Paus Franciscus staat achter de nieuwe richtlijnen.
Volledig scherm
Paus Franciscus staat achter de nieuwe richtlijnen. © Photo News

Vaticaan wil laatste sacramenten weigeren bij euthanasie. De Gucht: “Wereldvreemde, middeleeuwse uitspraken”

Patiënten die ervoor hebben gekozen om te sterven via euthanasie of geassisteerde zelfdoding mogen geen laatste sacramenten meer krijgen. Dat schreef de Congregatie voor de Geloofsleer, de hoeder van de katholieke leer, vandaag in een nieuwe brief ‘Samaritanus Bonus’ aan gelovigen. De nieuwe richtlijnen werden persoonlijk goedgekeurd door paus Franciscus.

26 reacties

 • Eric Grosemans

  1 jaar geleden
  Jan Casier, als alleen de "almachtige" beslist over leven of dood, zegt ge dat het geen rol speelt of ge euthanasie of zelfmoord pleegt. Immers als de "almachtige" niet wil dat ge sterft, blijft ge leven. Feit dat het dikwijls toch lukt is dan een teken dat de "almachtige" er geen bezwaar tegen heeft dat ge het hier voor bekeken houdt.
 • Wilfried Vanden Berg

  1 jaar geleden
  Voor iedereen die een beetje geschiedenis heeft gekregen op school, of die geintreseerd is in de geschiedenis van die zogenaamde kerk, weet en kan zien en lezen waar de kerk voor staat. En dat is niet wat ze de mensen probeert wijs te maken.
 • Jan Casier

  1 jaar geleden
  Ik sta achter onze Paus,alleen de almachtige beslist over leven en dood! Wij als gemeenschap kunnen alleen de stervenden bijstaan met de medische middelen. En vergeet ook niet dat de kerk alleen enkel een instelling is dat bestuurd wordt door mensen waarin eveneens zwakkelingen zijn .Dus geloven is wel iets anders.het geloof is niet de kerk,maar wel wat ge innerlijk aanvoelt.En als men denkt dat men GOD enkel nodig heeft als men in de miserie zit en verder GOD negeert,stel Uzelfe in zijn plaats
 • Pierre Van Haute

  1 jaar geleden
  Ik vraag me af moest er zoiets als een God bestaan zou hij deze uitspraak steunen volgens hun geloof vergeeft deze toch alles ook al ben je een zondaar. Geloof is onderdrukking van de gewone en simpele mens zie maar naar het verleden
 • Anna Kupper

  1 jaar geleden
  Complete onzin wat deze paus uit haalt. En hij vraagt zich af hoe het komt dat er meer Christenen afhaken? Kompleet wereldvreemde visie dit.
 1. Gouverneur Berx over volle Sportpaleizen: “Bezoekers moeten nadenken of ze nog wel naar een event willen en organisatoren of het nog wel kan plaatsvinden”
  ANTWERPEN

  Gouverneur Berx over volle Sportpalei­zen: “Bezoekers moeten nadenken of ze nog wel naar een event willen en organisato­ren of het nog wel kan plaatsvin­den”

  “Ik denk dat ik in het Sportpaleis ga opereren.” Een veelzeggende tweet van handchirurg Ilse Degreef van UZ Leuven. Dat de IC-bedden in ziekenhuizen straks volledig vol liggen maar dat de Sportpaleizen van deze wereld wel gewoon kunnen vollopen — 51.000 man komend weekend — kan op weinig begrip rekenen in de zorgsector. Antwerps gouverneur Cathy Berx reageert: “Ik hoop dat mensen met dit in het achterhoofd goed nadenken of ze nog wel naar een evenement willen gaan.”
 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.
 2. Vandenbroucke sluit vroeger Overlegcomité niet uit: “De vraag is of we vandaag genoeg doen”
  Play
  59

  Vandenbrou­c­ke sluit vroeger Overlegco­mité niet uit: “De vraag is of we vandaag genoeg doen”

  Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil het Overlegcomité vervroegd bijeen laten komen om bijkomende maatregelen te bespreken om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Jambon denkt daarbij vooral aan het stopzetten van de indoor activiteiten in de recreatieve sector. In een reactie daarop gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) te kennen dat hij een vroeger Overlegcomité niet uitsluit.