Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

"Verloven en uitgangsvergunningen strenger maken, heeft omgekeerd effect"

BinnenlandIn een opiniebijdrage in De Standaard vraagt Kristel Beyens, hoogleraar penologie aan de vakgroep Criminologie van de VUB, om het penitentiar verlof en de uitgangsvergunningen voor gedetineerden te behouden en niet te snel in vraag te stellen. Die zijn belangrijk voor de reïntegratie van gedetineerden. Het systeem strenger maken, zal een omgekeerd effect hebben en minder veiligheid bieden aan de samenleving.

79 reacties

 • Leopold Vanhoof

  4 jaar geleden
  Welk perspectief hebben de slachtoffers en hun nabestaanden, die worden nogal vlug vergeten dacht ik.
 • Eric Van Dyck

  4 jaar geleden
  Hier in de gevangenis hebben ze -rechten- ... wat met de rechten van de slachtoffers ? Maar o wee moest het een kind van een politicus of rechter zijn dat wordt misbruikt of afgemaakt door dit tuig !
 • alain lammens

  4 jaar geleden
  Als ik sommige uitspraken hoor/lees van bepaalde intellectuelen, zou men dan niet beter de gevangenisstraffen schrappen. Of deze instellingen niet meer strafinrichtingen maar retraitelocaties of bezinningsoorden noemen. Denk dat dit gepamper er beter bij past.
 • Fanni Lyband

  4 jaar geleden
  Schandalig eigenlijk. Je bent veroordeeld dus draag de gevolgen ervan en niks van even in 'verlof' mogen gaan, in gevangenis tot uw straf erop zit. Afschaffen deze privileges voor misdadigers(op gelijk welk vlak) maar ochot, ocharme, ze moeten toch weer integreren en werk vinden en (misschien) vrouw en kind terugvinden en.... opnieuw beginnen!
 • Voets Paul

  4 jaar geleden
  Man moet de gestraften nog harder straffen dat ze voelen wat ze hebben mispeuterd dan pas zal men resultaat boeken en niet met de gedetineerden te laten overlezen door onbewame psychologen en psychiaters !
 1. HET DEBAT. Moet er een afkoelingsweek in het onderwijs komen om coronapandemie verder te bestrijden?
  14

  HET DEBAT. Moet er een afkoelings­week in het onderwijs komen om coronapan­de­mie verder te bestrijden?

  De laatste weken regende het berichten uit de onderwijssector: scholen moesten noodgedwongen gedeeltelijk of volledig sluiten, omdat leerlingen en leerkrachten in quarantaine zaten of een coronabesmetting hadden opgelopen. Zou er aan afkoelingsweek in het onderwijs moeten komen om het aantal besmettingen terug te dringen? Eerder lieten we onze experts aan het woord. Nu is het jullie beurt.
 2. Maximumfactuur voor zorg verlaagt van 450 naar 250 euro

  Maximumfac­tuur voor zorg verlaagt van 450 naar 250 euro

  Vanaf 1 januari bedraagt de maximumfactuur in de zorg niet langer 450, maar wel 250 euro. Daardoor zullen in de loop van 2022 zo’n 100.000 gezinnen al kunnen rekenen op een hogere terugbetaling. “Zo zorgen we ervoor dat mensen niet in financiële problemen komen omdat ze zorg nodig hebben. Zorg toegankelijk en betaalbaar maken, voor iedereen, dat is mijn engagement”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).