Vicepremier Van Quickenborne: “40 procent van horecazaken controleert onvoldoende op Covid Safe Ticket”
Volgens vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) controleert 40 procent van de horecazaken hun klanten niet voldoende op het Covid Safe Ticket (CST). “Men moet niet alleen de applicatie scannen, maar ook de identiteitskaart controleren om te zien of mensen met hun eigen pas rondlopen.” De vicepremier roept burgemeesters dan ook op om strenger toe te zien op de naleving van de maatregel. Dat liet hij weten tijdens een interview met VTM NIEUWS.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Van Quickenborne, die zelf een paar dagen in quarantaine moest na contact met de besmette Franse premier Jean Castex, benadrukt dat de nieuwe variant van het coronavirus – de omikronvariant uit zuidelijk Afrika – oproept tot extra voorzichtigheid. “We weten op dit ogenblik nog niet of de vaccins voldoende bestand zijn tegen de variant, vandaar een inreisbeperking vanuit die landen”, klinkt het.
De minister gelooft niet dat de vorige beslissingen die op het Overlegcomité van 17 november werden gemaakt overmoedig waren. “Het virus verrast iedereen, ook de virologen. Iedereen geeft toe dat de dynamiek van het virus erg sterk is”, aldus Van Quickenborne.
Hoewel 72 procent van de Vlamingen voorstander is van een algemene vaccinatieverplichting, heeft Van Quickenborne daar geen oren naar. “Dat is gemakkelijk gezegd, maar je moet het ook zien uit te voeren. Er is geen enkel Europees land dat het op dit ogenblik effectief zal doen. Oostenrijk spreekt erover, maar het is nog niet georganiseerd. In Vlaanderen is meer dan 90 procent van de volwassenen gevaccineerd. Het probleem is niet dat er te weinig gevaccineerd is.” Volgens de minister moeten we ons daarentegen afvragen “hoe we ervoor zorgen dat we met goede vaccins en goede maatregelen het systeem onder controle krijgen”.
Maatregelen voor horeca
De minister heeft naar eigen zeggen begrip voor de ontevredenheid van de horeca met de nieuwe maatregelen. Zo moeten restaurants en cafés vanaf nu opnieuw om 23 uur de deuren sluiten. “Ik begrijp dat het absoluut niet aangenaam is, men verliest omzet.” Van Quickenborne benadrukt echter dat er gecontroleerd zal worden of de maatregelen worden nageleefd. Volgens hem houdt de horeca zich wel aan het sluitingsuur. “Dat hebben we gezien in de andere golven”, klinkt het.
Toch stelt Van Quickenborne dat in 40 procent van de gevallen niet voldoende wordt gecontroleerd op het Covid Safe Ticket (CST). “Men moet niet alleen de applicatie scannen, men moet ook de identiteitskaart controleren om te zien of mensen met hun eigen pas rondlopen”, aldus de minister. “We hebben nu aangegeven aan burgemeesters en lokale politiezones om daar op toe te zien”, klinkt het. De regel van de verplichte aanwezigheid van een CO2-meter zou dan weer wel goed worden opgevolgd.
De horecasector wil bovendien een BTW-verlaging naar 6 procent. Van Quickenborne bevestigt dat er in elk geval steunmaatregelen zullen komen voor de sector. “We gaan nu in overleg met de sector. Mijn partij, Open Vld, steunt de vraag tot tijdelijke verlaging van de BTW naar 6 procent.” Het overleg zal volgens de vicepremier deze week plaatsvinden.
Van Quickenborne onderlijnt bovendien dat er geen avondklok zal komen. “Als mensen thuis iets willen organiseren, dan gaan we dat niet verbieden. We raden het wel af en we zeggen aan de mensen dat ze bijvoorbeeld een zelftest nemen, zodat ze kunnen zien of hun gezelschap niet is besmet.”
“Voorlopig geen echte lockdown”
Van Quickenborne ontkent dat er binnenkort sprake zal zijn van een echte lockdown. “Het Overlegcomité heeft heel bewust gekozen om op 15 december terug bijeen te komen om de situatie in te schatten. Misschien zijn er dan opnieuw wat meer dingen mogelijk, maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.” Volgens hem heeft het Overlegcomité het advies van de experten opgevolgd en zou er momenteel nog geen sprake zijn van een harde lockdown. “Maar in deze crisis hebben we geleerd dat we altijd met twee woorden moeten spreken”, aldus de vicepremier.
Politieacties
Op de acties van de politievakbonden die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden, reageert Van Quickenborne dat er al verschillende aanhoudingen zijn geweest. “Komende donderdag wordt er al iemand gedagvaard”. Bovendien zou er een grondig onderzoek lopen aan de hand van camerabeelden. “De grote meerderheid van mensen die daar aanwezig waren, hadden vreedzame bedoelingen, maar we hebben vastgesteld dat er een kleine groep van mensen is die de organisatie hebben gekaapt.”
De vicepremier benadrukt dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) niet met lege handen naar de onderhandelingen zal gaan. Op de vraag of er geld op tafel ligt om aan de eisen van de agenten tegemoet te komen, antwoordt Van Quickenborne “dat er mogelijkheden moeten zijn”. “We hebben nog niet precies bepaald hoeveel dat zal zijn”, besluit de vicepremier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beloofde Belgische experts nog altijd niet naar Oekraïne
In april vorig jaar beloofde ons land forensische experts naar Oekraïne te sturen om er bewijsmateriaal in verband met Russische oorlogsmisdaden te onderzoeken. Die experts zijn bijna een jaar later nog niet vertrokken, vernam De Morgen bij de federale politie. -
Maar liefst acht op de tien secundaire scholen kampen met leerlingen die vuurwerk afsteken
Acht op de tien secundaire scholen in Vlaanderen krijgen te maken met leerlingen die vuurwerk afsteken op school. Dat blijkt uit onderzoek van de brandwondenorganisatie VZW OSCARE. Meestal gaat het om kleine bommetjes, maar soms is het ook veel gevaarlijker zwaarder vuurwerk. Leerlingen moeten zich veel bewuster zijn van de gevaren, luidt het. -
Berlaar
Vijf gewonden bij rellen in asielcentrum van Berlaar
In het asielcentrum van Berlaar zijn woensdagavond rellen uitgebroken. Bewoners van de Syrische en Afghaanse gemeenschap gingen er met elkaar op de vuist. -
-
Gouden 11
Van Slimani over Vormer tot Arokodare: deze vijf opmerkelijke wintertransfers kun je opnemen in jouw Gouden 11-ploeg
De wintermercato zit erop. Neem jij enkele transfers op in jouw (nieuwe of bestaande) Gouden 11-ploeg? Wij lijsten alvast de vijf opmerkelijkste deals op. -
21
Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor. -
Belgische gezinnen verbruikten vorig jaar vijfde minder aardgas
Het aardgasverbruik van de Belgische gezinnen en kleine ondernemingen is vorig jaar met een vijfde gedaald. Dat blijkt woensdag uit cijfers van gasnetbeheerder Fluxys. Reden is waarschijnlijk het feit dat de Belgen de verwarming minder hoog zetten en minder warm water gebruikten, klinkt het. -
3
Vlaamse werkloosheidsgraad stijgt derde maand op rij
Het aantal werklozen in Vlaanderen is in januari voor de derde maand op rij gestegen. De werkloosheidsgraad belandt op 6 procent, zo maakte de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag bekend.