Vandaag wijzigen de quarantaineregels opnieuw: dit is wat er verandert voor kinderen
De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar die gelden wanneer er een besmetting is binnen het gezin, worden weer aangepast. De kinderen moeten dan in quarantaine, tenzij ze onlangs zelf het coronavirus hebben gehad, meldt gezondheidsinstituut Sciensano.
De quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar werden de voorbije dagen al enkele keren gewijzigd. Op een bepaald moment werden ze gekoppeld aan de vaccinatiestatus van de volwassenen waarbij ze verbleven, en waren er andere regels indien een volwassene al dan niet volledig gevaccineerd is.
“Die regel heeft echter voor grote verwarring gezorgd en was op het terrein zeer moeilijk uitvoerbaar”, zegt Sciensano. “Daarom heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) samen met de ministers van Onderwijs beslist om de regelgeving opnieuw te vereenvoudigen, waarbij alle kinderen in dit geval beschouwd worden als niet-gevaccineerde hoog-risicocontacten.”
Besmetting binnen het gezin
Dat betekent dat bij een besmetting in het gezin de kinderen in principe tien dagen in quarantaine moeten gaan. Ze mogen vanaf dag 7 de woning verlaten als ze elke dag een negatieve zelftest afleggen en als ze in binnenruimtes steeds een mondmasker dragen (voor kinderen vanaf 6 jaar). Als het kind symptomen krijgt, moet er een test worden afgenomen door een zorgverlener.
Alleen kinderen die de voorbije vijf maanden zelf ook het virus hebben gehad, moeten niet in quarantaine. Zij moeten wel bijzondere voorzorgen nemen, zoals “het strikt dragen van een mondmasker in binnenruimtes (voor kinderen vanaf 6 jaar) en het beperken van contacten, in het bijzonder met risicogroepen”.
Sciensano wijst erop dat de regels vanaf vandaag (17/01) gelden, maar dat de technische aspecten voor de callcenters pas vanaf 20 januari in orde zullen zijn. “Dit zal dus mogelijk de komende dagen leiden tot tegenstrijdige berichten voor ouders, wat we ten zeerste betreuren”, klinkt het.
Wij zetten nog eens op een rijtje wat jij en/of je kinderen moeten doen bij een hoogrisicocontact, symptomen of een positieve test:
- Had u een hoogrisicocontact, maar bent u minder dan vijf maanden geleden gevaccineerd (of geboosterd)? Dan zijn een PCR-test en quarantaine overbodig.
- Had u een hoogrisicocontact, maar is het langer dan vijf maanden geleden? Dan gaat u 7 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op dag 4 beëindigd worden indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt tot en met dag 10.
- Had u een hoogrisicocontact, maar bent u niet gevaccineerd? Dan gaat u 10 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op dag 7 beëindigd worden indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt tot en met dag 10.
- Bij symptomen moet je sowieso in quarantaine gaan en de online zelfevaluatietool invullen. Deze geeft aan of een PCR-test nodig is. Is de PCR-test negatief? Dan mag de quarantaine onmiddellijk beëindigd worden. Als de PCR-test positief is, dien je 7 dagen in isolatie te gaan. Als de klachten op dag 7 verdwenen zijn, mag je uit isolatie.
- Heb je een positieve zelftest afgenomen? Dan vraag je via de online zelfevaluatietool een PCR-test aan. Is die negatief? Dan mag de isolatie beëindigd worden. Is de PCR-test ook positief? Dan dien je 7 dagen in isolatie te gaan. Na 7 dagen mag de isolatie beëindigd worden op voorwaarde dat de klachten ook verdwenen zijn.
Regels in de klas
Zolang er minder dan 4 besmettingen in de klas (in het basisonderwijs) zijn, dient er niets te gebeuren. Vanaf 4 besmettingen in dezelfde klas moet deze klas minimum 5 dagen in quarantaine. Een PCR-test is overbodig zolang er geen symptomen zijn.
Bij middelbare scholieren dient er niets te gebeuren bij besmettingen in de klas, tenminste als ze volledig gevaccineerd zijn en geen symptomen vertonen. Wie niet volledig gevaccineerd is, moet 10 dagen in quarantaine. Die quarantaine kan op dag 7 beëindigd worden indien je dagelijks een (negatieve) zelftest aflegt tot en met dag 10.
Quarantaine versus isolatie
Bij de afzonderingsregels wordt er een onderscheid gemaakt tussen quarantaine en isolatie. Je gaat in quarantaine als er een vermoeden van besmetting is, bijvoorbeeld bij symptomen. Je mag dan nog wel noodzakelijke verplaatsingen maken naar de supermarkt of apotheek, maar dient daar wel alle voorzorgsmaatregelen in acht te nemen (het dragen van een mondmasker, afstandsregel,...).
Je gaat in isolatie als er effectief een besmetting is vastgesteld. Dan mag je niet meer naar buiten gaan.
Bekijk ook: Opnieuw schakelen sommige scholen over op afstandsonderwijs na besmettingen
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
-
PREMIUM39
ONZE OPINIE. De definitie van waanzin, zei Einstein? Telkens hetzelfde doen en hopen op een andere uitkomst
1990. Nelson Mandela werd vrijgelaten, de Sovjet-Unie viel uiteen, Koning Boudewijn weigerde de abortuswet te signeren, Koko Flanel ging in première en Jean-Luc Dehaene (CD&V) opende de weg voor het rijbewijs met punten. Zo lang wordt er al gesproken over zo’n rijbewijs. Maar tot vandaag bleef de wet dode letter. De regering-Michel zou het invoeren. De regering-De Croo belooft het ook doen. De politiek wachtte elke keer. Na drie decennia is het wachten op Godot. -
PREMIUM
Brecht Horsten (24), dé ontdekking van het assisenproces tegen viervoudig moordenaar Alexander Dean: “Godverdikke, die gast heeft talent”
-
Bart Somers houdt vragenlijst Gemeente-Stadsmonitor in het Nederlands
Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) heeft zijn administratie gevraagd om voor de volgende editie van de Gemeente-Stadsmonitor geen anderstalige vragenlijsten op te stellen. Dat voorstel lag op tafel en had ook een positief advies gekregen, maar volgens de Open Vld-minister zouden anderstalige vragenlijsten een "diffuus en tegenstrijdig signaal" geven over het belang om Nederlands te leren. -
België geeft op 20 juni stoffelijk overschot Patrice Lumumba terug aan familie
Het Belgische gerecht zal op maandag 20 juni in Brussel het stoffelijk overschot van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo in 1960, teruggeven aan zijn familie. Na de teruggave volgt een officiële plechtigheid, waar ook de Congolese autoriteiten vertegenwoordigd zullen zijn. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo. Het gaat om een tand van de in 1961 vermoorde Lumumba.
155 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDavid Theunis
marc wauters
Peter Van Endert
Frans Peeters
Freddy Duschek