Paus Franciscus staat achter de nieuwe richtlijnen.
Volledig scherm
Paus Franciscus staat achter de nieuwe richtlijnen. © Photo News

Vaticaan wil laatste sacramenten weigeren bij euthanasie. De Gucht: “Wereldvreemde, middeleeuwse uitspraken”

Patiënten die ervoor hebben gekozen om te sterven via euthanasie of geassisteerde zelfdoding mogen geen laatste sacramenten meer krijgen. Dat schreef de Congregatie voor de Geloofsleer, de hoeder van de katholieke leer, vandaag in een nieuwe brief ‘Samaritanus Bonus’ aan gelovigen. De nieuwe richtlijnen werden persoonlijk goedgekeurd door paus Franciscus.

26 reacties

 • Eric Grosemans

  4 maanden geleden
  Jan Casier, als alleen de "almachtige" beslist over leven of dood, zegt ge dat het geen rol speelt of ge euthanasie of zelfmoord pleegt. Immers als de "almachtige" niet wil dat ge sterft, blijft ge leven. Feit dat het dikwijls toch lukt is dan een teken dat de "almachtige" er geen bezwaar tegen heeft dat ge het hier voor bekeken houdt.
 • Wilfried Vanden Berg

  4 maanden geleden
  Voor iedereen die een beetje geschiedenis heeft gekregen op school, of die geintreseerd is in de geschiedenis van die zogenaamde kerk, weet en kan zien en lezen waar de kerk voor staat. En dat is niet wat ze de mensen probeert wijs te maken.
 • Jan Casier

  4 maanden geleden
  Ik sta achter onze Paus,alleen de almachtige beslist over leven en dood! Wij als gemeenschap kunnen alleen de stervenden bijstaan met de medische middelen. En vergeet ook niet dat de kerk alleen enkel een instelling is dat bestuurd wordt door mensen waarin eveneens zwakkelingen zijn .Dus geloven is wel iets anders.het geloof is niet de kerk,maar wel wat ge innerlijk aanvoelt.En als men denkt dat men GOD enkel nodig heeft als men in de miserie zit en verder GOD negeert,stel Uzelfe in zijn plaats
 • Pierre Van Haute

  4 maanden geleden
  Ik vraag me af moest er zoiets als een God bestaan zou hij deze uitspraak steunen volgens hun geloof vergeeft deze toch alles ook al ben je een zondaar. Geloof is onderdrukking van de gewone en simpele mens zie maar naar het verleden
 • Anna Kupper

  4 maanden geleden
  Complete onzin wat deze paus uit haalt. En hij vraagt zich af hoe het komt dat er meer Christenen afhaken? Kompleet wereldvreemde visie dit.
 1. België krijgt volgende week toch 86.500 vaccins geleverd van Pfizer

  België krijgt volgende week toch 86.500 vaccins geleverd van Pfizer

  België krijgt volgende week niet 40.000 maar slechts 7.000 minder doses geleverd van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat zegt de taskforce die instaat voor de vaccinatiestrategie vanavond. “Dit heeft geen enkele invloed op het vaccineren van de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Alleen een klein beetje impact voor het personeel van de ziekenhuizen.”
 2. EXCLUSIEF. Moordenaar Marcel Huybrechts schrijft opvallende brief na weigering euthanasie: “Ik ga nu in hongerstaking tot de dood”
  PREMIUM

  EXCLUSIEF. Moordenaar Marcel Huybrechts schrijft opvallende brief na weigering euthanasie: “Ik ga nu in hongersta­king tot de dood”

  Tweevoudig moordenaar Marcel Huybrechts (68) wil niet nog eens 8 jaar in de gevangenis zitten. Hij heeft ondraaglijke pijn, zowel fysiek als mentaal. De ‘schrik van Geel’ vroeg euthanasie aan, maar die wordt geweigerd door de dokters. In een brief aan onze redactie schrijft Huybrechts hoe hij daar mee omgaat en zelf voor een oplossing wil zorgen. Huybrechts maakte twee dodelijke slachtoffers, een derde overleefde maar nipt. Lees exclusief mee wat hij vanuit de gevangenis te vertellen heeft.
 1. Lize Feryn en Guga Baúl testen hoeveel geduld hun partner heeft met deze hilarische prank
  Play
  Da's Liefde

  Lize Feryn en Guga Baúl testen hoeveel geduld hun partner heeft met deze hilarische prank

 2. Maria (86) heeft Britse coronavariant maar is niet ziek
  Play

  Maria (86) heeft Britse coronavari­ant maar is niet ziek