Een CO2-meter.
Volledig scherm
Een CO2-meter. © Bollen

"Ventilatiemaatregelen niet haalbaar voor sportclubs"

Als gevolg van de ventilatiemaatregelen wegens de coronapandemie dreigt een groot deel van de kleedkamers van sportclubs vanaf november de deuren te moeten sluiten. Dat klagen de Vlaamse Sportfederatie - de koepel van 66 sportfederaties - en het Netwerk Lokaal Sportbeleid - dat de sportdiensten van de gemeenten verenigt - vandaag aan. De overgangsperiode blijkt te kort en de investeringskosten zijn te hoog, luidt het.

 1. Verplichte CO2-meters in kleedkamers zetten kwaad bloed in sportclubs: “Wat is de volgende stap: controleren en boetes uitdelen?”
  PREMIUM
  Kortrijk/Menen

  Verplichte CO2-me­ters in kleedka­mers zetten kwaad bloed in sportclubs: “Wat is de volgende stap: controle­ren en boetes uitdelen?”

  De federale overheid wil in het kader van de coronastrijd sportclubs verplichten om tegen 1 november in elke kleedkamer een CO2-meter te hangen. Zeker waar meerdere mensen zonder mondmasker langer dan vijftien minuten samenkomen. In afwachting wordt gevraagd om die ‘vijftien minuten-regel’ nu al toe te passen. De sportclubs kunnen er – we drukken ons zacht uit - niet mee lachen, zo blijkt uit een rondvraag. Het bezorgt ook stads- en gemeentebesturen kopzorgen. “Het is niét op te volgen. Zodra er gedoucht wordt, geven die meters bijna constant te hoge waarden aan”, zegt Kortrijks schepen Arne Vandendriessche. Iedereen hoopt dat het Overlegcomité op vrijdag 17 september bereid is om alsnog bij te sturen.
 2. 18.000 Vlaamse sportclubs dringen aan op versoepelingen: “Sport moet bovenaan de agenda van het Overlegcomité staan”
  PREMIUM

  18.000 Vlaamse sportclubs dringen aan op versoepe­lin­gen: “Sport moet bovenaan de agenda van het Overlegco­mité staan”

  “Alle 18.000 Vlaamse sportclubs meteen terug open: dat zoiets niet kan, beseffen we ook wel. Er is een groot verschil tussen tennis - dat zelfs indoor veilig kan - en judo. Maar sport moet, ook in groep, dringend terug mogelijk gemaakt worden. Voor het overleven van de clubs, maar ook voor de sporters zélf.” Dat zegt Koen Umans, de voorzitter van de overkoepelende Vlaamse sportfederatie, goed voor 1,4 miljoen sportende Vlamingen. Of: hoe de wachtrij aan het loket voor versoepelingen alsmaar langer wordt. “Sport moet bovenààn de agenda staan.”