De grenslijn in Baarle-Hertog.
Volledig scherm
De grenslijn in Baarle-Hertog. © ANP

Van Ranst over coronavariant die ook in ons land opdook: “Die kwam niet van het Verenigd Koninkrijk, maar is via Nederland bij ons geraakt"

De chaos in het Verenigd Koninkrijk neemt toe nadat steeds meer Europese landen hun grenzen sluiten voor de Britten. Dat is te wijten aan de coronavariant die er is opgedoken, een variant die meer besmettelijk zou kunnen zijn. Viroloog Marc Van Ranst sust de gemoederen bij HLN LIVE en stelt dat er regelmatig varianten of mutanten van het virus worden gevonden. Trouwens, “de mutant die we vonden in België kwam niet van het Verenigd Koninkrijk maar van Nederland”. 

 1. Deze Vlamingen zitten vast in het Verenigd Koninkrijk: “Ik vrees dat het een kerstdag wordt in onze truck”
  PREMIUM

  Deze Vlamingen zitten vast in het Verenigd Koninkrijk: “Ik vrees dat het een kerstdag wordt in onze truck”

  Steeds meer landen sluiten hun grenzen met het Verenigd Koninkrijk, nadat er een mutatie van het coronavirus is ontdekt. Maar die plotse sluiting zorgt voor heel wat onzekerheid bij Vlamingen die er tijdelijk verblijven voor hun werk of wilden terugkeren naar ons land voor de feestdagen. Als de situatie nog lang aanhoudt, dreigen sommigen kerst alleen te moeten vieren. Wij spraken met enkele Vlamingen die momenteel vastzitten in Engeland. “Net deze rit had mijn zoontje van 11 uitgekozen om me te vergezellen in de truck.”
 2. Waarom zo'n drastische maatregelen om nieuwe variant coronavirus in te dijken?
  PREMIUM

  Waarom zo'n drastische maatrege­len om nieuwe variant coronavi­rus in te dijken?

  De nieuwe variant van het coronavirus die ontdekt werd in Groot-Brittannië, is wel degelijk een stuk besmettelijker. De kans is dan ook groot dat deze mutant zich als een olievlek over de rest van de wereld zal verspreiden. Zullen er meer patiënten in het ziekenhuis terechtkomen? Zullen er meer mensen overlijden? En zullen de vaccins nog werken? Vaccinoloog Geert Leroux-Roels (UGent) legt uit.
 1. Oplettende serveerster redt jongetje (11) van mishandelende ouders
  Play

  Oplettende serveer­ster redt jongetje (11) van mishande­len­de ouders

 2. Plastische chirurgie beleeft hoogdagen sinds coronapandemie
  Play

  Plastische chirurgie beleeft hoogdagen sinds coronapan­de­mie