Van Quickenborne: “De Noordzee wordt een energiecentrale voor heel het land”
Volledig scherm
Van Quickenborne: “De Noordzee wordt een energiecentrale voor heel het land” © PhotoNews

Van Quickenborne: “De Noordzee wordt een energiecentrale voor heel het land”

“De windturbines op de Noordzee zullen tegen 2040 genoeg stroom produceren voor heel België”, zegt Federaal minister voor de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan de Waalse krant Sudinfo. Maar daar stoppen de ambities van Van Quickenborne niet: “Wij willen ook het eerste land ter wereld zijn die drijvende zonnepanelen op zee installeert”.

63 reacties

 • Geert Tamsyn

  10 maanden geleden
  Volledige back up is niet nodig, tegen 2040 is, nu de kerncentrales verdwijnen, de waaier aan hernieuwbare productiecapaciteit groot en uitgebreid genoeg om altijd productie te hebben. Opslag is er tegen dan ook voldoende, al was het maar door de miljoenen EV die als thuisbatterij kunnen gebruikt worden, de eerste twee waterstoffabrieken zijn al in aanbouw.
 • Geert Tamsyn

  10 maanden geleden
  De hernieuwbare beschikbaarheid bedraagt wel >50%, alleen kan meer dan de helft daarvan niet gebruikt worden door de overproductie van de kernreactoren. Binnen enkele maanden sluit de eerste kernreactor, tegen 2040 zijn ze allemaal weg, en draaien we volledig hernieuwbaar. Opslag is tegen 2040 geen probleem meer, al was het maar door de miljoenen EV die tegen dan als thuisbatterij kunnen gebruikt worden. De eerste Belgische waterstoffabrieken worden nu gebouwd.
 • Renée Verhoeven

  10 maanden geleden
  Met een beschikbaarheid van 25% kom je met 8 gigawatt op 2 gigawatt, om voldoende te hebben moet je dus 4 keer meer molens installeren bij gemiddelde wind. Waait het te hard, is er massaal teveel, wie beslist welke molens afgeschakeld worden? Is er geen wind, ook al is dat maar 10 dagen per jaar, wat ga je dan doen? De volle capaciteit in back up zetten op aardgas? Of opslag dat nog niet bestaat zo massaal? 3 keer betalen voor 1 keer stroomproductie, met onstabiel net erbij. Onrealistisch dus!
 • Marc Puystiens

  10 maanden geleden
  In plaats van te consuminderen verleggen ze de uitbuiting van de planeet en moet echt alles eraan geloven. Ook windenergie heeft een grotere ecologische voetafdruk dan men denkt. Magoed, de economie zal blijven groeien. .
 • Pat Debal

  10 maanden geleden
  Quick zal het weer zeggen hij voelt de warmte al komen onder zijn voeten en heel de ivld zullen het voelen hoe warm het word in 2024