Vandenbroucke tempert verwachtingen over versoepelingen: “Pas over drietal weken verstandige beslissing nemen”
De verschillende regeringen zullen op het Overlegcomité van komende vrijdag geen grote beslissingen nemen over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen. Die hoop drukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vanmiddag op VTM Nieuws de kop in. “Pas over een drietal weken kunnen we daarover een verstandige beslissing nemen”, aldus de minister.
Delen per e-mail
Net als de virologen maken ook de politici zich zorgen over de opkomst van de meer besmettelijkere varianten van het coronavirus. Nu beslissingen nemen over het loslaten van de coronamaatregelen, zou volgens Vandenbroucke dan ook niet slim zijn. Want dan ontstaan er volgens hem “gaten in de dijken”.
“Als we ons houden aan de maatregelen moeten we eigenlijk geen schrik hebben voor de varianten. Ook die varianten raken niet over de dijk. Het probleem ontstaat wanneer er gaten ontstaan in de dijken”, zei Vandenbroucke vanmiddag bij VTM Nieuws. “Daar moeten we dubbel voor opletten.”
Pas beslissing als Britse variant overheerst
“Het klopt dat de horeca onder grote druk staat, ook financieel. Maar we kunnen op dit ogenblik geen verstandige beslissing nemen” over versoepelingen, zo waarschuwde hij. “We zien dat de Britse variant steeds meer aanwezig is. Als je dan versoepelt en gaten maakt in je verdediging...” De besmettingscijfers dalen de laatste dagen al niet meer, en verwacht wordt dat ze ook de komende dagen nog verder zullen blijven stijgen. Geschat wordt dat de Britse variant nu bijna de helft van alle besmettingen uitmaakt.
Volgens Vandenbroucke kan er pas over een drietal weken een goede inschatting gemaakt worden van hoe besmettelijk de Britse variant van het virus echt is. “Dan zal die het landschap overheersen, en kunnen we dat zien. Ik wil verstandige beslissingen nemen en dat vergt nog tijd. Over versoepelen kunnen we dan ook pas over drie weken beslissen. We kunnen nu geen valse zekerheid geven. Vrijdag is een belangrijke vergadering, maar we gaan dus niet veel beslissingen kunnen nemen.”
Vandenbroucke wees er nog op dat België op dit moment de minst strenge maatregelen van Europa heeft. “De scholen zijn open kunnen blijven, in tegenstelling tot het buitenland. Dat is wat we altijd hebben willen behouden, vandaar bijvoorbeeld ook de regels over de hobby’s.” In tegenstelling tot een aantal andere West-Europese landen zijn bij ons bijvoorbeeld ook de winkels gewoon open, en geldt er een latere avondklok. Die ligt in Vlaanderen op middernacht, maar in Frankrijk al op 18 uur en in Nederland op 21 uur.
Sneuvelt reisverbod tegen paasvakantie?
Mogelijk sneuvelt wel het reisverbod na 1 april. “Dat is moeilijk te handhaven omdat het in strijd is met het vrije verkeer van personen in Europa.” De minister wil vrijdag op het Overlegcomité duidelijke afspraken maken met de deelstaten over een strikte verplichting om zich te laten testen bij aankomst in België.
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet vanmiddag weten dat voor hem het verbod op niet-essentiële reizen zo snel mogeljik op de schop moet, liefst al op 1 maart. “Een dergelijke beperking van zulk een fundamentele vrijheid kan niet verlengd worden zonder de absolute noodzaak aan te tonen en indien er geen andere maatregel kan worden genomen”, aldus Bouchez. “Vandaag moet die maatregel in vraag worden gesteld en het einde ervan moet worden vastgelegd. Volgens het huidige politieke akkoord loopt de maatregel af op 1 maart en niet later.” Partijgenoot en Eurocommissaris Didier Reynders had eerder ook al vragen gesteld over de proportionaliteit van de maatregel.
