Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).
Volledig scherm
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). © AP

Van Peteghem maakt voorstel energieprijzen concreter: eerste btw-verlaging mogelijk vanaf 1 februari, daarna btw linken aan marktprijs

Na Vooruit pleitte ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vorige week voor een tijdelijke btw-verlaging voor energie van 21 naar 6%. De piste werd meteen afgeschoten door de liberalen. Van Peteghem heeft nu een concreter voorstel bezorgd aan de kern, dat deze krant kon inkijken. 

 1. Strengere wetgeving rond houtkachels vanaf 2022: moet jij je oude exemplaar vervangen? En hoe stook je op een milieuvriendelijke manier?
  PREMIUM

  Strengere wetgeving rond houtka­chels vanaf 2022: moet jij je oude exemplaar vervangen? En hoe stook je op een milieu­vrien­de­lij­ke manier?

  Vanaf januari 2022 gelden in heel Europa strengere regels rond houtkachels. Waarop zal je voortaan moeten letten bij de aankoop van een nieuw exemplaar? En wat met je (ver)oude(rde) houtkachel? Patrick Van den Bossche, expert bij technologiefederatie Agoria, legt uit wat er verandert en geeft advies om je houtkachel zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk aan te steken én aan te houden.
 2. “51% Vlaamse woningen blijft steken op E- of F-energielabel”: Expert toont de weg naar A én geeft advies over subsidies
  PREMIUM

  “51% Vlaamse woningen blijft steken op E- of F-energiela­bel”: Expert toont de weg naar A én geeft advies over subsidies

  Het klimaat wordt ongetwijfeld beter door het verplichten van energielabels, maar wat doet het met mijn portemonnee tegen 2030? Geert Flipts van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap gidst je op weg naar ambitieuzere EPC-waarden met premies, renteloze leningen, tools en nuttige tips voor wie een woning zoekt. “Soms kan 3.000 à 4.000 euro volstaan om van een E of F een D te maken.”
 3. Ook Gentse schoolkinderen volgen training om te reageren op ongepast gedrag: “Toen mijn mama racistische opmerkingen naar haar hoofd kreeg, reageerde niemand”
  Gent

  Ook Gentse schoolkin­de­ren volgen training om te reageren op ongepast gedrag: “Toen mijn mama racisti­sche opmerkin­gen naar haar hoofd kreeg, reageerde niemand”

  Al meer dan duizend mensen volgden een gratis omstanderstraining in Gent – van horecapersoneel tot de volledige gemeenteraad. Maandag werd ook de stap naar jongeren gezet. Een trainer streek neer in een middelbare school om tips te geven aan de jongeren over hoe ze het beste kunnen reageren op racisme, seksisme en ander ongepast gedrag.
 1. Twintiger krijgt zware schoppen tegen het hoofd na fuif: “Zo’n trappen zijn voor ons poging moord”
  Play
  Sint-Job-in-'t-Goor

  Twintiger krijgt zware schoppen tegen het hoofd na fuif: “Zo’n trappen zijn voor ons poging moord”

  Een twintiger uit Sint-Job kampt nog altijd met de naweeën van een brutale vechtpartij na afloop van een fuif. Zonder aanleiding werd de jongeman afgelopen weekend tegen de grond gewerkt waarna hij enkele rake trappen tegen het hoofd kreeg. De averij die de jongeman opliep, valt uiteindelijk nog mee, maar zijn ouders laten het er niet bij. “We zijn blij dat de daders het gefilmd hebben, hopelijk worden ze zo gestraft”, zegt zijn vader.