Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Vier op de tien Belgen komen op einde van de maand amper rond

Het aantal mensen dat op het einde van de maand de eindjes nog moeilijk aan elkaar geknoopt krijgt, stijgt snel. Financiële zorgen staat ondertussen met stip op één bij de dingen waar we wakker van liggen, blijkt uit het rapport van de Mental Assessment Group. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

 1. Doorsnee 55-plusser heeft slechts 10.012 euro aanvullend pensioen opgebouwd: hoeveel geld heb je nodig voor een comfortabele oude dag?
  PREMIUM

  Doorsnee 55-plus­ser heeft slechts 10.012 euro aanvullend pensioen opgebouwd: hoeveel geld heb je nodig voor een comfortabe­le oude dag?

  Financiële toezichthouder FSMA publiceerde vorige week zijn jaarlijks verslag over het aanvullend pensioen. Iemand die bijna met pensioen gaat, heeft in ons land gemiddeld 58.635 euro opgebouwd. Al zijn er grote onderlinge verschillen. Zo bedraagt de mediaanreserve slechts 10.012 euro. Hoeveel geld heb je nu écht nodig om zorgeloos op pensioen te gaan? En wat als je geen buffer hebt opgebouwd? We vragen het aan financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck (VRT).
 2. Minikerncentrale is even klein als kmo-bedrijf. Maar blijft veiligheid gegarandeerd?
  PREMIUM

  Minikern­cen­tra­le is even klein als k­mo-be­drijf. Maar blijft veiligheid gegaran­deerd?

  De toekomst van de stroomvoorziening oogt weer nucleairder dan ooit. Nog voor het eind van dit decennium wordt in Canada een revolutionaire nieuwe minikerncentrale in gebruik genomen. De BWRX-300 zou zelfs op het gemiddelde Vlaamse industrieterrein passen. Ook Polen, Groot-Brittannië en Zweden hebben plannen om er te bouwen, terwijl ons land voorzichtig interesse toont. Maar hoe werken zulke ‘minicentrales’ precies? In hoeveel stroom kunnen ze voorzien? En vooral: zijn ze veilig?
 3. Hét geheim van 80 jaar huwelijk? Angeline (97) en Eduard (99) zijn langst getrouwde koppel van ons land: “Het was destijds van moetens, maar je ziet... het is meegevallen, hé”
  PREMIUM
  Houthalen-Helchteren
  17

  Hét geheim van 80 jaar huwelijk? Angeline (97) en Eduard (99) zijn langst getrouwde koppel van ons land: “Het was destijds van moetens, maar je ziet... het is meegeval­len, hé”

  Tachtig jaar huwelijk. Tàchtig. Dat verdient pralines van de koning en een kus van de burgemeester. Want nooit eerder mocht in ons land een echtpaar klinken op een eiken bruiloft. Maria Angelina Haeseldonckx (97) en Eduard Cuyvers (99) uit Houthalen-Helchteren gaven elkaar in 1943 het jawoord. “Ruzie? Maken we nooit. En na al die jaren zijn we nog steeds niet uitgepraat.”
 1. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.