Verbod op stookolieketels en aardgas bij nieuwbouw op tafel
binnenlandDe N-VA wil de luchtkwaliteit verbeteren door een 'uitfasering van vervuilende verwarmingstoestellen'. Dat staat in de nota van Bart De Wever, die als basis dient voor de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering, zo schrijft De Tijd.
Bij nieuwbouwwoningen zouden geen stookolieketels meer geplaatst mogen worden. Ook installaties op aardgas zouden strenger aangepakt worden. "De bedoeling is minder te verwarmen met fossiele brandstoffen en meer elektrisch, via bijvoorbeeld warmtepompen", luidt het.
Met het voorstel pikt de N-VA een maatregel van de vorige Vlaamse regering weer op. Vorig jaar in de zomer was de regering-Bourgeois het er al over eens dat vanaf 2021 geen stookolieketels meer mochten worden geplaatst. Dat verbod kreeg tegenwind van de brandstoffenleveranciers, waarop de ingreep deels werd teruggedraaid.
Het verbod zou vanaf 2021 enkel gelden voor nieuwbouw en bij ingrijpende renovaties. Een kapotte ketel zou wel nog vervangen mogen worden. Pas in 2035 zou er een algemeen verbod op stookolieketels komen. Van een algemeen verbod is in de huidige voorstellen geen sprake, wel van een verbod op de installatie van stookolieketels in een nieuwbouw.
Stroomtekort
De Federatie van Brandstoffenhandelaars (Brafco) is alvast niet enthousiast over een eventueel verbod op stookolieketels bij nieuwbouw. Kiezen voor warmtepompen is gezien de hoge elektriciteitsprijzen in ons land “niet de meest verstandige keuze voor de prijsbewuste consument”, argumenteert Brafco.
De sector wijst ook op de jaarlijks terugkerende stroomtekortproblemen. “Vraag is of de warmtepomp wel zal functioneren op de momenten dat deze moet werken.” De bijkomende vraag naar elektriciteit als gevolg van onder meer warmtepompen zal ook de bouw van bijkomende milieubelastende gascentrales onvermijdelijk maken, aldus nog Brafco.
Volgens Brafco zijn de plannen ingegeven door een “achterhaalde” kijk op stookolieketels. De sector doet heel wat inspanningen om de ecologische voetafdruk van verwarmen met mazout te verminderen, zoals zwavelarme stookolie, energiezuinige of hybride toestellen en CO2-neutrale synthetische vloeibare brandstoffen. “Brafco dringt er bij de regeringsonderhandelaars op aan oog te hebben voor de ontwikkelingen op dit vlak en deze ook aan te moedigen, veeleer dan bepaalde verwarmingstechnologieën te verbieden”, aldus de federatie nog.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe. -
Jongeren gebruiken steeds minder alcohol, tabak en cannabis: andere middelen winnen aan populariteit
Steeds minder jongeren tussen twaalf en achttien jaar grijpen naar alcohol, sigaretten en cannabis. Toch zit het gebruik van de e-sigaret in de lift. Dat blijkt uit een grootschalige steekproef van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “Het belang van preventie is groot en we weten dat preventie werkt”, reageert Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V). -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
-
Woon
Oude verwarmingsketel vervangen? Dit zijn de groene alternatieven
Eén van de voorstellen in de nota van Bart De Wever is de uitfasering van vervuilende verwarmingstoestellen bij nieuwbouw. Maar wat met bestaande woningen? Is het zinvol om ook hier je verwarmingsketel te vervangen? En wat zijn dan de alternatieven? Bouwsite Livios zocht het uit. -
PREMIUM
Gemachtigd opzichter Gunter weigert boete te betalen die hij tijdens werkuren kreeg: “De gemeente betaalt, of ik stop met werken”
Gemachtigd opzichter Gunter Bal uit Willebroek stopt op 1 april met zijn vrijwilligerswerk, als de gemeente Willebroek zijn parkeerretributie van 25 euro niet betaalt. “Het parkeerbedrijf slingerde mij op de bon in de Schoolweg, terwijl ik toezicht hield op de wekelijkse markt. Ik werk aan 4,10 euro per uur, dus ga dit geld niét zelf ophoesten.” Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) is op de hoogte van het incident, en neemt een duidelijk standpunt in.Willebroek -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten. -
Energie
Weet u wat u uitgeeft? Amper 1 op de 5 Belgen kent kost elektriciteitsverbruik
Slechts één op de vijf Belgen schat het aandeel van het elektriciteitsverbruik in het totale factuurbedrag correct in. Dat blijkt meestal lager dan we zelf verwachten.
366 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerIlse Cardoen
William Van den Berghe
HUGO Wils
Ferdinand Van loon
herman de genst