Verwarring over terugkeer uit oranje zones: “Quarantaine niet aanbevolen, maar we vragen het wel”
Voor reizigers die in deze coronatijden terugkeren uit een zogenaamde oranje zone is geen quarantaine meer aanbevolen, maar het wordt wel gevraagd. “Er wordt gerekend op de burgerzin van reizigers”, klinkt het in regeringskringen. Enkele uren eerder leek het alsof de evaluatiecel die maatregel volledig doorkruist had, maar er bleek sprake van een subtiel nuanceverschil. Of hoe de verwarring toch weer hoogtij vierde...
Delen per e-mail
Eerst stond op de website diplomatie.belgium.be van de FOD Buitenlandse Zaken dat reizigers uit oranje zones enkel extra waakzaam moesten zijn als ze symptomen zouden krijgen. Nu wordt aan die mensen toch gevraagd om een test en een quarantaine te ondergaan.
“De boodschap is nog steeds dezelfde, maar de formulering is aangepast”, klinkt het in regeringskringen. “Het is geen verplichting om in quarantaine te gaan, maar het wordt wel aangeraden. Er wordt dus beroep gedaan op de burgerzin van de reizigers.”
Voor alle duidelijkheid: er geldt geen reisverbod naar die zones. “Controleer vóór je vertrek wel het reisadvies voor deze bestemmingen, want het is mogelijk dat de plaatselijke overheid één of meerdere beperkingen oplegt aan toeristen uit België. Dat kan een verplichting zijn om je te registreren, het voorleggen van een recente negatieve coronatest tot zelfs een quarantaine ter plaatse”, klinkt het op Sciensano.
Malta van rood naar oranje
Malta is nu ook geen rode zone meer voor vertrekkende reizigers, het valt voortaan onder code oranje. Reizen naar het eiland mag dus opnieuw, mits quarantaine.
Andere landen in code oranje zijn Cyprus (test verplicht), Denemarken (test verplicht voor Groenland en de Faeröer-eilanden), Ierland (quarantaine), IJsland (test verplicht of quarantaine), Bulgarije, Kroatië, Luxemburg en Roemenië. Voor die laatste vier geldt een verhoogde waakzaamheid.
Verder is er niets veranderd aan de kleurcodes. Zo is reizen vanuit België niet toegelaten of niet mogelijk naar Noorwegen, Zweden, bepaalde zones in Portugal (onder meer rond Lissabon) en in Spanje (het district Segrià in Catalonië en La Mariña in Galicië) en Leicester in het Verenigd Koninkrijk.
Verhoogde waakzaamheid
Waarom er voor landen als Luxemburg, Kroatië, Bulgarije en Roemenië plots verhoogde waakzaamheid geldt? “Omdat er iets aan de hand is. Je draagt dus beter een mondmasker en respecteert de afstandsregel", verduidelijkte Arnaud Gaspard, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
Stijging van het aantal besmettingen
Het aantal bevestigde besmettingen steeg de afgelopen dagen in Luxemburg, Kroatië, Roemenië en Bulgarije. Zo was er in Luxemburg op 7 juli een piek van 151 besmettingen. Dat zijn er tamelijk veel gezien het hoogste aantal besmettingen in volle crisis (25 maart) 234 was.
Ook Kroatië kent de laatste maand een stijging in het aantal besmettingen: zo werden er op 11 juli 140 besmettingen gerapporteerd, het hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Roemenië is hetzelfde lot beschoren: 11 juli werden er 689 nieuwe besmettingen vastgesteld, eveneens het hoogste aantal besmettingen sinds het begin van de crisis.
Bulgarije, het vierde land dat gisteren oranje licht kreeg, lijkt nu pas de piek in het aantal besmettingen te bereiken. Terwijl er in maart niet meer dan 30 nieuwe gevallen per dag werden gerapporteerd, waren dat er op 10 juli maar liefst 330, op 11 juli werden er dan weer 292 besmettingen gerapporteerd.
In België wordt de epidemie sinds enige tijd opgevolgd aan de hand van de zevendaagse gemiddelden van het aantal bevestigde gevallen. Dat waren er de laatste week gemiddeld 95,3 per dag. Het ene land is het andere natuurlijk niet: onder meer de bevolkingsdichtheid speelt een rol en die is erg uiteenlopend in de verschillende landen, met als uitersten België (gemiddeld 484 inwoners per vierkante kilometer) en Bulgarije (63 inwoners per vierkante kilometer).
Oranje zones
Als u terugkeert van vakantie of zakenreis is het belangrijk om te weten dat de volgende zones in Europa in het oranje gekleurd zijn: het Oostenrijkse Oberösterreich, Bulgarije, Kroatië, Aragon en Catalonië in Spanje, Trento in Italië, Luxemburg, Algarve en Alentejo in Portugal, Moravskoslezský in Tsjechië, Slaskie in Polen, Roemenië, Midland, North East, Yorkshire, Noord-Wales en Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk en Ticino in Zwitserland. Wie uit een van die regio’s komt, wordt vriendelijk verzocht om een coronatest aan te vragen en in quarantaine te gaan.
Lees ook: Experten: “Steek vooral geen politici in coronakabinet” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ondernemingsrechtbank kiest textielfamilie De Sutter als overnemer e5 mode: “Doorstart met 90 procent van personeel”
De textielfamilie De Sutter mag modewinkelketen e5 mode, die bescherming tegen schuldeisers geniet, overnemen. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Dendermonde donderdag beslist. De Sutter wil het volledige bedrijf een doorstart laten maken met 90 procent van het personeel. -
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
Banken willen loonfiches inkijken bij RSZ om fraude met woonkredieten tegen te gaan
De Belgische banken willen bij de RSZ de loonfiches kunnen inkijken van mensen die een hypothecaire lening of een ander krediet aanvragen. Zo willen ze fraude met valse loonfiches tegengaan. De sectorfederatie Febelfin zit daarover samen met de RSZ. Dat schrijft De Tijd vandaag. -
-
Koning Filip over Belgische rol in coronavaccins: "Hele wereld rekent op ons"
We mogen fier zijn op de Belgische rol in de ontwikkeling, productie en verdeling van de coronavaccins, maar hierdoor rust ook een grote verantwoordelijkheid op onze schouders. Dat heeft koning Filip donderdag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de overheden van het land. "De hele wereld rekent op ons", zei de koning. -
PREMIUM8
ANNO 2021. Vera Dua (68): “Ik ben optimistischer over het klimaat dan enkele maanden geleden”
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM25
‘Essentiële functies’ krijgen vaccin allicht niet vroeger dan de rest: “Leerkrachten en politie sneller vaccineren zorgt voor vertraging”
140 reacties
Rudi De Man
Wouter Van de Walle
Dirk Sonck
Roger Rymen
Stefaan De Vos