Pijnstillerverkoop stijgt naar jaareinde toe door zwak punt in maximumfactuur (c)Shutterstock
Volledig scherm
Pijnstillerverkoop stijgt naar jaareinde toe door zwak punt in maximumfactuur (c)Shutterstock © Shutterstock

Verkoop pijnstillers stijgt naar jaareinde toe door zwak punt in maximumfactuur

Onderzoekers van UAntwerpen stellen vast dat mensen met een lager inkomen en chronisch zieken sinds 2015 vaak een voorraad pijnstillers inslaan naar het einde van het jaar toe. “Het gevolg van een verandering in het systeem van de maximumfactuur”, legt prof. Hans De Loof van UAntwerpen uit. Volgens De Loof is dit niet zonder risico’s: “Want opioïden (pijnstillers met bijna hetzelfde effect als morfine, red.) zijn niet onschuldig.”

5 reacties

 • Maurice De Roose

  1 maand geleden
  Duidelijk is mijnheer De Loof niet goed geïnformeerd . De maximum factuur is het grootste bedrog door politici gebaard . Alles wat boven het normale remgeld door artsen wordt gevraagd , en ik kan U verzekeren er zijn er heel wat , komt niet in aanmerking voor de maximum factuur . Nog een onderzoeker die zijn huiswerk opnieuw kan maken . Wat zijn de heren van uit hun ivoren toren toch wereld vreemd en en hebben ze zogezegd alle wijsheid in pacht .
 • Joan Lute

  1 maand geleden
  Als invalide met ruim 20 operaties achter de rug kan ik hierop inspelen dat het RIZIV juist medicatie gebruik aanmoedigt doordat bepaalde hulpzame prp behandelingen tegen chronische gewrichtsproblemen niet terugbetaald zijn. Wanneer je dan na een pak financiële ellende door een gigantisch hoog plafondbedrag ondanks heel laag gezamenlijk inkomen een voorraad medicijnen koopt met de maf is begrijpelijk gezien ziekte en invaliditeit in België financieel een strop zijn
 • eric loyens

  1 maand geleden
  Wat een onzin het is de dokter die voorschrijft want de patient kan dit anders niet verkrijgen.tweede punt is de max factuur is bijna volledig uitgehold als je medicijnen voorgeschreven gaat halen en het is generisch en niet terugbetaald via riziv dan betaal je de volle pot en het komt niet in aanmerking voor de max factuur idem de meerprijs van een specialist wordt niet mee opgeteld en zo geeft de max factuur totaal niet weer wat men effectief betaald heeft
 • Roel Adriaensens

  1 maand geleden
  Ze zouden een systeem moeten ontwerpen waar je voorgeschreven medicatie afleesbaar is van je paspoort. Zo kan een dokter bvb 1 doos pijnstillers per maand voorschrijven. De apotheker kan dan via je kaart zien of je je dosis van die maand nog tegoed hebt, of al bent gaan afhalen (bij een andere apotheker). Zo kan de nodige dosis niet overschreden worden, en moet je als patiënt niet maandelijks een doktersvisite betalen om je voorschrift te krijgen.
 • wim CLAES

  1 maand geleden
  Bij chronische pijnen heb je twee mogelijkheden; ofwel heb je pijn ofwel neem je pillen.mensen die effectief lijden aan chronische pijnen zien af. Dit zijn géén mensen die wat door hun neus jagen uit verveling.enige nuance dus , zeker vanuit de "officiële" hoek.
 1. Anuna De Wever op klimaatmars Gent: “Het heeft geen zin om in de scholen te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is”
  Play

  Anuna De Wever op klimaat­mars Gent: “Het heeft geen zin om in de scholen te zitten en een diploma te halen voor een toekomst die er niet is”

  Jongeren van over de hele wereld komen vandaag samen om te staken voor het klimaat. Ook in Gent roept klimaatbeweging Youth For Climate jongeren op om op straat te gaan, en dit tijdens de schooluren. “Want als politici hun verantwoordelijkheid niet nemen, dan moeten wij het doen”, staat er te lezen op hun Facebookpagina. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet eerder al weten dat hij scholen heeft gevraagd om het ‘klimaatspijbelen’ te bestempelen als een ongewettigde aanwezigheid. “De vraag is niet: spijbelen we of niet. De vraag is: nemen we onze toekomst nog serieus?”, zei boegbeeld Anuna De Wever bij HLN LIVE.