Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)
Volledig scherm
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) © BELGA

Vandenbroucke stelt nieuwe verplichte stage voor psychologen uit: te weinig stagemeesters

Studenten psychologie en orthopedagogie die dit jaar afstuderen, moeten dan toch geen extra jaar praktijkstage doen om therapie te kunnen geven. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelt de verplichting met een jaar uit, zei hij vanmiddag in de Kamer. Er zijn niet genoeg erkende stagemeesters voorhanden.

 1. Psychologiestudenten vormen kot om tot callcenter om bij 7.100 VUB-studenten te peilen naar mentaal welzijn: “Studenten tonen enorm veel veerkracht”
  PREMIUM
  Etterbeek

  Psycholo­gie­stu­den­ten vormen kot om tot callcenter om bij 7.100 VUB-studenten te peilen naar mentaal welzijn: “Studenten tonen enorm veel veerkracht”

  Onder impuls van VUB-rector Caroline Pauwels hebben afgelopen maand zo'n 140 masterstudenten psychologie iets meer dan 7.000 VUB-studenten opgebeld om te vragen hoe het met hen gaat. Met die ongeziene actie wou de Brusselse universiteit nagaan hoe zwaar de coronacrisis nu echt doorweegt op haar studenten. “Wat mij bijbleef waren studenten die aan het einde van het gesprek vroegen: en hoe gaat het eigenlijk met jou?”, vertellen psychologen in spe Jacoba Cuppens (23) en June Vereycken (22), die hun kot een maand lang omvormden tot callcenter.
 2. Veel meer KU Leuven studenten zochten dit jaar hulp bij psycholoog: “Depressieve gevoelens, eenzaamheid en verlies van motivatie”
  PREMIUM
  Leuven

  Veel meer KU Leuven studenten zochten dit jaar hulp bij psycholoog: “Depressie­ve gevoelens, eenzaam­heid en verlies van motivatie”

  Het voorbije academiejaar was het drukker dan ooit bij studentenpsychologen van de KU Leuven. Een stijging van meer dan 12% aanmeldingen tegenover 2020 maakt duidelijk dat de impact van de coronacrisis op studenten niet onderschat mag worden. “Het was een heel zwaar jaar, maar toch is die opvallende stijging niet per se negatief”, vertellen coördinator van psychologen en psychiaters Kathleen Vleugels en beleidsmedeweker mentaal welbevinden Els Brunfaut.