Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © iStock

Vermeende Syrië-ronselaar uit Maaseik volledig vrijgesproken

Het Brusselse hof van beroep heeft vandaag een beweerde Syrië-ronselaar uit Maaseik volledig vrijgesproken. In eerste aanleg was de man, Mohamed Z., nog veroordeeld tot 10 jaar cel, omdat de correctionele rechtbank van oordeel was dat hij een hele groep vooral jonge moslims uit Maaseik geradicaliseerd had en ertoe aangezet had naar Syrië te vertrekken. Volgens het hof van beroep zijn die feiten niet bewezen. 

 1. Teruggekeerde Syriëstrijders zijn grootste zorg niet meer: we moeten vooral bang zijn van wie hiér is gebleven
  PREMIUM

  Terugge­keer­de Syriëstrij­ders zijn grootste zorg niet meer: we moeten vooral bang zijn van wie hiér is gebleven

  Van de honderd Syriëstrijders die terug in ons land verblijven, wordt driekwart momenteel niet meer beschouwd als een ernstig terroristisch gevaar. Bij de vrouwen loopt dat aandeel zelfs op tot 90%. De grootste dreiging gaat op dit ogenblik uit van geradicaliseerden die nooit zijn vertrokken. Zo'n vijftig van hen staan als 'homegrown terrorist fighters' op de OCAD-lijst en een kleine twintig lopen vrij rond.
 2. “Tweede golf potentieel erger, maar ik denk dat we dit kunnen controleren”
  Play

  “Tweede golf potentieel erger, maar ik denk dat we dit kunnen controle­ren”

  “Deze golf heeft het potentieel om erger te worden dan de eerste maar hoeft dat niet te zijn”, dat zei Steven Van Gucht in VTM NIEUWS. De viroloog gelooft nog wel dat we het een rampscenario nog kunnen afwenden. De maatregelen die de Vlaamse regering morgen zal nemen, moeten daartoe bijdragen. Verder sprak Van Gucht zich positief uit over het secundair onderwijs in Leuven dat na de herfstvakantie deeltijds afstandsonderwijs moet aanbieden.