Van Ranst: “Ons land is op goede pad om epidemische curve naar beneden te krijgen”
Het aantal nieuwe besmettingen is in ons land opnieuw licht gedaald. Daarmee lijkt er sprake van een mogelijke kentering, al blijft de druk op de ziekenhuizen bijzonder groot. Viroloog Marc Van Ranst, die ziet dat ons land “op het goede pad is om de epidemische curve naar beneden te krijgen”, pleit er dan ook voor om het aantal nieuwe gevallen laag genoeg te houden. “Het moet onze ambitie zijn om hoogkwalitatieve coronazorg te combineren met excellente zorg voor andere ziekten”, schrijft hij op zijn Facebookpagina.
Delen per e-mail
Voor de tweede dag op rij daalt het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen licht. “Dat is positief nieuws, zeker voor de ziekenhuizen en de intensieve zorgen”, reageerde epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) eerder bij HLN LIVE. “De ziekenhuizen kunnen met een vertraging van een kleine twee weken ook verwachten dat de druk bij hen dan gaat afnemen”, aldus Van Damme nog.
Ook Van Ranst drukt zich voorzichtig positief uit over de meer hoopvolle cijfers. “Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke zijn op het goede pad om de epidemische curve naar beneden te krijgen en België binnen een paar weken weg te halen van de eerste plaats op de wereldranglijst.”
Volgens Van Ranst is het echter ook “verstandig om de coronamaatregelen niet te snel te versoepelen”. “Het moet onze ambitie zijn om het aantal nieuwe gevallen laag genoeg te houden om de contacttracing te kunnen laten functioneren om zoveel mogelijk nauwe contacten in quarantaine te plaatsen.”
Het moet vooral onze ambitie zijn om de ganse bevolking weer hoop en perspectief te bieden op een leven waar onderwijs, vrije tijd, nauwe sociale contacten en feesten weer heel gewoon en gewenst zijn
“Het moet onze ambitie zijn om onze Zorgsector toe te laten om hoogkwalitatieve coronazorg te combineren met excellente zorg voor andere ziekten”, aldus Van Ranst nog. “Het moet onze ambitie zijn om onze economie duurzaam te beschermen van verdere coronagolven, zodat bedrijven en zelfstandigen hun zaak weer kunnen zien bloeien.”
“En het moet vooral onze ambitie zijn om de ganse bevolking weer hoop en perspectief te bieden op een leven waar onderwijs, vrije tijd, nauwe sociale contacten en feesten weer heel gewoon en gewenst zijn. 2021 wordt beter dan 2020. Beloofd”, besluit Van Ranst zijn Facebookpost.
Lees ook: Hoelang moeten we de maatregelen nog volhouden nu het aantal besmettingen daalt? Viroloog Steven Van Gucht legt uit (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lier Vrouw (64) doodgeschoten in stomerij in Lier, man overleden in ziekenhuis
Het gerecht in Mechelen is samen met de politie een onderzoek opgestart naar het verdacht overlijden van een 64-jarige vrouw uit Lier. Dat meldt het parket. In het pand werd ook een gewonde man aangetroffen. Hij werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, maar overleed daar in de loop van de avond aan zijn verwondingen. De omstandigheden worden verder onderzocht. -
Temperaturen worden zachter en het kan stevig waaien
Het is vandaag betrokken met regen, in de Hoge Ardennen aanvankelijk (smeltende) sneeuw of eventueel wat lokale aanvriezende regen. In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf het westen met soms enkele korte opklaringen, zegt het KMI. -
Lichtervelde Mest spuit metershoog tegen gevels na defect aan aalkar in Lichtervelde: “Gelukkig valt de stank mee”
In Lichtervelde zijn maandagnamiddag drie gevels van woningen met mest besmeurd geraakt. Oorzaak was een technisch defect aan een voorbijrijdende aalkar van een aannemer. De brandweer kon de smurrie van de gevels en een achteroprijdende auto spoelen. “Ze deden hun best, maar het mestspoor is nog niet volledig van mijn gevel verdwenen”, zegt bewoonster Saïdja Vanhulle. -
-
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
PREMIUM
Al zeven doden in rusthuis in Houthulst door Britse variant: “Papa zou deze week z’n vaccin krijgen. Hij stierf met de eindmeet in zicht”
-
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.
53 reacties
Gino Sinnesael
Joske Zeeuw
Pat Debal
alfons schouwaerts
Paul Van Heurck