Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © James Arthur

Verharding en bebouwing nemen verder toe: dagelijks komen er 270 gebouwen bij in Vlaanderen

Tussen 2013 en 2019 werden in Vlaanderen elke dag ongeveer 270 gebouwen bijgebouwd. Dat is een van de conclusies van het tweede ruimterapport, dat het Vlaams Departement Omgeving donderdag heeft voorgesteld in de school Sancta Maria in Leuven. Globaal genomen is de open ruimte in Vlaanderen verder afgenomen, en de verharding en bebouwing toegenomen.

14 reacties

 • vercammen georges

  1 maand geleden
  Dat komt omdat er een minister begon te praten over een betonstop waardoor iedereen die nog een bouwgrond liggen had er op begon te bouwen of anders nog vlug verkopen.Was gewoon een verfoeielijk idee om de economie op te krikken.
 • Marion Lou

  1 maand geleden
  Gronden van de OCMW worden in iedere gemeente verkocht,daar gemeente eigenaar is.Gronden die vroeger niet veel waard waren door hun ligging worden nu aan de volle pot verkocht.Gronden in overstromingsgebieden gaan ook over de toonbank aan de volle pot. Of je nu groen,rood,blauw of geel bent, als het maar geld opbrengt.
 • Jos Van De Plas

  2 maanden geleden
  In ons dorp wordt na hartelust elk plekje groen volgeprot met appartementen, het verkeer loopt er nu al dagelijks vast, ondanks dat de partij Groen hier deel uitmaakt van de meerderheid en lustig laat begaan?
 • David Hermans

  2 maanden geleden
  Vlaenderen: land van steen en beton, we mogen er trots op zijn... Gelukkig heb ik een bescheiden optrekje net over de grens, waar er nog het genot is van open ruimte (een term die we over twintig jaar zullen moeten uitleggen aan onze kinderen). En met open ruimte bedoel ik: in een veld staan en zo ver het oog kan reiken geen enkele bebouwing zien. Ik daag u uit om nog zo'n plek te vinden in betonland Vlaenderen...
 • Klootzakkerij van bepaalde journalist moe Gelieve mail adres te verwijderen

  2 maanden geleden
  Dagelijks 270 gebouwen?.Dan komen ze vertellen dat er niet meer kan gebouwd worden wegens de zogezegde hoge prijzen ,blijkbaar kan men het nog allemaal zeer goed betalen.
 1. Jambon: “We gaan Lieven Annemans niet vervangen als voorzitter van relancecomité”
  12

  Jambon: “We gaan Lieven Annemans niet vervangen als voorzitter van relanceco­mité”

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is niet van plan om de Gentse professor Lieven Annemans te vervangen als voorzitter van het maatschappelijk relancecomité dat de Vlaamse regering advies levert over het herstel na de pandemie. "Er is geen probleem in het comité inzake de positie van professor Annemans. Hij zal wat ons betreft blijven zetelen als voorzitter", zo heeft Jambon dinsdag geantwoord op een vraag van Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde.
 2. Weg met klinkers en grind: bewoners moeten voortuinen in Lier weer ontharden (en dat kan u ook te wachten staan)
  PREMIUM

  Weg met klinkers en grind: bewoners moeten voortuinen in Lier weer ontharden (en dat kan u ook te wachten staan)

  De stad Lier heeft een 25-tal inwoners het bevel gegeven hun voortuintjes te ontharden. De klinkers, de tegels en het grind moeten wég. De mensen die er wonen zijn behoorlijk misnoegd, want nu zullen ze ook hun auto’s niet meer op de oprit kunnen parkeren. Elke Vlaming die zonder vergunning zijn voortuin verhardt, kan nadien gedwongen worden om alles weer uit te breken. “Die vergunning is namelijk niet enkel in Lier verplicht, maar in álle Vlaamse gemeenten.”