Verblijfsvergunning imam grootste Belgische moskee ingetrokken: “Ernstig gevaar voor nationale veiligheid”
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft in oktober vorig jaar het verblijfsrecht ingetrokken van Mohamed Toujgani, hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van ons land. Dat meldt VRT NWS donderdag en wordt door Mahdi zelf bevestigd.
De beslissing dateert van 12 oktober vorig jaar. Mahdi trok het verblijf van de imam in “omwille van signalen van een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid”. Hij baseerde zich daarvoor op informatie van de veiligheidsdiensten en nam de beslissing naar eigen zeggen “niet lichtzinnig”. Het is niet bekend op welke concrete elementen Mahdi voortging.
Inreisverbod
Toujgani, die niet de Belgische, maar wel de Marokkaanse nationaliteit heeft, kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en moet zich de komende tien jaar houden aan een inreisverbod. Hij zou ondertussen niet meer in ons land zijn. Volgens het kabinet zijn de normale beroepstermijnen bovendien verlopen, maar Toujgani’s advocaat laat weten dat hij dat aanvecht. De imam heeft hier een vrouw en kinderen.
“Hiermee willen we een signaal uitsturen. Wie haat zaait, onze samenleving verdeelt en een bedreiging vormt voor onze veiligheid, is niet welkom in ons land. Vandaag niet, maar ook de komende jaren niet”, klinkt het bij de VRT. In een persbericht voegt Mahdi eraan toe: “Wij hebben in het verleden te veel speelruimte gegeven aan radicale predikers. Deze man was wellicht de meest invloedrijke prediker in België. Met deze beslissing maken we mee het verschil.”
Al langer gecontesteerd
Mohamed Toujgani was al langer gecontesteerd. Ondanks decennialang verblijf in ons land - sinds 1982 - sprak hij Nederlands noch Frans. Bovendien dook in 2019 een tien jaar oud filmpje van hem op waarin hij opriep tot het verbranden van joden. Hoewel hij niet gekend is bij het grote publiek, is Toujgani een bijzonder invloedrijk figuur in de islamitische gemeenschap.
Screeningsdienst?
Bij de N-VA - in Brussel in de oppositie - luidt het dat de intrekking van het verblijfsrecht van Toujgani een goede zaak is. “Jammer genoeg is hij niet de enige prediker die verdeeldheid zaait en de verlichte principes van de Westerse democratie aanvalt”, zegt parlementslid Mathias Vanden Borre. “Brussel zou een screeningdienst moeten oprichten naar Vlaams voorbeeld die strenger toeziet op wat er zich afspeelt achter gesloten deuren. Er is minstens nood aan een verbod op buitenlandse financiële stromen en inmenging in geloofsgemeenschappen in Brussel.”
Lees ook: “Bij de Moslimexecutieve gaan spionnen door de deur naar buiten, maar komen ze langs het raam terug binnen” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUMLiteratuur
Lale Gül schreef een beklijvend boek over haar strenge islamitische opvoeding: “Mijn familie is er niet blij mee, maar het is wel zoals ik het heb beleefd”
De multiculturele samenleving blijkt minder evident te zijn dan sommigen in gedachten hadden. Iemand die het kan weten is de Nederlandse Lale Gül (23), die in een streng islamitisch milieu is opgegroeid, maar daar nu afstand van genomen heeft. Ze schreef er met ‘Ik ga leven’ een beklijvend boek over. Dat wordt haar niet door iedereen in dank afgenomen. “Zulke extreme reacties had ik niet verwacht”, klinkt het in Primo. -
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Duikers spotten zoogdier tijdens tochtje op Noordzee: “Een adembenemend tafereel”
Een paar duikers merken een zoogdier op naast hun boot in de Noordzee. Het dier speelt zo’n 10 minuten rond in de golven van de boot, waardoor de vrienden genoeg tijd hebben om beeldmateriaal te maken. Op de beelden is te zien hoe het dier soms bovenkomt en dan weer onder het water duikt. Of het een dolfijn of bruinvis is kunnen de duikers niet uitmaken, maar het tafereel zorgt wel voor een prachtig moment. -
Flitsbezorger Gorillas overweegt zich terug te trekken uit Belgische markt
Na om en bij een jaar actief te zijn in ons land bekijkt flitsbezorger Gorillas al om ermee te stoppen. Om kosten te besparen bekijkt de startup volgens het Duitse ‘manager magazin’ om de Belgische, Italiaanse, Spaanse en Deense markten te verlaten. Het management van Gorillas België ontkent aan onze redactie dat er een beslissing is genomen. “We zijn momenteel ons portfolio aan het beoordelen en zullen voor de vier landen in kwestie beslissen wat te doen nadat we alle strategische opties hebben geanalyseerd”, zegt PR-baas bij Gorillas Jeroen Vermeer in een reactie aan HLN. -
Molenbeekse imam riep op tot ‘verbranden van zionisten’, Liga tegen Antisemitisme reageert geschokt
Nu in Brussel het proces over de aanslag op het Joods Museum begint, is een video opgedoken van de Molenbeekse imam Mohamed Toujgani waarin die oproept “zionisten” te “verbranden”. Toujgani is vandaag de voorzitter van de Liga van Imams van België. Dat schrijven La Dernière Heure en de Brusselse nieuwssite Bruzz. Toujgani heeft ondertussen zijn excuses aangeboden.