ook woordvoerder van die werkgroep. Ook hij was kandidaat-voorzitter voor CD&V vorig jaar, maar moest in de eerste ronde al de handdoek gooien na een tegenvallend resultaat.
Lees hier (+) het portret van Vincent Van Peteghem.
Sammy Mahdi (32): staatssecretaris van Asiel en Migratie. Het aanstormende talent bij de christendemocraten is de zoon van een Irakese vader en Vlaamse moeder. Hij was vier jaar lang voorzitter van Jong CD&V. Mahdi was in 2019 eerste opvolger op de Kamerlijst voor CD&V en haalde net geen 7.000 voorkeursstemmen. In maart maakte hij zijn entree in de Kamer als opvolger van Koen Geens, die minister werd in de regering-Wilmès II. Hij is ook gemeenteraadslid in Vilvoorde. De dertiger moest het bij de vorige voorzittersverkiezingen bij CD&V nipt afleggen tegen Joachim Coens.
Lees hier (+) het portret van Sammy Mahdi.
Bekijk hieronder hoe Mahdi het verschil wil maken met zijn voorganger Theo Francken (N-VA):
Annelies Verlinden (42): minister van Binnenlandse Zaken. Als er één naam bij niemand een belletje doet rinkelen, is het wel die van Annelies Verlinden. Net als bij Koen Geens in 2013 zoekt CD&V het in de advocatuur. Het Arco-dossier zou ook op haar bureau gelegen hebben. Meer dan 9 jaar zetelde ze in de gemeenteraad van het Antwerpse Schoten en heel wat jaren terug was Verlinden ook nationaal ondervoorzitter van JONGCD&V.
Verlinden zetelde nooit in het parlement. “Ik ben mij ervan bewust dat ik wat inlooptijd nodig zal hebben”, zegt ze in een korte reactie. “Maar ik zal vanaf morgen al mijn energie stoppen in de dossier van het departement Binnenlandse Zaken.”
Lees hier (+) het portret van Annelies Verlinden.
Bekijk hier het eerste interview dat Verlinden gaf na het CD&V-congres:
Groen
Petra De Sutter (57): minister van Overheidsbedrijven en ambtenarenzaken en vicepremier. De Sutter werd bij de verkiezingen van vorig jaar met 143.377 voorkeurstemmen verkozen tot Europarlementslid, waar ze de eerste groene voorzitter van de Commissie Interne markt en Consumentenzaken werd. Eerder zetelde ze in de Senaat en in de Raad van Europa.
“Samen met de regeringsploeg en met alle ambtenaren wil ik meewerken aan het moderniseren en digitaliseren van de overheid”, zegt De Sutter. “Ik ben fier dat ik minister word voor Ambtenarenzaken en overheidsbedrijven. De coronacrisis toonde aan dat we een slagkrachtige overheid nodig hebben om het algemeen belang veilig te stellen.”
Van beroep is de nieuwe minister van Overheidsbedrijven gynaecologe en fertiliteitsexperte. Ze is ook hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent.
Bekijk hier de eerste reactie van De Sutter op haar ministerpost:
Tinne Van der Straeten (42): minister van Energie. Met de portefeuille van Energie zal de advocate met een specialisatie in klimaat- en energierecht zich als een vis in het water voelen. In 2010 zei ze de nationale politiek vaarwel, maar in 2019 maakte ze een comeback als Kamerlid. Ze haalde 10.938 voorkeurstemmen, de tweede beste score op de gezamenlijke lijst met Ecolo in Brussel.
Van der Straeten toont zich naar eigen zeggen “vastberaden om de ommekeer in te zetten voor een rechtvaardig klimaatbeleid. We nemen ons energiebeleid opnieuw in eigen handen en brengen rust en zekerheid. We maken de weg vrij voor investeringen in hernieuwbare energie, creëren duizenden nieuwe jobs en werken aan betaalbare energiefacturen.”
Lees hier (+) het portret van Tinne Van der Straeten.
MR
Sophie Wilmès (45): minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. Wilmès was minister van Begroting in de regering-Michel toen ze bijna een jaar geleden premier in lopende zaken werd, na het vertrek van Charles Michel naar het Europese toneel. Het maakte van haar de eerste vrouwelijke premier van het land. Na het vertrek van de N-VA uit de regering kreeg ze er de bevoegdheden Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid bij.
