Van het AfricaMuseum en de Koninklijke Serres tot de Zoo van Antwerpen: allemaal zijn ze gebouwd in opdracht van de koning-bouwheer.
Volledig scherm
Van het AfricaMuseum en de Koninklijke Serres tot de Zoo van Antwerpen: allemaal zijn ze gebouwd in opdracht van de koning-bouwheer. © Belga, Photonews, Klaas De Scheirder

Van het Jubelpark tot Antwerpen-Centraal: dit is de bedenkelijke erfenis van Leopold II die hem zijn titel koning-bouwheer opleverde

De controverse rond de standbeelden van Leopold II laait weer op, net als die rond onze omstreden koloniale geschiedenis. Die reikt véél verder dan enkele standbeelden. Zo financierde de ‘koning-bouwheer’ tal van immense bouwprojecten met onder meer de opbrengst van de rubberoogst in zijn privékolonie Congo.

  1. “Laat standbeelden Leopold II staan, dan is er tenminste een zichtbare vijand. En iets om te bekladden”
    PREMIUM

    “Laat standbeel­den Leopold II staan, dan is er tenminste een zichtbare vijand. En iets om te bekladden”

    De verontwaardiging omtrent het racistische schrikbewind dat koning Leopold II in de latere Belgische kolonie Congo voerde, is terecht. Maar hoever willen we gaan in het weghalen van zijn standbeelden en monumenten? En wat is het nut daarvan? “Laat die staan, al was het maar om ze te kunnen bekladden. Je kan je immers enkel tegen een zichtbare vijand verzetten. Ze weghalen is een eenmalig wraakmoment en neigt naar revisionisme. Het is niet omdat er in Duitsland geen standbeelden van Hitler staan, dat hij er geen aanhangers meer heeft”, bepleit filosoof en onderwijsexpert Gustaaf Cornelis (VUB).