Vandenbroucke maakt zich “grote zorgen” om uitbraak Zuid-Afrikaanse variant: “Niet zeker dat vaccins helpen”
We moeten ons grote zorgen maken over de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in De Zevende Dag. “We zijn niet zeker dat de vaccins gaan werken tegen deze variant. Die vraag moet dringend gesteld worden aan de fabrikanten, zij moeten dit onderzoeken en met uitleg komen.”
Delen per e-mail
Vandenbroucke benadrukt dat er met de dreiging van de varianten “gevaar op de weg ligt naar de vaccinaties”. “Enerzijds kunnen we door de vaccinatiecampagne de eindmeet zien, maar anderzijds zien we met de mutanten het gevaar op de weg opdoemen. We moeten zeer snel op de bal spelen en de maatregelen blijven toepassen: mondmasker aan, handen wassen, contacten mijden en zeer, zeer voorzichtig zijn.”
“Epidemie in epidemie”
Dat het verbod op niet-essentiële reizen te laat komt aangezien de varianten al in België aanwezig zijn, wil Vandenbroucke niet gezegd hebben. “De beslissing toerisme te verbieden is een zware en onuitgegeven beslissing. België heeft daar Europees de leiding in genomen. Onderschat niet wat we doen.”
“Je ziet de mutanten snel oprukken”, zegt de minister nog over cijfers die hij vanmorgen heeft gekregen. “Je krijgt een epidemie in de epidemie, met een golf die onder de waterlijn komt.” Desondanks riep Vandenbroucke op om niet moedeloos te worden. "We weten wat we moeten doen: testen testen testen, isoleren, en vaccineren vaccineren vaccineren."
Scholen
Veel van de uitbraken met zo’n coronavariant worden vastgesteld in scholen. “We moeten goed nadenken over hoe we moeten omgaan met besmettingen bij kinderen, want op een bepaald moment in de epidemie kan ook het schoolse leven zelf een bron van besmetting worden.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft tot nu een goed parcours gereden, zei Vandenbroucke. “Om de scholen open te houden moet je in de rest van de samenleving vervelende dingen doen.”
Bekijk hier de meest recente video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Inenten zal sneller gaan en vandaag weten we hoe snel: “We winnen minstens twee weken nu”
-
-
Meer dan kwart miljoen nieuwe vaccins geleverd deze week
Er zullen in ons land deze week meer dan een kwart miljoen nieuwe vaccins toekomen. Dat blijkt uit een nieuwe update van de taskforce Vaccinatie. Het gaat om een kleine 115.000 Pfizer/BioNTech-vaccins, en - volgens de voorlopige planning - net geen 150.000 AstraZeneca-dossisen. Moderna levert pas volgende week een nieuwe lading. -
Hoge Gezondheidsraad bevestigt: AstraZenecavaccin ook voor 55-plussers, én meer tijd tussen beide prikken, Vandenbroucke noemt advies “cruciaal voor vaccinatiestrategie”
-
Vierde vaccin op komst? EMA oordeelt op 11 maart over vaccin Janssen
Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) velt op 11 maart een oordeel over het coronavaccin van Janssen. Dat heeft het agentschap in Amsterdam officieel bevestigd. -
Deliveroo en Uber Eats maken zich niet schuldig aan oneerlijke praktijken
Maaltijdkoeriers Deliveroo en Uber Eats maken zich niet schuldig aan oneerlijke praktijken. Dat heeft de economische inspectie vastgesteld na een onderzoek, zo meldt De Tijd vandaag.