VIDEO. Zo roekeloos gedragen we ons aan overwegen: bijna helft Belgen negeerde afgelopen zes maanden verkeersregels
De afgelopen zes maanden heeft 46 procent van de Belgen de verkeersregels aan overwegen genegeerd, bijvoorbeeld door het rode licht bewust te negeren of onder de slagboom te kruipen. Nog eens 14 procent deed in die periode aan spoorlopen. Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Die lanceert nu een nationaal actieplan “Railspect” om gevaarlijk gedrag aan het spoorwegdomein aan te pakken, met steun van de overheid, de spoorwegpolitie en Securail.
Delen per e-mail
GfK voerde het online onderzoek uit bij zowat 1.000 Belgen die in de buurt van spoorwegen wonen, of regelmatig de trein nemen. Uit de analyse blijkt nog dat 77 procent van de deelnemers de verkeersregels aan overwegen zou overtreden als ze daartoe de gelegenheid hebben. Bij de spoorlopers is dat 55 procent.
“Dit is een echt menselijk drama”, aldus Infrabel-CEO Luc Lallemand. “Met dertien doden en negen zwaargewonden tijdens spoorlopen en ongevallen aan overwegen, kenden we vorig jaar een dramatische balans.” Naast het menselijk verlies, veroorzaakten spoorlopen en ongevallen aan overwegen vorig jaar ook gemiddeld acht uur vertraging per dag voor het treinverkeer.
“Onthutsende resultaten”
Lallemand spreekt van onthutsende resultaten uit het onderzoek. “We zullen de strijd nog verder opdrijven”, zegt hij. Infrabel lanceert zo het nationale actieplan Railspect, om gevaarlijk gedrag aan het spoorwegdomein aan te pakken. “Dit is niet enkel een spoorwegprobleem, maar een probleem voor de verkeersveiligheid.”
Federaal minister van Mobiliteit François Bellot was aanwezig bij de bekendmaking. “Veiligheid, stiptheid en communicatie aan de reizigers zijn de absolute prioriteiten”, aldus de minister. “Dagelijks ondervinden tienduizenden reizigers de gevolgen van zo’n gevaarlijk gedrag. Dat is onaanvaardbaar.”
Uit de studie blijkt ook dat veel mensen nog kunnen worden bereikt. Zo is 23 procent van de deelnemers aan het onderzoek, die al illegaal over de sporen liepen, vatbaar voor sensibilisering. Wat de overwegen betreft, staat 42 procent van de respondenten open voor bewustmaking.
Waarschuwingspanelen
Het plan steunt op drie pijlers: preventie, sensibilisering en repressie. Dit en volgend jaar rolt Infrabel zo twee testprojecten uit. Zo zullen waarschuwingspanelen geplaatst worden aan overwegen die bestuurders eraan moeten herinneren dat ze de overweg niet mogen oprijden als ze die niet in één keer kunnen oversteken. “Want als er een trein aankomt en de slagbomen gaan naar beneden, dan raak je ingesloten en is de kans op een aanrijding zeer groot”, aldus Infrabel.
Die zogeheten ‘blocking back’-panelen komen aan 18 overwegen, 10 in Vlaanderen en 8 in Wallonië. Aan een aantal overwegen komt ook ledverlichting op de slagbomen om de zichtbaarheid te vergroten. Het is nog niet bepaald aan hoeveel overwegen die verlichting zal worden aangebracht.
Struikelmatten
De infrastructuurbeheerder zet ook bestaande maatregelen verder, zoals het plaatsen van afsluitingen, struikelmatten (grote rubberen matten waarop je moeilijk kan lopen en die spoorlopers dus moeten tegenhouden, nvdr.) en bewakingscamera’s. Daarnaast worden vanaf deze zomer identificatiestickers aangebracht aan de 1.429 overwegen met actieve signalisatie , een beslissing van begin dit jaar. Door de sticker kunnen weggebruikers en buurtbewoners sneller alle info geven aan de hulpdiensten.
Met een nieuwe campagne wordt ook ingezet op sensibilisering. Infrabel geeft de infrastructuur daarvoor een gezicht, Jeroom Slagboom, om een “emotioneel verhaal” vanuit het standpunt van de slagboom te brengen. Later dit jaar volgt nog een tweede campagne. Die zal spraakmakend zijn, aldus Infrabel, maar meer informatie is daar nog niet over bekend.
Controles
De spoorwegpolitie zal ten slotte ook controles uitvoeren aan hotspots op het spoorwegdomein. Overtreders krijgen, tenzij bij een zware overtreding, nog een laatste verwitting. In een tweede fase vinden controles in burger plaats. Overtreders krijgen dan een boete. Die kunnen gaan van 300 euro als administratieve boete tot duizenden euro’s aan strafrechterlijke boetes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Hoe financiert u best uw verbouwingen?
Hebt u tijdens de coronaperiode ook ineens beslist om uw huis te verbouwen? Of realiseert u zich dat er nog werk aan de winkel is om uw huis energiezuinig te krijgen? De vraag is dan hoe u die werken wil financieren: met een hypotheeklening, een renovatielening of een groene lening? Spaargids.be legt uit dat elke kredietvorm zijn voor- en nadelen heeft. -
PREMIUM17
Vlaanderen gaf al 3,3 miljard uit om crisis het hoofd te bieden
-
Vlaanderen diende meer dan 73 procent ontvangen vaccins toe, Brussel nog maar 40 procent
In Vlaanderen is 96 procent van de ontvangen Pfizer-vaccins toegediend. Bij de andere vaccins ligt dat cijfer nog veel lager: 30 procent van de geleverde Moderna-vaccins is gezet, bij AstraZeneca is dat nog maar 19 procent. In totaal gaat het in Vlaanderen om 73 procent van de geleverde vaccins die zijn toegediend, terwijl dat in Brussel bijvoorbeeld maar 40 procent is. Dat blijkt uit een analyse van de nieuwe leveringscijfers van het federaal agentschap voor de geneesmiddelen FAGG. -
-
PREMIUM
Na een week ‘time-out’: wat mogen we vrijdag verwachten van Overlegcomité?
-
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
Hoge Gezondheidsraad bevestigt: AstraZenecavaccin ook voor 55-plussers, én meer tijd tussen beide prikken, Vandenbroucke noemt advies “cruciaal voor vaccinatiestrategie”
92 reacties
Christiaan De Baets
willy verbeeck
Otto-Jan Rongewaard
Cecarine De Smet
m m