De warmtewisselaar in Aartselaar en Maarten Raemdonck van Aquafin.
Volledig scherm
PREMIUM
De warmtewisselaar in Aartselaar en Maarten Raemdonck van Aquafin. © Frederik Beyens

Verwarmen we ons binnenkort met rioolwater? Eerste gebouw met riothermie opent in juni

In de zoektocht naar nieuwe, duurzame warmtebronnen komen we misschien wel uit bij… onze riolering. De Vlaamse waterzuiveraar Aquafin rolt volop ‘riothermie’ uit. Ofwel verwarming via het afvalwater uit het riool. Zo wordt vanaf juni het eerste gebouw in Vlaanderen integraal op riothermie verwarmd. Centrale verwarming met een geurtje?

14 reacties

 • Willy De coninck

  5 maanden geleden
  Vroeger deden de nonnen dat ook maar die hebben zich aangepast en dat zou in gans Europa zo moeten zijn met dat deksel op hunnen kop blijven het voor mij vreemdelingen kijk eens naar Iran daar willen ze hem niet meer
 • Willy De Backer

  12 maanden geleden
  Hier moet verwarmen zo veel mogelijk opbrengen om het circus in Brussel te blijven betalen,iets dat goedkoop is voldoet niet!
 • Jean Gobin

  12 maanden geleden
  jaar of 8 geleden zag ik een verwarming die werkte met buizen onder de mesthoop in Friesland beetje het systeem dat Geert Van de Moortele hieronder beschrijft ..
 • piet devlieger

  12 maanden geleden
  Sommige uitvindingen zijn echt inventief. Hoed af daarvoor. Maar uiteindelijk zijn het toch allemaal pleisters op een houten been - een houten been dat op de duur vol met pleisters zal hangen. Iedereen droomt van goedkope energie maar we moeten niet naïef zijn : wie dergelijke systemen (die vaak ineffectief zijn zoals warmtepompen) ontwikkelt wil zo veel mogelijk winst ermee maken en de energieprijzen zullen op de marktprijzen van gewone energie gebaseerd worden en dus ook duur zijn.
 • Ed Cobek

  12 maanden geleden
  De overheid word minder en belangrijk, enkel uw geld willen ze nog, voorzieningen nihil.
 1. “Rijd met gesloten ramen en draag geen juwelen”: VS komt met opmerkelijk advies voor toeristen die naar België trekken
  16

  “Rijd met gesloten ramen en draag geen juwelen”: VS komt met opmerke­lijk advies voor toeristen die naar België trekken

  “Brussel is een hellegat”: de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ons land meermaals een onveilige plek genoemd, maar ook de huidige Amerikaanse autoriteiten hebben hun twijfels. Buitenlandse Zaken raadt burgers al langer aan om waakzaam te zijn als ze België bezoeken, wat normaal is, maar enkele andere aanbevelingen doen toch de wenkbrauwen fronsen.
 2. Yorick (47) heeft niet lang meer te leven en gaat nog zoveel mogelijk eten in toprestaurants: “In mijn extra time wil ik genieten”
  PREMIUM

  Yorick (47) heeft niet lang meer te leven en gaat nog zoveel mogelijk eten in toprestau­rants: “In mijn extra time wil ik genieten”

  “Mijn toekomst is niet rooskleurig, maar de dagen die me resten probeer ik in te kleuren zoveel als kan.” De Limburgse topfotograaf Yorick Jansens (47) is ongeneeslijk ziek en leeft in extra time. Maar op zijn ‘laatste culinaire roadtrip’ langs de beste restaurants in de Lage Landen maakt hij er samen met zijn vrouw Isolde het beste van. “Twee maand geleden kreeg ik geen hap meer door mijn keel en zie me hier nu zitten. Lekker tafelen is mijn beste medicijn.”