Vingerafdrukken worden gescand voor de nieuwe elektronische identiteitskaart (eID). Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Vingerafdrukken worden gescand voor de nieuwe elektronische identiteitskaart (eID). Beeld ter illustratie. © BELGA

Verplichte vingerafdruk op identiteitskaart voor kinderen voor Raad van State

De Kinderrechtencoalitie Vlaanderen en de Liga voor Mensenrechten pleiten vrijdag bij de Raad van State tegen de verplichte vingerafdruk voor kinderen vanaf 12 jaar. “Op dit moment is onze overheid zeer gevoelige gegevens aan het verzamelen, ook van kinderen, zonder dat dat enig aantoonbaar nut heeft”, aldus Dries Pattyn van de Liga voor Mensenrechten.

15 reacties

 • bart vansteenkiste

  1 jaar geleden
  dit is de normaal hang van zakens dit bestaat in brugge al heel wat langer , wie in contact komt met gerecht en hij moet naar het gevangeniswezen , het eerste wat ze daar doen voor u op cel gaat is uiteraad kleren , maar ook fotos nemen van uw tatoes , ringen piercings en oorbellen , een irisscan van uw ogen en vinger afdruk , wie in brugge inden bak heeft gezeten weten ze heel goed wie u bent , hoe klein het feit is. wel geen dna dat niet
 • Leo Gebruers

  1 jaar geleden
  Vingerafdruk en DNA zou standaard van iedere persoon moeten genomen worden, als je een "normaal" en eerlijk leven leeft ,hoef je daar helemaal geen zorgen om te maken !!!
 • Philippe De Naeyer

  1 jaar geleden
  Mensen die het probleem hieromtrent niet zien, die kan je niet wakker schudden in een reactie op een artikel. Data is op dit moment zeer kostbaar en wat kostbaar is, wordt misbruikt. Data wordt voor veel meer gebruikt (misbruikt) dan menig persoon zou denken. Er worden zelfs verkiezingen mee gewonnen, door deze data te gebruiken om het stemgedrag van de burger te beïnvloeden. Doe wat research en je zal de commotie begrijpen.
 • jurgen vergaelen

  1 jaar geleden
  Ook ineens irisscan en DNA registreren. Zou al veel tijd en geld besparen om de 14-jarige dadertjes op te sporen. Gepast en effectief straffen is de volgende stap.
 • DANIELA ROSIC

  1 jaar geleden
  Waarom wordt de mening van de bevolking niet gevraagd ? Altijd maar dat gezaag over privacy ! Mij lijkt dit nuttig om te hebben in een database, oa tegen musdaad, maar ook bij verdwijningen en andere zaken. Nee, id fraude is t laatste waar ik aan denk. Dus wederom smijt men geld weg door de procederen over wat niet nodig is.
 1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 2. INTERVIEW. Ouders en zussen nemen afscheid van ‘superheld’ Jack (11): “Aan zijn bedje zeiden we nog 200 keer wat een prachtige jongen hij was”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Ouders en zussen nemen afscheid van ‘superheld’ Jack (11): “Aan zijn bedje zeiden we nog 200 keer wat een prachtige jongen hij was”

  “Ons Jackske was zo’n fantastisch gul kereltje.” Mama Barbara, papa Philip en zusjes Maya (14) en Olivia (7) vertellen over hun vrolijke voetballer, hun lieve knuffelaar, hun eeuwige grappenmaker. Jack (11) uit Kalmthout stierf nadat hij op school een muurtje op zich kreeg. “Het kind dat zijn hartje krijgt, krijgt niet alleen een sterk, maar ook een heel mooi, positief hart.”
 3. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 1. Bart De Wever (N-VA) was mogelijk doelwit van opgepakte geradicaliseerde jongeren, ook politiekantoren in het vizier van terroristische groep
  UPDATE

  Bart De Wever (N-VA) was mogelijk doelwit van opgepakte geradicali­seer­de jongeren, ook politiekan­to­ren in het vizier van terroristi­sche groep

  N-VA-voorzitter Bart De Wever en enkele politiekantoren waren mogelijk het doelwit van de geradicaliseerde moslimjongeren die maandag zijn opgepakt. Dat bevestigt het federaal parket aan onze redactie. De speurders hielden de jongeren in Brussel, Antwerpen en Eupen al een tijdje in de gaten omdat ze in sneltempo geradicaliseerd zouden zijn. “Ik was nooit ongerust”, reageert De Wever bij VTM Nieuws.
 2. Scholen schrappen Romereis wegens te duur: “950 euro voor 5 nachten, ik voelde eerlijke schaamte om daar reclame voor te maken”
  PREMIUM
  24

  Scholen schrappen Romereis wegens te duur: “950 euro voor 5 nachten, ik voelde eerlijke schaamte om daar reclame voor te maken”

  Scholen annuleren hun traditionele laatstejaarsreis in de paasvakantie omdat die te duur is geworden. “950 euro voor vijf nachten Rome. Daar voel ik me zelf niet comfortabel bij, hoe jammer het ook is”, zegt Jo Beelen, directeur van het Sint-Pieterscollege in Leuven. “Er was ook al langer kritiek op de vliegreis, want we hebben veel leerlingen die ten tijde van de klimaatmarsen meeliepen.”
 3. Vlaamse regering beslist: dit is het definitieve tracé van de Ventilushoogspanningslijn
  Play
  79

  Vlaamse regering beslist: dit is het definitie­ve tracé van de Ventilus­hoog­span­nings­lijn

  De Vlaamse regering heeft het tracé van de Ventilushoogspanningslijn, die energie van de windmolenparken op zee aan land moet brengen, definitief vastgelegd. In het nieuwe tracé kan de regering het aantal getroffen gezinnen beperken tot zo’n 80. In Zedelgem, Torhout en Izegem gaat de lijn deels ondergronds. “Niemand vindt deze beslissing leuk, maar mensen nog langer in onzekerheid laten zitten, was voor mij geen optie”, reageert Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).