Vias: “Aantal dronken bestuurders in weeknachten ligt schrikbarend hoog”
Het aantal bestuurders dat tijdens weeknachten positief blaast, ligt verontrustend hoog. Dat stelt het Belgisch instituut voor de verkeersveiligheid Vias. Met 10,7% ligt het zelfs drie keer zo hoog als tien jaar geleden.
Delen per e-mail
Om een representatief beeld te krijgen van rijden onder invloed van alcohol worden in heel het land willekeurig bestuurders aan een alcoholcontrole onderworpen door de politie. Dit gebeurt op alle mogelijke momenten van de dag en nacht. In totaal gaat het over een steekproef van meer dan 6.100 bestuurders die gecontroleerd werden door de lokale en federale politie.
Uit de meting blijkt dat er nooit eerder zo weinig bestuurders onder invloed van alcohol rondreden (1,9%). “De overgrote meerderheid van de bevolking heeft dus goed begrepen dat er gevaren zijn als je drinkt en rijdt”, klinkt het bij Vias. “Een belangrijke kanttekening: hoewel het resultaat een dalende trend laat zien, is er op lange termijn weinig progressie.”
Geen evolutie op langere termijn
Uit de nieuwe meting blijkt dat gemiddeld dus 1,9% van de bestuurders in ons land rondrijdt met een alcoholpromillage dat hoger ligt dan de wettelijke limiet. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 2003. Tijdens de vorige meting in 2015 bedroeg dat percentage nog 2,7%.
“Maar op langere termijn is er nauwelijks een evolutie waar te nemen. In 2005 reed ongeveer 2% van de bestuurders rond wanneer ze te veel gedronken hadden. Maar er zijn dus grote verschillen tussen de verschillende momenten van de week”, concludeert Vias.
Regionale verschillen
“Tijdens de weeknachten ligt het percentage bestuurders onder invloed op 10,7%, tijdens de weekendnachten zelfs op 12,6%. Dat is 9 keer meer dan in Nederland bijvoorbeeld”, klinkt het. “De meest verontrustende vaststelling is dat tijdens de weeknachten het percentage positieve bestuurders 3 keer hoger ligt dan 10 jaar geleden.”
Er zijn ook regionale verschillen: in Vlaanderen ligt het percentage bestuurders dat te veel gedronken heeft op 1,66%. In Wallonië rijdt gemiddeld 2,05% van de bestuurders rond als ze te veel gedronken hebben. Dat is in vergelijking met de laatste gedragsmeting uit 2015 wel een flinke verbetering. Toen reed in Wallonië nog 3,9% van de bestuurders onder invloed rond.
Meestal mannen
Gemiddeld rijdt 2,8% van de mannen rond met de wagen onder invloed van alcohol. Bij de vrouwen is dat 0,6%. “Dat hogere aandeel van de mannen is des te nadeliger voor de verkeersveiligheid omdat mannen ook vaker autorijden dan vrouwen”, klinkt het nog.
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) zegt in Het Nieuwsblad dat ze tevreden is met de algemene daling van het aantal bestuurders dat te veel gedronken heeft. “Toch moet iedereen overtuigd zijn dat alcohol en rijden niet samengaan. Daarom blijven sensibilisering en handhaving absoluut nodig. 25 procent van alle dodelijke verkeersongevallen is te wijten aan alcohol.”
Nultolerantie
Dat het aantal dronken bestuurders tijdens de weeknachten zo sterk is gestegen, is volgens Joris Vandenbroucke “zeer slecht nieuws”. Het sp.a-Kamerlid pleit voor de invoering van nultolerantie. “Nultolerantie biedt duidelijkheid: wie gedronken heeft, mag niet rijden. Nooit. Ook niet na één glas”, klinkt het.
Provinciegouverneur Cathy Berx, voorzitter van het Vlaams Forum voor Verkeersveiligheid, zit op dezelfde lijn als Vandenbroucke. “Nul komma nul, dat is het enige antwoord. Het is de enige manier om ook sociaal de norm te leggen waar hij moet liggen. Je rijdt niet als je gedronken hebt. Maar bij een diner hoort een glas wijn, denken veel mensen. En dan nog eentje, want dat is zoals met een zak chips. Die eet je toch leeg, eens je eraan begonnen bent. Het maatschappelijk draagvlak voor nultolerantie is groot, maar we passen ons gedrag niet aan zolang de norm niet echt op nul ligt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Mensen met verslaving moeten tot vier maanden wachten op behandeling
De meeste mensen met een verslaving moeten tot vier maanden wachten vooraleer ze in behandeling kunnen. Dat blijkt uit cijfers die Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "Mensen met een verslaving grijpen sneller naar drank of drugs omdat corona voor stress zorgt. Net nu blijkt dat de zorg voor verslaafden te weinig aandacht krijgt in het beleid van minister Beke", zegt Vaneeckhout. -
-
Twee bestuurders die te diep in glas gekeken hebben moeten rijbewijs zes uur inleveren
-
Slechts 4 procent heeft te veel op tijdens namiddagcontroles in Marke en Kuurne
Bij namiddagcontroles door motards van de politiezone Vlas in Marke (Kortrijk) en Kuurne zijn afgelopen weekend 13 automobilisten tegen de lamp gelopen omdat ze een glas te veel op hadden. Drie droegen hun gordel niet. -
Rijbewijs kwijt na vluchtmisdrijf
Een bestuurder is zondag zijn rijbewijs kwijtgespeeld na een ongeval met vluchtmisdrijf op het Stationsplein in Lokeren. -
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.
27 reacties
raf peeters
Frans Van Hoyweghen
Christiaan Bruynseels
Mario Tersago
Patrick Van Assche