In mei gingen 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel.
Volledig scherm
In mei gingen 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel. © Marc Baert

Vijf van de 475 hongerstakers spannen kort geding aan om akkoord met Sammy Mahdi af te dwingen

Brussel/ElseneVijf van de 475 mensen zonder papieren die vorig jaar deelnamen aan een hongerstaking hebben beslist om een kort geding aan te spannen om een akkoord af te dwingen bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Mahdi zelf betreurt de demarche en weerlegt de kritiek.

 1. Topmanager Frank (65) werkte negen maanden onder Steve Van den Kerkhof bij Plopsa en doet nu zijn verhaal: “Ik ging eraan kapot”
  PREMIUM

  Topmanager Frank (65) werkte negen maanden onder Steve Van den Kerkhof bij Plopsa en doet nu zijn verhaal: “Ik ging eraan kapot”

  Papieren naar het hoofd gegooid krijgen, de ene uitbrander na de andere moeten aanhoren en net geen gevecht om waterzuiveraars. Voor Frank Seynaeve (65) - ex-directeur bij Plopsa - was het een optelsom waaraan hij kapot ging. Na negen maanden onder Van den Kerkhof had hij zelfs geen zin meer in het leven. “Ik ging met mijn klachten naar de dokter. ‘Soigneer u’, zo liet de CEO daarna weten, en ‘s anderendaags kon ik niet meer inloggen op mijn werkcomputer.”
 2. De moordzaak zonder lichaam. ‘Brutus’ blijft doodstil na emotioneel pleidooi van familie van Jelle (27): “Hij weet alles maar zwijgt”
  PREMIUM

  De moordzaak zonder lichaam. ‘Brutus’ blijft doodstil na emotioneel pleidooi van familie van Jelle (27): “Hij weet alles maar zwijgt”

  De familie van Jelle Leemans (27) hoopt in de rechtbank van Breda op één ding: antwoorden. Er is geen lichaam in deze moordzaak, geen duidelijkheid over wat Jelle overkomen is. Al zijn er wel die bloed- en DNA-sporen. De moordverdachte Eduard ‘Brutus’ F. (51) hield bijna tien jaar lang de lippen stijf op elkaar. Nu kreeg hij de kans om te spreken. “Zwijgrecht, hoe kan zoiets bestaan?”, klonk het emotioneel pleidooi van Jelles moeder. “Waar is onze zoon?”