Door het gebrek aan routine en structuur, maar ook door voorbeelden die volwassenen stellen, worden kinderen lastiger dan hun ouders van ze gewend zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Door het gebrek aan routine en structuur, maar ook door voorbeelden die volwassenen stellen, worden kinderen lastiger dan hun ouders van ze gewend zijn. © Photo News

Verlengde kerstvakantie maakt kinderen ‘lastig’: “Ze missen de school en hun vriendjes”

Ouders klagen erover en kinderpsychiaters bevestigen het: onze kinderen, van peuters tot lagereschoolkinderen, stellen de zenuwen van hun ouders tijdens deze verlengde kerstvakantie danig op de proef. Ze zijn moe, licht ontvlambaar, op het randje van onhandelbaar. “Het gebrek aan regelmaat en routine heeft effect. Kinderen willen bij hun vriendjes zijn, ze willen leren. Constant thuis zitten, vinden ze niet fijn”, weet kinderpsychiater Lieve Swinnen.

52 reacties

 • Gert Destoop

  4 maanden geleden
  @Jozef brosens: "ik hoor de leerkrachten anders niet klagen . een week extra verlof , bovenop de 4 maanden die ze zo al hebben ." Hoe is het toch mogelijk om zo jaloers te zijn op leraren! Mijn enige kritiek is dat ze hun leerlingen geen behoorlijk Nederlands leren, of – zoals hier – geen behoorlijke interpunctie. En bestaan hoofdletters niet meer?
 • guy vermeulen

  4 maanden geleden
  Van mij mag het gans schooljaar vakantie zijn .
 • Monique Ramael

  4 maanden geleden
  @eddy Cardon. Idd mijn kleinkinderen (alhoewel ze ook graag nr school gaan) vinden die week extra vakantie zalig. Genoeg om zich met bezig te houden, thuis en bij de bomma.🥳🥳
 • Christian Schietse

  4 maanden geleden
  Men oordeelt heel gemakkelijk over een ander.Voor een kind dat niet graag naar school gaat en de leerstof wat moeilijker verteerd zal extra vakantie een godsgeschenk zijn ,voor zij de school plezant vinden , graag bijleren en tussen vriendjes zijn zal dit moeilijker liggen. Meestal zijn beide ouders ook genoodzaakt om te werken om de huur of lening van een huis ,de energiekosten en evt latere studies te bekostigen.
 • Peter De Sutter

  4 maanden geleden
  Zou in mijn tijd al anders geweest zijn,..zwijgen en luisteren ,…punt ! Vandaag heersen de kinderen over de ouders!