MR wil perspectief voor horeca
De MR vraagt daarnaast ook dat het Overlegcomité vrijdag “doelstellingen voor de horeca” opstelt, met een heropening “voor de lente”. Die heropening moet onder strikte protocollen kunnen, aldus Bouchez, die niet wil weten van een “status quo tot de zomer”. Zodra er “meer avondlijke activiteiten” zullen worden toegelaten, moet ook de avondklok op de schop voor de Franstalige liberalen.
“De avondklok heeft haar efficiëntie getoond, hoewel deze maatregel tegen onze principes indruist. Het is normaal dat ze in vraag zal worden gesteld zodra ook meer avondlijke activiteiten zoals de horeca of de cultuur opnieuw zullen worden toegelaten.”
“Gefrustreerd door productieproblemen vaccinproducenten”
Wat de vaccinatie betreft, begrijpt Vandenbroucke de frustratie. “We zijn gefrustreerd door de productieproblemen. We vaccineren aan het ritme van de leveringen”, aldus Vandenbroucke, die vaststelde dat een aantal bedrijven te veel beloofd hebben. Maar langer wachten met een tweede dosis om meer mensen te kunnen vaccineren, is voor hem geen optie: “We volgen de bijsluiter en die van Pfizer zegt dat na 21 dagen een tweede dosis moet worden gegeven. Het moet veilig, anders heeft het geen zin.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onrust bij verpleegkundigen: “Ik wil AstraZeneca-vaccin niet, zorgpersoneel moet het beste vaccin krijgen”
Er heerst onrust in de ziekenhuizen waar de vaccinatie van het personeel is gestart. De meeste verpleegkundigen krijgen allicht het vaccin van AstraZeneca, dat volgens studies prima werkt maar toch minder efficiënt is dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Een doorn in het oog van veel zorgverleners: “Als blijkt dat wij met het AstraZeneca-vaccin zullen worden ingeënt, gaan we in staking”. -
Heb je een bouwvergunning nodig om een zwembad te plaatsen?
-
31
HET DEBAT. Moet er een vaccinatiepaspoort (met bepaalde voordelen) komen voor EU-burgers? Dit is jullie mening
De Europese regeringsleiders zijn het eens geraakt over de invoering van een vaccinatiepaspoort, zoals dat ook in Israël al bestaat. Over de uitwerking bestaat nog onenigheid. Wat denk jij? Moet er een vaccinatiepaspoort (met bepaalde voordelen) komen voor EU-burgers? Eerder vandaag lieten we onze experts en enkele politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. -
-
Vlaams Parlement nodigt experts uit over probleem van leerachterstand
Het Vlaams Parlement gaat een reeks experts uitnodigen om te spreken over het probleem van de leerachterstand door de coronacrisis. De hoorzitting komt er op vraag van oppositiepartij sp.a. Volgens fractieleider Hannelore Goeman moet er snel een plan van aanpak komen. “Als we de aanpak van de leerachterstand hier vergelijken met onze buurlanden, hinkt Vlaanderen hopeloos achterop”, meent Goeman. -
PREMIUM
Britse variant langer besmettelijk: wellicht langere isolatie voor wie besmet raakt
De Britse variant van het coronavirus is niet alleen besmettelijker, maar ook langere tijd overdraagbaar. Dat zal wellicht gevolgen hebben voor de isolatieperiode voor wie ermee besmet geraakt. Dat zei vaccinoloog Pierre Van Damme op de wekelijkse informatiesessie van het Regeringscommissariaat Corona. Het goede nieuws: wie gevaccineerd is, verspreidt het virus wel degelijk een pak minder én de huidige vaccins zijn effectief tegen de Britse mutant. “Dit is het goede nieuws waarop we allemaal zaten te wachten.” -
HLN Drive
Dit zijn de elektrische wagens met de grootste autonomie
Net zoals in een aantal andere aspecten van het leven, gaat het gezegde “hoe groter, hoe beter” op voor de autonomie van elektrische wagens. Een groter rijbereik betekent immers minder laadstress en een groter gebruiksgemak van je EV. HLN Drive somt de 10 EV’s op met de grootste autonomie. -
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij.
250 reacties
hans roelants
joannes Roderigas
Sharon Debeul
karel dillen
Ken Goeste