Van Quickenborne wil transitiehuizen structureel verankeren met 100 vaste plaatsen, bewoners getuigen over ervaring
Federaal vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil de transitiehuizen structureel verankeren. Dat zijn instellingen waar gedetineerden in de laatste fase van hun straf door een team van coaches worden begeleid bij hun terugkeer naar de maatschappij. Eind dit jaar lopen twee proefprojecten af, maar Van Quickenborne wil in de komende 12 maanden 100 structurele plaatsen voorzien in een zestal transitiehuizen. In VTM Nieuws getuigen enkele gedetineerden over hun ervaring in zo’n huis.
“Door hier te zijn, is het gemakkelijker om mee te draaien in de maatschappij”
Enkele gedetineerden uit zo’n transitiehuis getuigen over hun ervaring. “Het is pas hier (in het transitiehuis, nvdr) dat ik dingen in orde heb gekregen, dat ik mijn boetes ben beginnen te betalen”. “Ik mag maandag ook beginnen met werken, dat is toch wel heel mooi”, aldus een van de bewoners.
Dag en nacht zijn er begeleiders aanwezig die de bewoners ondersteunen. De bewoners koken samen, zoeken een hobby, maar leren ook solliciteren. In het transitiehuis uit het bovenstaande fragment wonen 15 deelnemers. Enkel gedetineerden die veroordeeld zijn in zedenzaken of terrorisme, zijn niet welkom. In een transitiehuis is er namelijk meer vrijheid, dan in de gevangenis, hoewel het verlaten van het huis wel moet worden aangevraagd. Het verblijf in zo’n transitiehuis is waardevol: “Door hier te zijn, is het gemakkelijker om mee te draaien in de maatschappij”, aldus een van de bewoners.
Werpt vruchten af
Het werken met transitiehuizen werpt zijn vruchten af, weet de minister. Zo werd in Nederland vastgesteld dat een verblijf in een transitiehuis voor een verlaging van de recidivekans van 16 procent zorgde. Het is dan ook een aanpak waar justitie de komende jaren op wil inzetten. Het biedt detentie op maat, waarbij penitentiaire omgeving, beveiliging en regime meer zijn afgestemd op het profiel van gedetineerden, zegt Van Quickenborne.
In Mechelen en Edingen (Henegouwen) werden in 2019 en 2020 twee transitiehuizen met elk 15 plaatsen geopend bij wijze van proefproject. Die proefperiode loopt eind dit jaar af, maar na een grondige evaluatie werd beslist de aanpak structureel te verankeren en het aantal plaatsen fors uit te breiden. Concreet investeert Van Quickenborne 4 miljoen euro om in de periode 2021-2022 honderd plaatsen structureel te verankeren.
Nieuwe transitiehuizen
Hij lanceert een oproep voor kandidaat-transitiehuizen. Elk transitiehuis moet instaan voor een 15-tal plaatsen, het is de bedoeling om nog dit jaar twee nieuwe huizen op te starten in Vlaanderen en Wallonië. Vanaf januari 2022 zullen nog eens 2 transitiehuizen openen, in de loop van het voorjaar moeten er nog extra transitiehuizen worden opgestart om uiteindelijk tot een totaal van 100 plaatsen te komen. De transitiehuizen van Mechelen en Edingen kunnen zich kandidaat stellen.
“De transitiehuizen boeken een straf resultaat waarbij de recidive aanzienlijk vermindert”, zegt Van Quickenborne. “Bovendien zorgt deze uitbreiding ervoor dat we de druk op de gevangenispopulatie, door het uitvoeren van alle straffen vanaf december, kunnen verlichten.”
Van Quickenborne bezocht het transitiehuis in Mechelen zondag met Vlaams viceminister-president en minister van Samenleven en Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld). Die laatste wijst op het succes het project in de stad waar hij titelvoerend burgemeester is. “Van de 15 huidige bewoners in het Mechels transitiehuis hebben er al 12 een job. Een betere re-integratie en minder recidives, daar winnen we allemaal bij.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Handelaars tevreden over eerste dag zomersolden
Uit een rondvraag van handelsfederatie Comeos bij haar leden vanavond blijkt dat de zomersolden goed gestart zijn. Vele handelszaken bieden kortingen aan van 30 tot 50 procent, met uitschieters tot 70 procent. Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) spreekt van een hoopgevende eerste soldendag. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
PREMIUM
ING België schrapt één op twee zelfstandige bankiers: “Steeds minder mensen komen nog naar een kantoor”
-
-
Roesbrugge
Video toont hoe huis in vlammen opgaat, 79-jarige bewoonster kan net op tijd vluchten: “Jeannine was helemaal in shock”
Een uitslaande brand heeft vrijdagnacht in de Poperingse deelgemeente Roesbrugge een rijwoning in de as gelegd. Bewoonster Jeannine Sobrie (79) kon ontkomen. “Ze stond op straat, helemaal overstuur te kijken naar de vlammen”, zegt een overbuur. Twee andere woningen en enkele auto’s liepen schade op, maar de brandweer kon voorkomen dat de buurwoningen mee in vlammen opgingen. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Herselt
Moordverdachte Herselt stuurt haar kat naar de raadkamer: “Om medische redenen, want het gaat echt niet goed met haar”
Caroline D. (46) kwam om medische redenen vrijdag niet naar de raadkamer. De vrouw wordt beticht van de moord op Robert D.T. in een caravan in Herselt. Ze werd vorige maandagavond opgepakt in de buurt van waar het drama zich afspeelde. Volgens haar raadsman Omar Souidi is haar toestand niet goed. “Ze beseft volgens mij nauwelijks wat er is gebeurd", aldus de raadsman.
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerpiet devlieger
Johny vanderlinden
Guy Soetewey
Bart De Roover
Peter Van Endert