Viroloog Marc Van Ranst.
Volledig scherm
Viroloog Marc Van Ranst. © VTM NIEUWS

Van Ranst: “Lockdown zou me verbazen, maar niets is uitgesloten”

De omikronvariant rukt op in Europa, waardoor maatregelen zich opdringen. Nederland ging alvast in harde lockdown en ook bij ons pleiten de virologen voor een gepast antwoord van het volgende Overlegcomité (22/12). Wat dat antwoord dan moge zijn? “Er zullen adviezen van de experten komen waarbij verstrengingen waarschijnlijker zijn dan versoepelingen”, aldus Marc Van Ranst (KU Leuven) bij HLN LIVE. Dat er een nieuwe lockdown afgekondigd wordt, zou hem verbazen. “Maar niks is uitgesloten, alles ligt op tafel.”

 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.
 2. Geen contactbubbels met kerst en nieuw: omikron of niet, wij wachten
  PREMIUM

  Geen contactbub­bels met kerst en nieuw: omikron of niet, wij wachten

  Terwijl omikron Nederland in een strenge lockdown dwingt, wacht België af. De politiek is niet happig op een beperking van het aantal contacten, zo kort voor Kerstmis. De experten zijn dan weer verdeeld: verstrengen zal onvermijdelijk zijn, maar hoé streng moet het worden? Want niemand die echt weet wat de impact van omikron precies zal zijn op een bevolking waarin velen al drie keer gevaccineerd zijn. “We kunnen ons iets meer permitteren dan Nederland, maar niet veel.”
 3. Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? En vinden onze experts dat we daar een voorbeeld aan moeten nemen?
  PREMIUM

  Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? En vinden onze experts dat we daar een voorbeeld aan moeten nemen?

  Nederland voert opnieuw een harde lockdown in. De grote boosdoener? De omikronvariant. Het Outbreak Management Team (OMT), te vergelijken met onze expertengroep GEMS, vroeg om vrijwel alles op slot te doen. Enkel de essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten mogen open blijven. “Je kan toch moeilijk bij elke nieuwe variant een lockdown in het leven roepen”, reageert viroloog Steven Van Gucht.