Vandenbroucke stelt nieuwe verplichte stage voor psychologen uit: te weinig stagemeesters
Studenten psychologie en orthopedagogie die dit jaar afstuderen, moeten dan toch geen extra jaar praktijkstage doen om therapie te kunnen geven. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelt de verplichting met een jaar uit, zei hij vanmiddag in de Kamer. Er zijn niet genoeg erkende stagemeesters voorhanden.
Universiteitsstudenten klinische psychologie en orthopedagogie kregen in het voorjaar van 2021 een onaangename verrassing in de bus. Wie na vijf jaar universitaire studies afstudeerde moest plots nog een extra stagejaar doen om wettelijk erkend te kunnen worden en autonoom therapie te kunnen geven. Dat stagejaar zou ingaan voor alle studenten die vanaf dit jaar afstuderen.
Zij moesten de afgelopen maanden dus op zoek naar een stageplaats voor volgend jaar. De wet bepaalt immers dat stagelopen enkel bij een erkend stagemeester kan, die daarvoor onder meer een opleiding en een jaarlijkse vorming moet volgen. Alleen voldoet nog bijna niemand aan die eisen. Tot eind vorig jaar was de lijst met erkende stagemeesters in de klinische psychologie op de website van de FOD Volksgezondheid zelfs volledig blanco. Op dit moment staan er 21 namen op, veel te weinig voor alle studenten die dit jaar nog afstuderen.
Vergoeding?
Daarnaast is ook de vergoeding erg onzeker. De kandidaat-psychologen en -orthopedagogen hebben recht op een vergoeding, maar hoe die eruit moet zien en hoe hoog die moet zijn, is niet vastgelegd. Dat moet overeengekomen worden met de stagemeester. De vrees bestond dat het in veel gevallen om niet meer dan een onkostenvergoeding zou gaan, en dat terwijl het stagejaar geen deel uitmaakt van het curriculum en wie stageloopt dus geen student meer zou zijn. Om al die redenen trokken de studenten psychologie de afgelopen maanden al meermaals aan de alarmbel.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelt de invoer van het verplichte stagejaar nu met een jaar uit, antwoordde hij vanmiddag op een vraag van Hervé Rigot (PS) in de Kamercommissie Gezondheid. "Ik begrijp de ongerustheid van studenten en universiteiten heel goed", klonk het. "We hebben helaas vastgesteld dat het aanbod van erkend stagemeesters tot nu toe ontoereikend is.”
Pilootproject
Concreet betekent dat dat de stage pas verplicht zal zijn voor de studenten die hun studies in het volgende academiejaar - 2022-2023 - afronden, en voor alle jaren daarna, verduidelijkte de Vooruit-vicepremier. De studenten die hun studies in het academiejaar 2016-2017 begonnen, moeten het stagejaar sowieso niet doen, los van het jaar waarin ze afstuderen.
De administratie werkt nu aan een wetswijziging om het uitstel wettelijk zo snel mogelijk vast te leggen, zei Vandenbroucke nog. Zijn kabinet bekijkt ook of er een pilootproject gelanceerd kan worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gegeven of gekregen? "Je werkgever moet je vertrekvakantiegeld uitbetalen, en dit kan behoorlijk oplopen"
Heb je zopas je ontslag gegeven of gekregen? Dan is de kans groot dat je nog niet al je verlofdagen hebt opgebruikt wanneer je uit dienst treedt. Wat gebeurt er dan precies met dit resterende potje verlof? Jobat.be stak het licht op bij expert inzake Geert Vermeir, verbonden aan het juridisch kenniscentrum SD Worx. -
PREMIUM
Onderwijsexpert: “Betaal leerkrachten evenveel als ingenieurs”
Wat staat ouders, leerlingen en leerkrachten op 1 september te wachten? De eminente Britse onderwijsexpert Dylan Wiliam blikt na een jaar covid-afstandsonderwijs vooruit naar de heropstart: “De leerschade zal niet cognitief zijn, wel emotioneel”. En hoe kunnen we iets doen aan het lerarentekort? “Geld helpt”, zegt Wiliam. -
Leopoldsburg
Ondertussen in Leopoldsburg: Wouter Beke maakt eerst publieke verschijning bij terugkeer als burgemeester
Maandag in de vooravond vond in Leopoldsburg het officiële openingsfeest van VillaVip Leopoldsburg plaats. Burgemeester Wouter Beke (CD&V) was er voor het eerst terug in zijn vertrouwde rol te zien. “Laat ons zeggen dat ik me deze week niet zal vervelen”, vertelde hij. -
-
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
PREMIUMEtterbeek
Psychologiestudenten vormen kot om tot callcenter om bij 7.100 VUB-studenten te peilen naar mentaal welzijn: “Studenten tonen enorm veel veerkracht”
Onder impuls van VUB-rector Caroline Pauwels hebben afgelopen maand zo'n 140 masterstudenten psychologie iets meer dan 7.000 VUB-studenten opgebeld om te vragen hoe het met hen gaat. Met die ongeziene actie wou de Brusselse universiteit nagaan hoe zwaar de coronacrisis nu echt doorweegt op haar studenten. “Wat mij bijbleef waren studenten die aan het einde van het gesprek vroegen: en hoe gaat het eigenlijk met jou?”, vertellen psychologen in spe Jacoba Cuppens (23) en June Vereycken (22), die hun kot een maand lang omvormden tot callcenter. -
PREMIUMPolitiek
PORTRET. Kervers minister Jo Brouns: een “joviale volksmens” en “bestuurder pur sang”
-
PREMIUMLeuven
Veel meer KU Leuven studenten zochten dit jaar hulp bij psycholoog: “Depressieve gevoelens, eenzaamheid en verlies van motivatie”
Het voorbije academiejaar was het drukker dan ooit bij studentenpsychologen van de KU Leuven. Een stijging van meer dan 12% aanmeldingen tegenover 2020 maakt duidelijk dat de impact van de coronacrisis op studenten niet onderschat mag worden. “Het was een heel zwaar jaar, maar toch is die opvallende stijging niet per se negatief”, vertellen coördinator van psychologen en psychiaters Kathleen Vleugels en beleidsmedeweker mentaal welbevinden Els Brunfaut.