Dodelijk drama in Aalst: bestelwagen PostNL rolt zonder bestuurder weg en rijdt bewoonster (68) en dakwerker (59) aan
Volledig scherm
Dodelijk drama in Aalst: bestelwagen PostNL rolt zonder bestuurder weg en rijdt bewoonster (68) en dakwerker (59) aan © Koen Baten

Verkeersinstituut Vias na ongeval Aalst: “Verontrustende stijging” dodelijke ongevallen met bestelwagens

Het ongeval met een bestelwagen in Aalst waarbij twee personen om het leven kwamen nadat de bestuurder was uitgestapt om een pakje te bezorgen en het voertuig met draaiende motor achterliet, brengt de impact van de ‘camionettisering’ opnieuw onder de aandacht. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil dat Europa de veiligheidsmaatregelen die gelden voor vrachtwagens uitbreidt naar bestelwagens. 

 1. Dodelijk drama in Aalst: bestelwagen PostNL rolt zonder bestuurder weg en rijdt bewoonster (68) en dakwerker (59) aan
  Aalst

  Dodelijk drama in Aalst: bestelwa­gen PostNL rolt zonder bestuurder weg en rijdt bewoonster (68) en dakwerker (59) aan

  In de Weggevoerdenstraat in het centrum van Aalst zijn maandagvoormiddag twee personen dodelijk aangereden door een bestelwagen van PostNL zonder chauffeur achter het stuur. De bestuurder was net aan het leveren toen de camionette naar beneden begon te bollen. Twee personen die verderop met elkaar stonden te praten - een vrouw van 68 jaar en een dakwerker van 59 jaar - werden aangereden en overleefden het ongeval niet. Waarschijnlijk was de handrem van de wagen niet aangetrokken.
 2. Jonge daders en slachtoffers half jaar langer samen in gemeenschapsinstellingen

  Jonge daders en slachtof­fers half jaar langer samen in gemeen­schaps­in­stel­lin­gen

  Het plan om in de jeugdhulp minderjarige daders te scheiden van jongeren die opgroeien in een moeilijke situatie loopt vertraging op. Normaal gezien zouden de gesloten gemeenschapsinstellingen vanaf september enkel nog jongeren opnemen die een jeugddelict hebben gepleegd. Slachtoffers zouden dan terecht kunnen in private voorzieningen voor veilig verblijf. Maar omdat er in die voorzieningen nog onvoldoende capaciteit is, wordt de timing voor de scheiding opgeschoven naar maart 2023. Dat staat in een decreetswijziging en het wordt ook bevestigd door Niels Heselmans, woordvoerder van het Agentschap Opgroeien.