Van Quickenborne maakt werk van supersnelrecht: “Relschoppers zouden dan 7 dagen aangehouden blijven, en dan voor de rechter moeten verschijnen”
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) legt zijn voorstel voor supersnelrecht volgende week een eerste keer op de regeringstafel, zodat het parlement er volgend jaar over kan stemmen. Dat zei hij eerder deze week bij VTM Nieuws - naar aanleiding van de rellen in Brussel en Antwerpen - en herhaalde hij vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.
In de teksten die bijna afgerond zijn, wordt supersnelrecht mogelijk voor bepaalde feiten, legt Van Quickenborne uit. Dat zou onder meer het geval zijn voor de relschoppers die vorige zondag, na afloop van de WK-match België-Marokko, enkele wijken in Brussel onveilig maakten. "Binnen het supersnelrecht zouden ze zeven dagen aangehouden blijven, en dan voor de rechter moeten verschijnen", aldus Van Quickenborne. Het zal wel moeten gaan om daders die op heterdaad betrapt worden, en ze zullen bekend moeten hebben.
Naar aanleiding van het Europees Kampioenschap Voetbal in België en Nederland, in 2000, werd al werk gemaakt van zo'n supersnelrechtwet, maar die stootte op een njet van het Grondwettelijk Hof. "We zullen tegemoet komen aan de bezwaren van het Grondwettelijk Hof", zegt Van Quickenborne daarover.
Een ander mogelijk struikelblok is dat de politie daders van feiten die in aanmerking komen voor supersnelrecht gerechtelijk zal moeten aanhouden en dat er dus aanwijzingen moeten zijn dat ze criminele feiten gepleegd hebben.
Administratieve aanhoudingen tijdens rellen
Na de rellen van vorige week zondag werden achttien mensen administratief aangehouden, en één minderjarige werd gerechtelijk aangehouden. "Die administratieve aanhoudingen zijn vooral bedoeld om de orde op dat moment te handhaven, maar dat betekent niet dat ze vrijuit zullen gaan. De analyse van de camerabeelden is aan de gang", legt de Open VLD-vicepremier uit. "We moeten ook respect hebben voor het moeilijke werk van de politie: eerst en vooral de openbare orde handhaven."
In bijna alle arrondissementen bestaan vandaag al snelrechtkamers, maar daar volgt de eerste verschijning van de rechter pas binnen een maand. Toch werkt het snelrecht, stelt Van Quickenborne, al erkent hij wel dat die maand "een vrij lange periode" is.
In het Radio 1-interview herhaalde de minister van Justitie ook zijn uitspraken dat ouders van relschoppende minderjarigen de schooltoelage moeten kunnen verliezen. "Ouders moeten vanaf de eerste feiten een signaal krijgen, en vandaag is dat al mogelijk en gebeurt het ook, bijvoorbeeld na spijbelen. Nee, het is mijn bevoegdheid niet, maar Justitie komt nu eenmaal altijd op het einde van de keten. Iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken, Justitie kan dit niet alleen aanpakken."
KIJK. Ook de Marokkaanse gemeenschap is de rellende jongeren beu
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ONZE OPINIE. “Het nieuwste ‘ideetje’ van Van Quickenborne is complete onzin en pure misleiding”
“Dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) insinueert dat we relschoppers kunnen straffen door hun kindergeld af te pakken, is pure misleiding”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Dit is mensen als onwetende onnozelaars behandelen, alsof het geloofwaardigheidsprobleem van de politiek nog niet groot genoeg is.” -
België blijft draaischijf voor Russisch gas volgens ngo's: import steeg 28 procent vorig jaar
België blijft, ondanks de Russische inval in Oekraïne, een internationale draaischijf voor Russisch vloeibaar gas. Zo importeerde België vorig jaar 28 procent meer lng uit Rusland dan in 2021. Dat blijkt uit berekeningen van Greenpeace België, waarover het zaterdag bericht samen met ngo's Bond Beter Leefmilieu en Vredesactie. Zij willen dat het contract tussen gasnetbeheerder Fluxys en het Russische Yamal LNG wordt stopgezet. -
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Albanees-Bulgaars drugsnetwerk opgerold in ons land: elf arrestaties
In verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en Brussel zijn vrijdag bij huiszoekingen elf personen opgepakt nadat een Albanees-Bulgaars drugsnetwerk werd opgerold dat opereerde vanuit Meise. Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde vrijdagavond. Er werden ook twaalf vuurwapens, veertig kilogram cocaïne, dertien kilogram heroïne en ongeveer 100.000 euro aan cashgeld in beslag genomen. -
Antwerps bedrijf Loop verkocht vorig jaar 2 miljoen oordopjes: slechts 1 procent van omzet in ons land
Loop Earplugs verkopen als zoete broodjes. Het bedrijf uit Antwerpen bracht vorig jaar in totaal 2 miljoen oordopjes aan de man. Het succesverhaal van oprichters Maarten Bodewes en Dimitri O is bovendien internationaal: slechts 1 procent van de omzet van hun bedrijf wordt in Belgie geboekt. En niet onbelangrijk voor een start-up in deze tijden: Loop is winstgevend. -
"Júllie maken hen racisten!” Bekende Marokkaanse Nederlander vlijmscherp voor relschoppers
Een Marokkaanse Nederlander gaat viraal met een video vol verwijten aan de jongeren die rellen veroorzaakten na de voetbalmatch van Marokko tegen de Rode Duivels. “Altijd moeten wij het weer verpesten”, zegt Morad Baddaou boos. “Tuurlijk hebben ze een hekel aan ons.”