Bosbranden in Australië.
Volledig scherm
Bosbranden in Australië. © Rob Buiter

Van hittegolven tot overstromingen: klimaatverandering treft kinderen harder

De klimaatverandering zal onevenredig grote gevolgen hebben voor kinderen: zij zullen veel vaker worden blootgesteld aan extreme weergebeurtenissen, vooral in lage-inkomenslanden. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van professor Wim Thiery, verbonden aan de onderzoeksgroep BCLIMATE van de Vrije Universiteit Brussel. “Onze resultaten wijzen op een ernstige bedreiging voor de veiligheid van jonge generaties en vragen om drastische emissiereducties om hun toekomst veilig te stellen”, zegt professor Thiery.

16 reacties

 • Willy Bogaert

  1 jaar geleden
  Waarom waren er vroeger ijstijden ? De zonwerking kunnen we niet regelen
 • Jacques-Philippe Leclerc

  1 jaar geleden
  De kreet v/d dag, "plant bomen" voor het milieu. Maar alle planten zijn CO² neutraal, tijdens hun leven nemen ze CO² op, en als ze omgekapt of verbrand worden, geven ze al hun opgenomen CO² weer terug. Het is makkelijk te zien dat de CO² gehalte de volgende 100+ jaar veel meer omhoog gaat, omdat er meer bomen zijn geplant dan normaal. Deze menselijke koolstofdioxide CO²-uitstoot van 0,0016% is veel te klein, om enig verschil te maken in deze klimaatopwarming.
 • Evelyne Dewulf

  1 jaar geleden
  Dus hoog-tijd dat men blijft stilstaan bij wat telt: duurzaamheid, vredige samenleving, mogelijkheid tot ontplooiing van elk individu in functie van zijn gaven en mogelijkheden. Imperialisme, machtsontplooiing, egoisme-narcisme, vernederen en isoleren van mensen moeten hiervoor wijken. Zo snel mogelijk...
 • Bernard Loncke

  1 jaar geleden
  Iets hoger hier staat: Oud-veiligheidsadviseur VS vreest voor taliban-scenario in Pakistan, een nucleaire macht met 150 kernwapens, dan moet je nog China vermelden. WWIII komt er heel zekers aan alleen wanneer en hoeveel kernwapens. Strijdtoneel is altijd Europa. Benieuwd of klimaat/milieu dan de grootste zorg zal zijn van al die zogenaamde experten!
 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  1 jaar geleden
  De mens kan zijn omgeving beïnvloeden, maar niet het klimaat. Dat is een gigantisch groot en uitermate complex systeem waarop de mens geen enkele impact heeft.
 1. In het hoofd van een mama en oma wier (klein)dochter één nacht lang spoorloos was: “Het voelde alsof we Alizée tijdens haar verdwijning al aan het begraven waren”
  PREMIUM

  In het hoofd van een mama en oma wier (klein)dochter één nacht lang spoorloos was: “Het voelde alsof we Alizée tijdens haar verdwij­ning al aan het begraven waren”

  Hoe angstaanjagend moet het niet zijn voor de ouders van de 25-jarige jonge vrouw uit Eppegem die nu al een week is vermist? En van wie tot nog toe enkel de fiets is gevonden? “Wij doorstonden die beproeving één nacht en de emotionele shock was al zo groot dat het voelde alsof wij ons meisje tijdens haar verdwijning begroeven”, getuigen de mama en oma van de Waalse Alizée die in 2006 - ze was toen net geen drie - spoorloos verdween en goddank levend teruggevonden werd. “Die ene nacht scheen ons langer dan een eeuwigheid toe.”
 2. Waarom stopt Dries Van Langenhove nu écht? En zal N-VA nu wel openstaan voor samenwer­king? Carl Devos antwoordt
  PREMIUM

  Waarom stopt Dries Van Langenhove nu écht? En zal N-VA nu wel openstaan voor samenwer­king? Carl Devos antwoordt

  Exit Dries Van Langenhove (29) uit de politiek. Zet een politicus een stap opzij, dan weten wij wie we moeten bellen voor analyse: professor politicologie en HLN-columnist Carl Devos. Zal N-VA nu wel openstaan voor een samenwerking met Vlaams Belang in 2024? En hoe komt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hieruit? Professor Devos antwoordt. “Van Grieken zal Dewinter nooit uit de partij kunnen zetten, zelfs hij heeft dat gewicht niet.”
 1. Zo ging het er in de sixties aan toe: een kameel op de speelplaats, Milleke Melleke Mol en toch niet zo vrije liefde
  PREMIUM
  17

  Zo ging het er in de sixties aan toe: een kameel op de speel­plaats, Milleke Melleke Mol en toch niet zo vrije liefde

  De golden sixties spreken tot de verbeelding. Maar hoe ging het er in die tijd nu echt aan toe in ons land? Historicus Korneel De Rynck beschrijft het in een boek dat de voorbije maanden al bijna 10.000 keer over de toonbank ging. Van spaghetti die aan de bomen groeit, over autofabrieken die de economie in Vlaanderen boosten tot de komst van de allereerste supermarkt. “Ik weiger met een winkelkarretje rond te lopen. Dat is niets voor mannen!”