Bosbranden in Australië.
Volledig scherm
Bosbranden in Australië. © Rob Buiter

Van hittegolven tot overstromingen: klimaatverandering treft kinderen harder

De klimaatverandering zal onevenredig grote gevolgen hebben voor kinderen: zij zullen veel vaker worden blootgesteld aan extreme weergebeurtenissen, vooral in lage-inkomenslanden. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van professor Wim Thiery, verbonden aan de onderzoeksgroep BCLIMATE van de Vrije Universiteit Brussel. “Onze resultaten wijzen op een ernstige bedreiging voor de veiligheid van jonge generaties en vragen om drastische emissiereducties om hun toekomst veilig te stellen”, zegt professor Thiery.

16 reacties

 • Willy Bogaert

  3 weken geleden
  Waarom waren er vroeger ijstijden ? De zonwerking kunnen we niet regelen
 • Jacques-Philippe Leclerc

  4 weken geleden
  De kreet v/d dag, "plant bomen" voor het milieu. Maar alle planten zijn CO² neutraal, tijdens hun leven nemen ze CO² op, en als ze omgekapt of verbrand worden, geven ze al hun opgenomen CO² weer terug. Het is makkelijk te zien dat de CO² gehalte de volgende 100+ jaar veel meer omhoog gaat, omdat er meer bomen zijn geplant dan normaal. Deze menselijke koolstofdioxide CO²-uitstoot van 0,0016% is veel te klein, om enig verschil te maken in deze klimaatopwarming.
 • Evelyne Dewulf

  1 maand geleden
  Dus hoog-tijd dat men blijft stilstaan bij wat telt: duurzaamheid, vredige samenleving, mogelijkheid tot ontplooiing van elk individu in functie van zijn gaven en mogelijkheden. Imperialisme, machtsontplooiing, egoisme-narcisme, vernederen en isoleren van mensen moeten hiervoor wijken. Zo snel mogelijk...
 • Bernard Loncke

  1 maand geleden
  Iets hoger hier staat: Oud-veiligheidsadviseur VS vreest voor taliban-scenario in Pakistan, een nucleaire macht met 150 kernwapens, dan moet je nog China vermelden. WWIII komt er heel zekers aan alleen wanneer en hoeveel kernwapens. Strijdtoneel is altijd Europa. Benieuwd of klimaat/milieu dan de grootste zorg zal zijn van al die zogenaamde experten!
 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  1 maand geleden
  De mens kan zijn omgeving beïnvloeden, maar niet het klimaat. Dat is een gigantisch groot en uitermate complex systeem waarop de mens geen enkele impact heeft.
 1. Federale ministerraad keurt nieuwe spreidingsplan militaire kwartieren goed
  9

  Federale minister­raad keurt nieuwe spreidings­plan militaire kwartieren goed

  Het Belgische leger zal de komende jaren geen kazernes sluiten, behalve de vijf waarvan het lot reeds bij vroegere herstructureringen bezegeld werd. Wel zullen er nieuwe 'Kwartieren van de Toekomst' worden gebouwd in Charleroi en in de provincie Oost-Vlaanderen. De ministerraad heeft dat nieuwe kwartierplan van Defensie vrijdag goedgekeurd, zo maken bevoegd minister Ludivine Dedonder en Chef Defensie Michel Hofman maandag bekend.
 2. Steeds meer 45-plussers vinden weg naar zorgberoepen: “Belangrijk om ook jonge mensen te blijven aantrekken”

  Steeds meer 45-plus­sers vinden weg naar zorgberoe­pen: “Belangrijk om ook jonge mensen te blijven aantrekken”

  Steeds meer 45-plussers vinden de weg naar zorgberoepen in ons land. Sinds begin dit jaar is bijna een derde (32 procent) van de werknemers die aan een nieuwe job beginnen in de zorg, ouder dan 45. Bijna de helft van de werknemers (48 procent) die nu een zorgberoep uitoefenen, is ouder dan 45. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van de gegevens van meer dan 1.100 zorginstellingen en meer dan 100.000 werknemers in de zorg.