"Vandeput keert terug naar politieke benoemingen bij leidende ambtenaren": bonden verlaten overleg met kabinet
De overheidsvakbonden hebben vanochtend een overleg met het kabinet van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) verlaten. Dat ging over de aanduiding van leidende ambtenaren in de federale overheden. Het gemeenschappelijk vakbondsfront is misnoegd omdat de minister de aanwervingen wil uitbesteden aan de privé en het sociaal overleg negeert, klinkt het. "Dit is een terugkeer naar politieke benoemingen van vroeger. De minister doet afstand van de neutraliteit en objectiviteit." Volgens Vandeput "spelen de bonden spelletjes".
ACV Openbare Diensten, ACOD en VSOA schoven vanochtend aan de onderhandelingstafel van het Comité B, dat zich buigt over personeelsaangelegenheden voor de federale, de gemeenschaps- en de gewestelijke overheidsdiensten. Op tafel lag een ontwerptekst voor de benoemingen van de leidende ambtenaren in de federale overheid.
De minister wil onder meer de aanwerving van leidende ambtenaren uitbesteden aan headhunters, in de plaats van Selor, het selectiebureau van de overheid. Bovendien moeten de mandaten voor Vandeput samenvallen met de duur van de legislatuur, terwijl de mandaten daar nu nog volledig los van staan.
Kritiek
Het voorstel "wijkt af van de principes van neutraliteit en objectiviteit", hekelen de bonden. "Dit is eigenlijk de terugkeer naar politieke benoemingen binnen de ambtenarij, terwijl men daar al twintig of dertig jaar afstand van neemt", valt te horen uit vakbondsbron.
Bovendien weigert de minister elke poging tot objectief overleg, zegt het vakbondsfront. "We hebben al meermaals constructieve vragen en opmerkingen geformuleerd, maar vandaag zegt het kabinet-Vandeput dat er een politieke beslissing is om het ontwerp niet te wijzigen. Uitleg krijgen we niet", klinkt het. "Dat je aan tafel gaat zitten, betekent nog niet dat er ook overleg is", zegt VSOA-voorzitter Jos Mermans. "Er was geen ruimte voor onderhandeling. De regering heeft een akkoord klaar."
De bonden leggen de bal nu in het kamp van de minister. "We zullen zien hoe hij nu reageert en of hij zo verstandig is het sociaal overleg niet op te blazen", zegt Mermans.
"Iedereen weet dat het na 12 jaar moeilijk, zo niet onmogelijk, is om nog vernieuwend te denken. Ik wil met deze wijzigingen dynamiek in de organisaties brengen."
Spelletjes
De minister vindt dat de bonden "spelletjes spelen", reageert hij. "Als ik een externe partner wil inschakelen om ons op basis van vooraf afgesproken kwaliteitsstandaarden bij te staan in de zoektocht naar topambtenaren, dan is dat niet om politieke benoemingen mogelijk te maken, maar om de selectie snel en professioneel te laten verlopen", zegt hij.
Vandeput zegt dat hij de mandaten niet wil laten samenvallen met de legislaturen, maar wel met de bestuursovereenkomsten. Die bestuursovereenkomsten bevatten afspraken tussen de politiek en de administratie en objectief evalueerbare doelstellingen. De minister vind dat een topmanager maar twee termijnen in dezelfde functie mag zitten. "Concreet betekent dat dan immers dat iemand al 12 jaar op dezelfde stoel zit. Iedereen weet dat het na 12 jaar moeilijk, zo niet onmogelijk, is om nog vernieuwend te denken. Ik wil met deze wijzigingen dynamiek in de organisaties brengen."
Nog volgens de minister hebben de betrokken topambtenaren een positief advies gegeven op de voorstellen. "Ik vraag me dan ook af wiens rechten de bonden verdedigen", besluit hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM84
Vlaamse gezinnen blijven besparen op stroom en gas: “Goed nieuws, maar ook keerzijde”
Ondanks dalende energieprijzen blijven Vlaamse gezinnen fors besparen op hun energieverbruik. Dat blijkt uit gegevens van distributienetbeheerder Fluvius. Die besparingsdrang heeft ook een positief effect op de algemene energieprijzen. Al is er ook een keerzijde aan de medaille. -
Reclameregels voor virtuele munten: “De enige garantie in crypto is het risico”
Reclame voor virtuele munten, zoals bitcoin, wordt vanaf midden mei gereguleerd. Zo zal bij elke reclameboodschap de duidelijke waarschuwing “Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico" moeten staan. Dat meldt de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) vandaag. -
PREMIUM
Het ‘Plopsa-effect’: ook management 5 andere bedrijven aangeklaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”
Terwijl (ex-)werknemers van Plopsa dagenlang hun “tirannieke en vernederende” CEO hekelden in de media, hebben ook werknemers van vijf andere Vlaamse bedrijven in alle stilte hun werkgever officieel aangeklaagd. Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat ziet een ‘Plopsa-effect’: “Sommigen vernoemen in hun klacht expliciet het pretpark en zeggen dat ze iets gelijkaardigs meemaken op hun werk.” -
-
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
OPROEP. Wil jij af van je elektrische wagen?
Ging jij een aantal jaar geleden voluit voor een elektrische wagen, maar heb je daar nu spijt van? Zowat vier op de tien Belgen overwegen de aankoop van een elektrische auto als hun volgende voertuig, maar er zijn ook mensen die ervan afwillen. Omdat het rijbereik tegenvalt, omdat het laden te traag gaat of er eenvoudigweg te weinig laadpalen zijn. Of omdat het te veel kost. De redenen kunnen divers zijn. -
PREMIUM71
Herman De Croo stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug: “Hij ziet echt af van deze heisa”
Herman De Croo (Open Vld) stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug aan de Kamer. De oud-Kamervoorzitter hoopt zo een punt te zetten achter de hele heisa rond de onwettige pensioenextra’s. “Hij vindt het vreselijk dat zijn naam en reputatie nu zo door het slijk worden gehaald.” -
TV
STREAMINGTIP. ‘Boston Strangler’: 13 vermoorde vrouwen en twee dappere journalistes
Dertien vermoorde vrouwen in de sixties, maar niemand die tussen alle gruweldaden een verband ziet. Tot reporters Jean Cole en Loretta McLaughlin zich op de zaak storten, en op het spoor komen van seriemoordenaar Albert DeSalvo. Het waargebeurde verhaal van de ‘Boston Strangler’ werd nu door Disney+ in en serie gegoten.
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjo vandenberghe
Jan Van Rompaey
Dan Midden
Marc Baeyens
marc tamar