De uitbraak van het coronavirus zorgde ervoor dat ze zou regeren met volheid van bevoegdheden, en het krikte haar bekendheid in het noorden van het land ook op. Wilmès (16.180 voorkeurstemmen in 2019) kreeg ook de nodige tegenwind, onder meer omdat haar persconferenties niet in duidelijkheid uitblonken.
Gisteren kreeg ze een staande ovatie van de MR-leden tijdens het partijcongres over het regeerakkoord:
David Clarinval (44): minister van KMO’s, Middenstand, Zelfstandigen, Institutionele Zaken en Landbouw. Clarinval was tot vandaag minister van Begroting, Ambtenarenzaken en Wetenschapsbeleid in opvolging van Wilmès toen zij premier werd. Hij haalde 18.209 voorkeurstemmen in de kieskring Namen bij de stembusslag van vorig jaar.
Mathieu Michel (40): staatssecretaris voor Digitalisering, Administratieve vereenvoudiging, Privacy en de Regie der Gebouwen. De jongere broer van Europees president Charles Michel was tot nu toe voor de Franstalige liberalen bestendig afgevaardigde bij de provincie Waals-Brabant. Ook deed hij al ervaring op in de gemeenteraad en als schepen van de gemeente Geldenaken, en in de provincieraad van Waals-Brabant. Bij de lokale verkiezingen van 2018 verzamelde hij 11.211 voorkeurstemmen achter zijn naam.
PS
Karine Lalieux (56): minister van Pensioenen. Zij is gemeenteraadslid en OCMW-voorzitter in Brussel, maar zetelde tussen 2000 en 2019 al in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Daar volgde ze Charles Picqué op. Ze hield zich vooral bezig met financiële dossiers, huisvesting en energiebeleid. Bij de jongste verkiezingen haalde ze 9.393 voorkeurstemmen. Lalieux krijgt naast Pensioenen de komende vier jaar ook nog Sociale Integratie, Armoedebestrijding en Personen met een Handicap in haar portefeuille.
Pierre-Yves Dermagne (40): minister van Werk en Economie. Nu zit Dermagne (40) (8.544 voorkeurstemmen in 2019) nog op de Waalse post van Wonen, maar binnenkort maakt hij een transfer naar het federale kabinet van Werk en Economie. Door Dermagnes benoeming moet de PS ook een verschuiving doorvoeren in de Waalse regering. Christophe Collignon zal daar de bevoegdheden van Dermagne (Huisvesting, Lokaal Bestuur en Steden) overnemen.
Thomas Dermine (34): staatssecretaris van Relance (Herstel) en Wetenschapsbeleid. Carolo, Waal van het Jaar, Harvard-boy, maar vooral: Thomas Dermine (34) is de belangrijkste raadgever van PS-voorzitter Paul Magnette. De rijzende ster in de Waalse politiek wordt, met zijn uitgesproken economische profiel, de staatssecretaris die de relance moet leiden - een trucje dat hij in zijn eigen Charleroi al toepaste om de stad uit het economische moeras te trekken.
Ludivine Dedonder (43): minister van Defensie. Dedonder is de eerste vrouw die deze positie in ons land zal bekleden. De handelsingenieur kwam via de journalistiek in de politiek terecht en is getrouwd met de burgemeester van Doornik, Paul-Olivier Delannois, die eveneens lid is van PS. Ze haalde bij de federale verkiezingen 16.663 voorkeurstemmen.
Eliane Tillieux (55) wordt tot slot door de PS naar voren geschoven als Kamervoorzitter. Daarmee zal die functie voor het eerst in de geschiedenis van ons land door een vrouw bekleed worden. De Naamse zetelde in het Waalse parlement en in het parlement van de Franse gemeenschap en bekleedde tussen 2014 en 2017 meerdere ministersposten in de Waalse regering. Ze verzamelde bij de stembusslag van 2019 21.514 voorkeurstemmen achter haar naam.
