Verkeersboete niet betaald? Dan gaat het openstaande bedrag van je loon af
Van alle verkeersovertreders die een boetebrief krijgen, betaalt 94 procent de boete spontaan. Zowat 6 procent weigert de boete vrijwillig te betalen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie en FOD Financiën. Sinds 2020 krijgt die kleine groep wanbetalers een bevel tot betaling. Er zijn intussen een miljoen van dergelijke bevelen uitgestuurd.
Wie in het verleden hardnekkig weigerde zijn verkeersboete te betalen, werd gedagvaard voor de politierechtbank. Maar in 2020 werd een nieuwe procedure ingevoerd. Wie sindsdien weigert de onmiddellijke inning van de politie of de minnelijke schikking van justitie te betalen, krijgt van justitie een bevel tot betalen.
Dat bevel tot betaling is een soort laatste aanmaning om de boete te betalen. Het bedrag ligt ook 35 procent hoger dan dat van de minnelijke schikking. Na ontvangst heeft de overtreder nog 30 dagen om de boete te betalen.
Betaalt de overtreder ook dan nog niet, dan riskeert men bijvoorbeeld loonbeslag of het bezoek van een gerechtsdeurwaarder. Ook buitenlandse overtreders ontsnappen niet. Ook zij kunnen een bevel tot betaling krijgen. Het is dan wel het thuisland dat het geïnde bedrag in de staatskas kan steken.
Uit de cijfers blijkt nu dat er sinds 2020 meer dan een miljoen bevelen tot betaling zijn uitgestuurd. Vorig jaar ging het om bijna 540.000 bevelen.
Volgens de FOD Justitie en de FOD Financiën wordt met het bevel tot betaling "de strafketen gesloten". "Deze procedure maakt het mogelijk voor de parketten om meer overtredingen te vervolgen en zich te focussen op de zwaardere verkeersovertredingen", luidt het in een persbericht.
Uit de cijfers blijkt nu dat er sinds 2020 meer dan een miljoen bevelen tot betaling zijn uitgestuurd. Vorig jaar ging het om bijna 540.000 bevelen.
Overtreders die het niet eens zijn met de vastgestelde overtreding, kunnen altijd beroep aantekenen tegen het bevel tot betaling. Volgens de cijfers gebeurt dat in 1,34 procent van de gevallen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Update
Chocoladefabriek in de VS ontploft: drie doden en nog vier mensen vermist
Drie mensen zijn omgekomen en vier worden nog vermist nadat vrijdagavond een chocoladefabriek in de Amerikaanse staat Pennsylvania is ontploft. Dat hebben de autoriteiten zaterdagavond (lokale tijd) tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Minstens tien mensen raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht, melden lokale media. -
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Noodnummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlast
De FOD Binnenlandse Zaken heeft zaterdagmiddag tijdelijk het noodnummer 1722 geactiveerd, nadat het KMI heeft gewaarschuwd voor slecht weer. Wie bij storm- en/of wateroverlast bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722. -
Belgische steden doen opnieuw het licht uit voor Earth Hour
Op verschillende plaatsen ter wereld en ook in België gaat het licht vanavond een uur lang uit tijdens Earth Hour. Met de actie zet het Wereldnatuurfonds WWF de strijd tegen de klimaatverandering in de kijker. -
WEERBERICHT. Nat, natter, natst: betrokken zondag met regen in de voormiddag en buien en regen in de namiddag
Vandaag/zondag staat een zeer natte dag op het menu, meldt het KMI. Het wordt betrokken met in de voormiddag vrijwel voortdurend regen. In de namiddag zijn er perioden van regen of buien. In het zuiden van het land is een donderslag niet uitgesloten en daar zijn de buien ook vaak feller. De maxima liggen tussen 5 graden in de Hoge Venen en 9 à 10 graden in het centrum en in Belgisch Lotharingen. Op het einde van de dag wordt de wind overal noordelijk. Rukwinden zijn mogelijk van 50 tot 60 km/h en lokaal kan 70 km/h of meer bereikt worden bezuiden Samber en Maas.