Op het einde van de betoging werden twee kinderen op de waterkanonnen afgestuurd
Volledig scherm
PREMIUM
Op het einde van de betoging werden twee kinderen op de waterkanonnen afgestuurd © YouTube

Verontwaardiging na coronabetoging: “Kinderen hebben niets te zoeken in zo’n oorlog”

Het was een omstreden rol die kinderen speelden op de coronabetoging van zondag in Brussel. Terwijl er daar werd uitgevaren naar het trauma dat ze door mondmaskers zouden kunnen oplopen, belandden ze tijdens de manifestatie wel midden in het grimmige gewoel. En terwijl de ene betoger verzuchtte dat een kind niet op zijn plaats is in “een oorlog”, riep de andere uitdrukkelijk op om ze “als schild” naar voren te jagen — wat ook daadwerkelijk is gebeurd.

 1. IN BEELD. Zo zag coronabetoging in Brussel eruit: ouders met kinderen, relschoppers en één alpaca

  IN BEELD. Zo zag coronabeto­ging in Brussel eruit: ouders met kinderen, relschop­pers en één alpaca

  De politie telde zondag zowat 8.000 deelnemers tijdens de manifestatie tegen de coronamaatregelen in Brussel: een uiteenlopende groep van ouders met kinderen, brandweerlui in volle uitrusting, relschoppers én een alpaca. Uiteindelijke ontaardde de betoging in relletjes waarbij een groep betogers projectielen gooiden naar de politie en combi’s beschadigden. De politie zette op haar beurt het waterkanon en traangas in.
 1. Coronabetoging loopt weer uit op geweld: "Ik kan mijn job verliezen als vaccin verplicht wordt voor brandweer”
  PREMIUM

  Coronabeto­ging loopt weer uit op geweld: "Ik kan mijn job verliezen als vaccin verplicht wordt voor brandweer”

  In Brussel is zondag weer een manifestatie tegen het coronabeleid ontaard in geweld. Volgens de politie waren er veel minder betogers dan veertien dagen geleden, maar ging een deel van hen opnieuw de confrontatie aan met de ordediensten. Opvallende aanwezigen waren een aantal brandweerlui die in hun werkkledij postvatten aan de kop van de mars: “We willen de massa bedaren. Maar ik ben hier ook omdat ik tegen de maatregelen ben.” Het OCAD waarschuwt ondertussen dat een verplichte vaccinatie voor nog grotere oproer kan zorgen.