ECOLO
Georges Gilkinet (49): minister van Mobiliteit en NMBS. Gilkinet is samen met Kristof Calvo voorzitter van de Ecolo/Groen-fractie in de Kamer. Gilkinet (11.481 voorkeurstemmen in 2019) was journalist tot hij in 2004 aan de slag ging als kabinetsmedewerker bij minister in de Franse Gemeenschapsregering Jean-Marc Nollet. Sinds 2007 zetelt hij zelf in de Kamer van volksvertegenwoordigers voor de kieskring Namen.
Gilkinet beet zich de vorige legislatuur ook vast in de onderzoekscommissie Kazachgate. Een van de betrokken personen in die affaire ondernam zelfs juridische stappen tegen het groene parlementslid. Hij werd in die periode ook het doelwit van hackers, waarbij sommigen richting dat geladen dossier keken.
Zakia Khattabi (44): minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. Khattabi zetelde de voorbije jaren in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, het Parlement van de Franse Gemeenschap, de Belgische Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. Van maart 2015 tot september 2019 was Khattabi co-voorzitster van Ecolo, waardoor ze tijdelijk stopte als volksvertegenwoordiger. Sinds de verkiezingen van mei 2019 zetelt Khattabi opnieuw in de Kamer. Ze behaalde 29.157 voorkeurstemmen bij de federale verkiezingen.
Sarah Schlitz (33): staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Schlitz ging in 2011 aan de slag bij de Ecolo-afdeling van het arrondissement Namen. Van 2012 tot 2019 zetelde ze voor Ecolo in de Luikse gemeenteraad. Sinds oktober 2018 is ze lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, nadat ze 17.728 voorkeurstemmen achter haar naam kon scharen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Schoten
Schoten hangt vol met eenhoorns voor verongelukte Loes (7)
De Antwerpse gemeente Schoten is diep geraakt door het overlijden van Loes de Laat (7), die woensdag in een tragisch verkeersongeval het leven liet. Overal duiken afbeeldingen op van een eenhoorn, nadat de familie via sociale media een emotionele oproep deed. “Ze was helemaal weg van hartjes, glitters en unicorns dus hang alsjeblieft iets op.” Loes wordt donderdag begraven. De plechtigheid is via een livestream te volgen. -
-
67
Coördinator Antwerps vaccinatiedorp verbaasd dat niet alle geleverde vaccins gezet worden: “Onze agenda voor volgende week is leeg”
Meer dan 130.000 doses van het AstraZeneca-vaccin liggen nog in de koelkast en zijn niet verdeeld aan ziekenhuizen of woonzorgcentra, terwijl er iets meer dan 200.000 wel al zijn geleverd aan ons land. Jan Stroobants, coördinator van het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen, reageert daar met verbazing op. “Wij zitten te wachten op vaccins. Voor volgende week is onze agenda leeg”, zei hij op Radio 1. Volgens Stroobants kan de doorlooptijd ook van twee naar één week worden teruggebracht. -
33
Margot Cloet: "Eerder verstrengen dan versoepelen als cijfers zich doorzetten”
“Het is goed dat er voorlopig niet versoepeld wordt, maar ik houd mijn hart vast voor de toekomst. Als de huidige trend in de cijfers zich doorzet, zal er eerder verstrengd dan versoepeld moeten worden.” Zo reageert Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, op de beslissing van het Overlegcomité. -
28
OVERZICHT. België rondt kaap van 22.000 coronadoden, besmettingen stijgen met 24 procent
Er zijn in ons land nu al meer dan 22.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Net als de voorbije dagen ging het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames verder de hoogte in. -
Buitenlandse studenten krijgen langer de tijd om hier job te vinden
Studenten van buiten de EU die pas afgestudeerd zijn in ons land krijgen binnenkort een jaar de tijd om hier een job te zoeken. Dat staat in een wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), dat vrijdag wordt goedgekeurd op de federale ministerraad. Nu moeten buitenlandse studenten na afloop van hun studies terugkeren naar hun land van herkomst, tenzij ze vrijwel onmiddellijk een job kunnen vinden.
162 reacties
Willy Bogaert
Frederik Vanduffel
René Mattyns
Patrick Moers
Bob Boomer