Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © Geert De Rycke

Vijfde besmetting met omikron in België gevonden. Van Ranst: “We moeten poging doen om dit te vertragen”

Er zijn inmiddels vijf besmettingen met de omikronvariant in ons land geregistreerd, zo schrijft viroloog Emmanuel André op Twitter. “Dit is het prille begin. We waren er het vroegste bij in heel Europa”, reageert viroloog Marc Van Ranst in HLN LIVE.

 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 2. Wat weten we al zeker over omikron? Experten leggen uit: “Het is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe”
  PREMIUM

  Wat weten we al zeker over omikron? Experten leggen uit: “Het is zonder twijfel de meest zorgwekken­de variant tot nu toe”

  Een ‘Frankensteinmix’ van mutaties. Zo noemt de topman van vaccinproducent Moderna de nieuwe omikronvariant. Zo mogelijk nog angstaanjagender is dat het algauw enkele weken zal duren voor we weten hoe gevaarlijk omikron écht is. Klopt het dat deze variant veel besmettelijker is en de vaccins kan verschalken? Worden we inderdaad minder ziek na een besmetting? Experten leggen uit wat we op dit moment wél al met zekerheid weten. “Omikron is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers.
 3. Pak minder collectieve ontslagen in 2021 dan tijdens eerste coronajaar

  Pak minder collectie­ve ontslagen in 2021 dan tijdens eerste coronajaar

  Het afgelopen jaar hebben 79 bedrijven in België een procedure tot collectief ontslag aangekondigd. Daarbij kwamen in totaal 5.762 banen in gevaar, zo blijkt uit de jaarcijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Het aantal aangekondigde collectieve ontslagen lag daarmee een pak lager dan tijdens het eerste coronajaar, toen er in totaal 9.414 banen bedreigd waren. Het aantal ligt in de buurt van de jaren 2018 (6.027 ) en 2019 (5.087).