Patrick (54) en zijn vrouw Cath (49).
Volledig scherm
PREMIUM
Patrick (54) en zijn vrouw Cath (49). © Pieter-Jan Vanstockstraeten/photonews

Vijf jaar zocht slachtoffer Patrick (54) naar erkenning en kreeg confrontatie met dader: “‘Ik ken u niet’, zei de pater die mij als kind misbruikte. Ik kon hem iets aandoen”

Als jongeman wordt Patrick (54) seksueel misbruikt door een pater in een katholieke jeugdinstelling, maar zijn geheugen heeft alles gewist. Tot hij wakker wordt uit een coma en hij in een roes alles aan zijn vrouw Cath (49) vertelt. Zo begint vijf jaar geleden een pijnlijke zoektocht naar excuses van de dader, met hulp van de commissie Erkenning en Bemiddeling. “Ik wou dat niet van de katholieke kerk, van zijn orde of de jeugdinstelling. Ik wou het van hem zélf horen.” Dit is hun verhaal.

  1. “We verkeren in crisis. En het ergste moet nog komen”: waarom zien culturele centra zo af? En wat zijn de gevolgen voor publiek en artiesten?
    PREMIUM
    4

    “We verkeren in crisis. En het ergste moet nog komen”: waarom zien culturele centra zo af? En wat zijn de gevolgen voor publiek en artiesten?

    Eén op de drie cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel kampt met een slechte ticketverkoop. Wanneer cultuurliefhebbers toch naar buiten komen, kiezen ze voor andere genres dan vroeger en kopen ze hun tickets veel later. Allemaal zaken die grote gevolgen hebben voor de cultuursector: zowel voor het publiek als voor artiesten verandert er van alles. Zes belangrijke stemmen uit de sector delen uitgebreid hun bezorgdheden en zoeken mee naar oplossingen. “Vroeger speelde ik zelden voor een lege zaal. Nu zit er geregeld maar 30 of 40 man.”