Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © Alexander Haezebrouck

Verkeersdoden tijdens eerste trimester met 22 procent gedaald, maar forse stijging bij fietsers en in Vlaanderen

Het aantal doden op de Belgische wegen is tijdens het eerste trimester met 22 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt vandaag uit de verkeersveiligheidsbarometer van Vias instituut. Vlaanderen daarentegen noteerde wel een lichte stijging, en ook het aantal fietsdoden steeg fors.

16 reacties

 • Ignace Ameel

  1 maand geleden
  Dodehoekcamera verplichten voor vrachtwagens en camionettes, helm en fluohesje verplichten voor fietsers en een betere (defensieve) opleiding voor fietsers, zwaardere straffen voor de Johnny's in het verkeer, sensibilisatie voor GSM-de fietsers, verbod op oortjes, minder, maar duidelijker verkeersborden... We zijn met te veel in het verkeer en dit vergt een andere aanpak.
 • Jefke de zelfstandige

  1 maand geleden
  De elektrische fietsen worden in bepaalde gevallen aangewend door personen dewelke in jaren niet meer gefietst hebben. Een fiets die elektrisch gestuwd wordt is totaal iets anders dan een fiets waar je uitsluitend dient te trappen en waardoor je door te trappen het evenwicht en de controle van je fiets meer kan behouden.
 • Paul Philippaerts

  1 maand geleden
  Verkeersdoden worden in Belgie gezien als een noodzakelijk kwaad, vooral gemotoriseerde voertuigen zijn nu eenmaal moordtuigen. De nieuwe gemotoriseerden electrische fietsen steps ea komen er aan voor nieuwe reeksen doden. En sommige weggebruikers lijken ze daarvoor ook te gebruiken. Rijden onder invloed, roekeloos te snel, wedstrijd houden,met andere dingen bezig dan met de weg en ga zo maar door. De pakkans is zo goed als nihil. Controles worden aangekondigd.
 • Lode vleminckx

  1 maand geleden
  Er zullen nog meer fietsers ongevallen hebben. De meesten wanen zich baas op de weg, maar vergeten dat ze niet beschermd zijn.
 • philippe quinart

  1 maand geleden
  Elk slachtoffer is er een te veel maar fietsers moeten eens leren dat er voor hen ook een wegcode is. Er werden veel nieuwe fietspaden aangelegd en hersteld maar toch vinden vele fietsers dat hun plaats op de rijbaan is. Waar ik me ook mateloos aan stoor is dat fietsers denken dat ze voetgangers zijn en gewoon het zebrapad gebruiken als oversteek voor fietsers. Het wordt tijd dat men ook eens begint op te treden tegen fietsers en niet alleen de automobilist viseert.
 1. Met dank aan Telegram: wilde complottheorieën over de dood van Jürgen Conings

  Met dank aan Telegram: wilde complotthe­o­rieën over de dood van Jürgen Conings

  “Ik geloof er niks van”, klonk het zondagnamiddag, luttele uren nadat Jürgen Conings dood teruggevonden was. “Ze hebben hem al eerder gevonden en meegenomen om te ondervragen. Toen ze hem niet meer nodig hadden, is hij vermoord en hebben ze zijn lijk daar neergelegd!” Het is maar één van vele complottheorieën die de ronde doen onder zijn fans. Daar worden zelfs fake nieuwsberichten van HLN.BE voor gemaakt en via Telegram verspreid.
 2. Belg rijdt er graag de kantjes vanaf: 84 procent geeft toe verkeersregels weleens te negeren
  PREMIUM

  Belg rijdt er graag de kantjes vanaf: 84 procent geeft toe verkeersre­gels weleens te negeren

  België is Europees kampioen, als het gaat om het niet naleven van het verkeersreglement. Met 84% van de Belgische bestuurders die al eens een overtreding begaat, presteert België het slechtst van de 11 Europese landen die in de nieuwe Europese barometer van de Fondation Vinci bevraagd werden. Stef Willems, woordvoerder van het veiligheidsinstituut Vias, legt uit tegen welke regels we vooral zondigen, waarom we dat doen en hoe we daar zelf iets kunnen aan doen. “We zoeken graag de grens van de regels op”.