Het eerste Belgische transitiehuis voor gedetineerden in Mechelen.
Volledig scherm
Het eerste Belgische transitiehuis voor gedetineerden in Mechelen. © Photo News

Van Quickenborne wil transitiehuizen structureel verankeren met 100 vaste plaatsen, bewoners getuigen over ervaring

Federaal vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de transitiehuizen structureel verankeren. Dat zijn instellingen waar gedetineerden in de laatste fase van hun straf door een team van coaches worden begeleid bij hun terugkeer naar de maatschappij. Eind dit jaar lopen twee proefprojecten af, maar Van Quickenborne wil in de komende 12 maanden 100 structurele plaatsen voorzien in een zestal transitiehuizen. In VTM Nieuws getuigen enkele gedetineerden over hun ervaring in zo’n huis.

13 reacties

 • piet devlieger

  1 jaar geleden
  @leen hanssens : 't is bijzonder vriendelijk maar in Kortrijk hebben we er al meer dan genoeg, dankzij Q. Wij slaan graag onze beurt over.
 • Johny vanderlinden

  1 jaar geleden
  Kortrijk ideaal, veel franstaligen van over de grens komen hier hun ding doen, wel, hij kan ze een woning geven en ze laten integreren.
 • Guy Soetewey

  1 jaar geleden
  Zorg er eerst eens voor dat die wet Lejeune afgeschaft word. Dat alle straffen uitgevoetd worden 3 moorden is 3 processen en 3 keer levenslang.
 • Bart De Roover

  1 jaar geleden
  voor gedetineerden is er meer geld dan voor gepensioneerden.
 • Peter Van Endert

  1 jaar geleden
  Volgens mij is er iets niet juist in het hoofd van quickenborne wie gaat dit weeral betalen. Hij weet het de Belgische bevolking natuurlijk
 1. Video toont hoe huis in vlammen opgaat, 79-jarige bewoonster kan net op tijd vluchten: “Jeannine was helemaal in shock”
  Play
  Roesbrugge

  Video toont hoe huis in vlammen opgaat, 79-jarige bewoonster kan net op tijd vluchten: “Jeannine was helemaal in shock”

  Een uitslaande brand heeft vrijdagnacht in de Poperingse deelgemeente Roesbrugge een rijwoning in de as gelegd. Bewoonster Jeannine Sobrie (79) kon ontkomen. “Ze stond op straat, helemaal overstuur te kijken naar de vlammen”, zegt een overbuur. Twee andere woningen en enkele auto’s liepen schade op, maar de brandweer kon voorkomen dat de buurwoningen mee in vlammen opgingen.
 2. Moordverdachte Herselt stuurt haar kat naar de raadkamer: “Om medische redenen, want het gaat echt niet goed met haar”
  Herselt

  Moordver­dach­te Herselt stuurt haar kat naar de raadkamer: “Om medische redenen, want het gaat echt niet goed met haar”

  Caroline D. (46) kwam om medische redenen vrijdag niet naar de raadkamer. De vrouw wordt beticht van de moord op Robert D.T. in een caravan in Herselt. Ze werd vorige maandagavond opgepakt in de buurt van waar het drama zich afspeelde. Volgens haar raadsman Omar Souidi is haar toestand niet goed. “Ze beseft volgens mij nauwelijks wat er is gebeurd", aldus de raadsman.