Vierde coronagolf zorgde voor daling welzijn, meer werkverlet en nood aan mentale zorg bij jeugd
De vierde golf van de coronapandemie had de grootste negatieve impact op het welzijn van studenten, mensen uit de cultuur- en evenementensector, leerkrachten en zorgverleners. Vooral jongeren blijken het moeilijk te hebben. De vraag om mentale gezondheidszorg neemt bij hen dan ook toe. De huidige golf veroorzaakt ook meer ziekteverzuim. Dat zorgt voor extra werkdruk bij de overblijvende medewerkers, waardoor het aantal gevallen van burn-out lijkt toe te nemen. Dat meldt het Coronacommissariaat.
Sinds het begin van 2021 monitort de Mental Assessment Group (MAG) van de GEMS regelmatig de motivatie, de geestelijke gezondheidstoestand, het ziekteverzuim en de werkloosheid bij de Belgische bevolking. Het MAG-rapport wordt steeds opgenomen in de GEMS-adviezen voor het Overlegcomité.
Uit de lange termijngegevens van de Motivatiebarometer (UGent) en de Grote Corona Studie (UAntwerpen) blijkt dat het welzijn vóór de zomer, toen de maatregelen versoepelden, was toegenomen. Die verbetering stopte vanaf september, en verslechterde opnieuw vanaf eind september, vooral bij studenten en volwassenen onder de 45 jaar. Dat was ook zo bij mensen uit de cultuur- en evenementensector, en bij leerkrachten en zorgverleners. Zij werden het zwaarst getroffen door de vierde golf en de daaruit voortvloeiende maatregelen, luidt het.
Wachtlijsten
Er bestaan geen periodieke data over de impact van de crisis op psychische problemen. Daarom baseert de MAG zich op gegevens van organisaties en zorginstellingen. “Het agentschap Opgroeien, dat kinderen en jonge tieners ondersteunt in crisissituaties bij geestelijke gezondheidsproblemen, wordt sinds het begin van 2021 nog meer gecontacteerd dan bij het begin van de coronacrisis. In juli en augustus 2021 stabiliseerden de aantallen, maar sinds september 2021 stijgen ze opnieuw. De meeste hulpvragen gaan over psychische problemen, waaronder ook vragen over zelfmoord”, klinkt het.
Vooral de zorginstellingen voor jonge adolescenten krijgen meer vragen om crisishulp. “Er is echter een tekort aan plaats voor de behandeling van eetstoornissen en voor algemene psychiatrische stoornissen. Sinds het begin van de pandemie zijn de wachtlijsten vier keer langer geworden, momenteel 5 tot 6 maanden. Ook de kinderpsychiatrie en de psychologische begeleiding van studenten melden dat ze de vraag niet kunnen bijhouden. Het duurt twee tot drie maanden om een kinderpsychiater te kunnen raadplegen of voordat een kind kan worden opgenomen op een afdeling kinderpsychiatrie.”
Risico op burn-out
Door de toenemende verspreiding van het virus vallen steeds meer werknemers uit. Gegevens van HR-dienstengroep Acerta wijzen op grote toename van kort ziekteverzuim sinds september 2021, in alle sectoren. “Dat zorgt voor een grotere belasting van de overblijvende medewerkers. Uit gegevens van Idewe, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat hierdoor het risico op burn-out toeneemt, net als de ontevredenheid en de intentie om de job te verlaten”, luidt het.
Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
-
Vijf hectare bos gaat in vlammen op in La Roche “door onvoorzichtige burger”
Vijf hectare bos is woensdagnamiddag in La Roche-en-Ardenne, in de provincie Luxemburg, in vlammen opgegaan. De bosbrand werd veroorzaakt door een onvoorzichtige burger, zo melden de autoriteiten. Een blushelikopter die sinds dinsdag ingezet werd voor de grote natuurbrand in de Hoge Venen, werd woensdagnamiddag naar La Roche-en-Ardenne gestuurd om de brandweer er bij te staan. -
Elon Musk opnieuw rijkste mens ter wereld
Tesla-baas Elon Musk is opnieuw de rijkste mens ter wereld. Hij stoot de Franse luxekoning Bernard Arnault van zijn troon in de Bloomberg-ranglijst. -
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
-
“1 op de 3 insecten staat op punt te verdwijnen”: welke insecten leven er nog in jouw gemeente?
Het gaat niet goed met onze insecten. Momenteel verdwijnt jaarlijks 1 procent ervan, bij ons én wereldwijd. De laatste 50 jaar is zo het aantal insecten gehalveerd. Een ramp voor onze natuur die deze kleine beestjes hard nodig heeft. Zo bestuiven ze planten, zijn ze voedsel voor heel wat dieren en ruimen ze allerlei dood materiaal op. Tijd voor actie dus. Daarom lanceren HLN en Natuurpunt de ‘insectenzomer’. Een hele zomer lang kan iedereen in Vlaanderen insecten digitaal “vangen” en zo in kaart brengen. -
Vlaanderen krijgt opnieuw grote boekenbeurs
Vanaf dit najaar krijgt Vlaanderen opnieuw een grote boekenbeurs waar alle uitgevers en boekenhandelaars aan deelnemen. Het nieuwe jaarlijkse boekenevenement zal ‘Boektopia’ heten en telkens tijdens de herfstvakantie plaatsvinden. Voor de eerste editie is Kortrijk de gaststad. Dat maakte Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon bekend op een persconferentie in boekhandel Pardoes in Mechelen. -
Welke insecten leven in jouw buurt? Kijk hier op de interactieve kaart